Jump to content

maca1208

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Upisano je u idealnim dijelovima potkrovlje 1/5, kat 2/5 i priz 2/5. Realni je odnos drugačiji potkrovlje 1/6, kat 3/6, priz 2/6. Razlika je nastala zbog toga što kod prodaje stana u potkrovlju (nadogradnja je bila nakon prodaje prizemlja) otprilike smanjio postojeći idealni dio bez da se napravila nova procjena idealnih dijelova i promjena radi dogradnje stana u potkrovlju. Pozivaju se na to da je podrum zajednički prostor , mada nikad nije bio. Ugovore ne priznaju. Smatraju da prema idealnim dijelovima koji su upisani treba podijeliti ono što je po njihovom tumačenju zajednički dio. Stan u potkrovlju koristi neizgrađen tavan . Stan u prizemlju koristi šupu u podrumu. Ja koristim ostali dio podruma. U ugovorima je navedan idealni dio. npr za potkrovlje idealni dio 1/5, koji čini stan u potkrovlju i tavan (bez površine). Znam da imam probleme. Ali što napraviti?
  2. Opet mi nije jasno ovo s etažiranjem samo jednoga. Muči me da li to može proći bez suglasnosti suvlasnika, a da tu suglasnost zamijeniti sudska presuda. U onom članku sa IUS-INFO par postova gore stoji: "Prema tome, suvlasnik ne može u sudskom postupku, bez suglasnosti (sporazuma) ostalih suvlasnika, zahtijevati razvrgnuće suvlasništva uspostavom etažnog vlasništva, niti sud može bez takve suglasnosti (sporazuma) razvrgnuti suvlasništvo na nekretnini koja se sastoji od zemljišta sa zgradom uspostavom etažnog vlasništva." To meni zvuči kao da mi ni sud ne može tu ništa pomoći, ako mi ostali suvlasnici ospore moje vlasništvo i ne dozvole etažiranje.
  3. Hvala na pojašnjenju Spitfire. Znači etažiranje kuće može samo ako svi suvlasnici dobrovoljno pristanu i potpišu. Da li to znači da mi za etažiranje ništa ne vrijede kupoprodajni ugovori s opisom što čini u naravi idealni dio koji se prodaje/kupuje? Nije mi jasno kako etažirati samo svoj dio. Pa zar se pri tome ne moraju i ostali suvlasnici dati svoju suglasnost da je baš to moj dio ? Jer oko toga nastaju svi moji problemi jer mi ne priznaju moj dio (podrumske prostorije).
  4. Nema svako ulaz s cesta, samo je jedan ulaz i jedno stubište i to kroz zajedničko dvorište i zajednički ulaz u kuću. Ali ne razumijem koja je zapravo razlika izmađu etažiranja i razvrgnuće fizičkom diobom stambene građevine.
  5. sad sam tek vidjela komentaar Spitfire. Znači da etažiranje ne može nikako ako se ne slože ostali suvlasnici (a ne slažu se) i da mi ipak prijeti opasnost od civilne diobe ako pokrenim razvrgnuće?
  6. Da li se fizičkom podjelom smatra podjela kuće uglavnom na stanove a ostaje zajedničko subište, krov, temelji, fasada, ...? Ja sam mislila da je to etažiranje (kad se kuća podjeli ali ostaje neka vrsta suvlasništva) a da je fizička podjela kad se sasvim razdvoji i nema suvlasništva. Ovdje je nemoguće sasvim se razdvojit.
  7. Valjda sam bila nejasna, preformulirat ću pitanja. Molila bih ako netko ima iskustva i može pomoći savjetom. Hvala! Da li se kupoprodajni ugovori smatraju kao valjani dokument da je izvršena podjela između suvlasnika, ili baš moram imati potpisani međuvlasnički ugovor ili nekakav drugi sporazum među suvlasnicima? U slučaju da pokrenem razvrgnuća suvlasničke zajednice da li sud smatra da je kupoprodajnim ugovorima suvlasnička zajednica već razvrgnuta kod kupnje i provede etažiranje kao način razvrgnuća. Ili mi se može dogoditi da ako ja pokrenem razvrgnuće da završimo u civilnoj diobi (tog se bojim)?
  8. Suvlasnica sam kuće s još 2 suvlasnika. Kuća ima 3 stana. Nije etažirana. Ja sam nasljednik prvobitnog vlasnika. Suvlasništvo je nastalo prije puno godina prodajom dijelova kuće ( stanova), a upis u gruntovnicu je izvršen u idealnim dijelovima. Tavan koristi isključivo vlasnik stana u potkrovlju, a podrumski dio je podijeljen tako da jednu šupu koristi jedan suvlasniku a ostali dio koristim ja, nasljednik prvobitnog vlasnika. U kuće nema zajedničih prostora (samo ulaz i stubište) jer je ugovorima sve podijeljeno). U ugovorima je jasno opisano što je u naravi idealni dio koji se kupuje. Ali vremenom su nastali veliki problemi između suvlasnika, jer dva suvlasnika koja su kupila dio kuće žele dio podruma kuće koji je ostalo u mom posjedu i vlasništvu. Pokrenuli su i tužbu za smetanje posjeda dijela podruma, koju su izgubili. Ali već su najavili novu tužbu - da će tražiti predaju u posjed. Ne slažu se s etažiranjem. Pitanje je slijedeće, ako netko zna: Da li se kod etažiranje koriste kupoprodajni ugovori ili oni ništa ne vrijede? Drugog sporazuma nema. Ako pokrenem razvrgnuće suvlasništva, da li će se smatrati da je kuća zapravo već podijeljena i onda će se etažiranjam samo potvrditi postojeće stanje korištenje?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija