Jump to content

Peanut

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Peanut objavio

  1. Poštovani,

     

    mene zanima dali je moguce kupiti jedan manji dio veće parcele koja je u vlasnistvu RH. Dakle radi se o parceli kojoj je površina katastarske čestice 4 653 260 m2. Mene zanima 100 000 m2.

    Dali je moguce zatraziti prodaju manjeg dijela tako velike parcele, koji je postupak i kolike su sanse da se takav zahtjev prihvati te kako se odreduje cijena? Ulagalo bi se u turizam.  

  2. Poštovani, 

    Zanima me dali postoji oblik oporuke koju potpisuju dva oporučitelja, od kojih samo jedan nemože mijenjati oporuku bez suglasnosti drugog. 

    Dakle jedna oporuka u koju dvije osobe mogu upisati svaki svoju imovinu koju planiraju ostaviti određenoj osobi nakon smrti, a mogu je mjenjati samo u suglasnosti jedan sa drugim.

    Hvala.

  3. Imam isti problem.

    Naručila sam blender iz kine vrijednosti skupa sa dostavom na kućnu adresu 180,39$ što je oko 160€.

    Znala sam da ću morati platiti PDV i carinu kako bih mogla dobiti paket ali problem je DHL...

    Zašto bi ja njima morala plaćati "operativne troškove" ili dostavu koju sam već platila?

    Da sam znala da to rade bila bih se dogovorila sa prodavačem da pošalje običnom poštom. Ovo je bila jedina opcija kod naručivanja, ali možda bi se dalo dogovriti. Ali sad je i onako kasno.

     

    U mailu koji sam dobila između ostalog piše:

    "Rok za carinjenje je 20 dana. Istekom roka pošiljka se predaje carini na dispoziciju ili se po nalogu vlasnika robe vraća pošiljatelju na njegov trošak."

    Dali to znači da ako ih ignoriram 20 dana onda paket prolazi uobičajen carinski postupak, pa mogu tako izbjeći ovu bezobraznu pljačku DHLa?

    Da ne govorimo da su jako šturi u odgovorima na konkretna pitanja, ako ih uopće dobijete.

     

    Isto, zanima me dali netko zna koliko % od ukupnog iznosa (ili se carini samo vrijednost predmeta bez poštarine?) se plaća carina na predmete kao što je blender?

     

    Molim tko god zna nešto za savjet...

    Hvala

     

    Pozdrav,

     

    Danas sam dobio mail od DHL-a di između ostalog piše sljedeće:

     

     

    " Po izradi uvozne deklaracije, na Vašu e-mail adresu dobit ćete ponudu s ukupnim iznosom za plaćanje carine, PDV-a i operativnih troškova, kako biste pošiljku mogli uvesti u Hrvatsku. U istoj e-mail poruci nalazit će se i obrazac za punomoć.

     

    Ukoliko Vam uvjeti i cijena odgovaraju, obrazac biste trebali popuniti i vratiti na isti e-mail, kako biste nas jednokratno ovlastili kao vašeg carinskog zastupnika pri carinskom posredovanju

     

    Rok za carinjenje je 20 dana. Istekom roka pošiljka se predaje carini na dispoziciju ili se po nalogu vlasnika robe vraća pošiljatelju na njegov trošak.

     

    Plaćanje carinskih davanja možete izvršit uplatom na žiro račun iz ponude ili DHL-ovom kuriru prilikom dostave pošiljke, gotovinom ili kreditnom, tj. maestro karticom. Nadalje, u slučaju dostave pošiljke u mjesto koje DHL Express ne servisira direktno, uplatu carinskih davanja trebate izvršit isključivo uplatom na žiro račun, te potvrdu uplate poslati zajedno sa obrascem punomoći. "

     

    Kako sam naručio parfem, jasno mi je da pošiljka nije zanemarive vrijednosti te da će podleći carinjenju i PDV-u. Ako sam dobro provjerio carinske tarife, na parfeme ona iznosi 6,5% + 25% PDV-a .

     

    Ono što mene zanima je mogu li ja izbjeći ovaj dio kada DHL-u moram dati jednokratnu punomoć te platiti i njihovu dodatnu tarifu?

    Te moram li onda sam na carinu u Zagreb i plaćam li još koje dodatne troškove?

     

    Ili mogu/moram opunomoćiti DHL a onda se naknadno žaliti? A kome se onda žaliti?

     

    Zanimaju me kakve su mi opcije jer DHL se i u svom načinju komunikacije ponaša jako nekorektno pa bi želio izbjeći bilo kakve dodatne i nepotrebne troškove.

     

    Zahvaljujem na odgovoru

  4. Poštovani, samo za stoku. S napomenom da zatvorene strane ne mogu biti napravljene od čvrstih materijala ( cigla, blok opeka i sl.). Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima.

     

    Da li je moguće jedna ili više, o tome još postoje rasprave. Stav MGIPU je da kada se nadstrešnice rade na građevinskom zemljištu uz postojeći stambeni objekat, da je moguće postavljanje više od jedne, a na poljop.zemljištu ne.

     

    Hvala Vam na brzom i jasnom odgovoru. Puno ste pomogli.

  5. Kako je to moguće različito definirano prostornim planovima određenih jedinica lokalne samouprave, konkretan odgovor da li se može, što i kako bi dobili u uredu državne uprave za prostorno planiranje i gradnju općine/grada.

     

    Ovako bih vam mogao samo odgovoriti da bi ste mogli napraviti nadstrešnicu za sklanjanje stoke bez dozvole i glavnog projekta zatvorenu najviše sa tri strane do 15m2.

     

    Puno Vam hvala na odgovoru! Sad je jasnije...

    Dakle nadstrešnicu mogu napraviti samo za stoku ili i u drugu svrhu? I dali mogu podignuti npr. 2 nadstrešnice od 15m2 za različite namjene?

    Koji je to zakon gdje to piše?

    Puno hvala još jednom..

  6. Hvala na odgovoru

    Stvar je u tome što u Hr ne postoji vrsta "Robinzonski kamp", nego samo "objekt za robinzonski smještaj".

    Minimalni (opći) uvjeti za takav objekat su:

    1. Objekt se mora nalaziti izvan urbanog područja

    2. Objekt se mora nalaziti na području gdje ne postoji mogućnost priključka na infrastrukturu

    3. Objekt ne može biti priključen na infrastrukturu (struju, vodu, kanalizaciju, plin, telefon i sl.)

    LINK - http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/377843.pdf

    E sad, mene zanima dali je moguće npr. na tu parcelu stavit 10-20 tih objekata za robinzonski smještaj (npr. male kućice od drva bez čvrstih temelja), par mjesta za roštiljanje, cisternu sa vodom... Ponuda bi se odnosila na nekakve sadržaje u prirodi, a u blizini parcele je i poznato penjalište.

    Dali je tako nešto moguće i ako da koji je postupak?.

    Za sve propisane vrste kampova potrebna je infrastruktura a na ovoj parceli je nema.

     

     

  7. Molim Vas odgovor na nekoliko pitanja vezano za objekte za robinzonski smještaj jer nigdje drugdje ne dolazim do istog, barem ne konkretnog.

     

    Dali je moguće otvoriti nešto kao "robinzon kamp" (s obzirom da takva vrsta kampa u Hrvatskoj nije propisana, već samo vrsta koja se zove "objekt za robinzonski smještaj") na parceli (parcelama) koja je u naravi pašnjak, livada ili šuma, i zadovoljava osnovne uvjete za takvu vrstu objekata (izvan urbanog područja, nema mogućnosti priključka na infrastrukturu i ostalo)?

    Dali takav "kamp" mora biti u zoni ugostiteljsko-turističke namjene?

    Kakav je postupak kod kategorizacije i registracije takvih objekata, i koje su dozvole potrebne?

     

    Hvala na Vašem vremenu.

     

     

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija