Jump to content

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  7738
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  137

Ruby_Danderfluff je zadnji put osvojio dan srpanj 3

Ruby_Danderfluff objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O Ruby_Danderfluff

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

10580 pregleda profila
 1. Može, jedno je od drugog neovisno, dosta ljudi misli da se mora prvo utvrditi da je počinjeno kazneno djelo da bi mogli ići u naknadu štete zbog počinjenog kaznenog djela, ali to u sebi nosi određenu vrstu rizika. Prvo, pitanje zastare - ako je osuđen, to je u redu, tada se zastarni rok produljuje za vrijeme apsolutne zastare za kazneno djelo. No ako su oslobođeni (a i dalje postoji povreda prava osobnosti s obzirom da je kaznena odgovornost uža od građanske), a istekao je rok od 5 godina za naknadu štete, istu više nije moguće potraživati. Osim toga, u građanskom postupku se ne utvrđuje da je nešto kazneno djelo, već da je radnja tuženika, bila ona protupravna ili ne, bila u uzročnoj vezi sa štetom koja je nastala tužitelju. Primjerice, može se dogoditi da je za uvredu protekao rok od 3 mjeseca za podnošenje privatne tužbe, ali je svejedno moguće tražiti naknadu štete zbog povrede prava osobnosti na čast i ugled, pa će se onda u građanskom postupku utvrđivati je li to bila uvreda ili nije bila. Ili bilo koji drugi razlog zbog kojega kazneni progon nije moguć. Nadalje, čak i kad u kaznenom postupku potražujete naknadu štete kroz imovinsko-pravni zahtjev, u 80% slučajeva ste i dalje upućeni u parnicu radi ostvarenja svog prava, tako da... Imati pravomoćnu kaznenu presudu pomaže, ali nije potrebno, kao što kaže i citirani članak o prethodnom pitanju.
 2. Poučeni iskustvom sa švicarcima, proizlazi da je fiksna kamatna stopa cijelo vrijeme otplate najsigurnija za dužnika, sve ostalo, pa čak i fiksna kamatna stopa kroz neki period, jest pomalo špekulativno i rizično. Naravno, ima logike da tada takav kredit bude i skuplji, ali to morate pogledati kroz otplatne planove. Čini mi se da ne utječe na prijevremenu otplatu.
 3. Tipizirani ugovor ne, ali možete radi Vaše sigurnosti sastaviti neki obrazac izjave o odricanju od odgovornosti. Mada, "sam pao, sam se ubio" vrijedi i u ovom slučaju, teško da bi Vas netko mogao teretiti što je svojom nepažnjom izazvao štetu. Osim toga, ova izjava eventualno služi da bi potencijalni kupac potvrdio da će snositi sve štete na motoru nastale tijekom probne vožnje, pa možda zaista nije loše razmisliti o tome.
 4. Na koji način ste "ispali glupi", odnosno izgubili dosta novaca, to je nejasno. Jesu li oni Vas kao posrednika "preskočili i sad ste izostavljeni iz daljnjeg poslovanja s tvrtkom B? Nažalost, ako je tako, nemate za što prijaviti nikoga nikome, ne jer niste imali pisani ugovor o suradnji, već zato što je tržište slobodno i svatko sa svakime može dogovarati kako želi. Ako mislite da ste posredovali i da trebate dobiti nekakvu naknadu za posredovanje, onda morate tužiti Vašeg nalogodavca za to (pretpostavljam da bi poruke bile dovoljan dokaz oko toga da ste zaista bili angažirani kao posrednik).
 5. Kod FB-a imate opciju da glede objava prijavite neželjeni sadržaj. E sad, imate li razloge da bi se to uvažilo, to ne znam, ali možete ići od objave do objave i pokušati ukloniti, ali bojim se da je to Sizifov posao. Privatne tužbe za klevetu protiv svih koji su iznosili ili čak prenosili lažne činjenične tvrdnje o Vama, i to je mukotrpno. Možda je jedina opcija pognuti se i čekati da prođe.
 6. Ruby_Danderfluff

  Porezna inspekcija

  Ovisno o tome koja je inspekcija. Morate imati istaknute sve naljepnice (bez računa se ne računa, odnosno ona novija), deklaracije na odjeći, obavijest o načinu prigovora potrošača.
 7. 1. nemate, jednostavno nastavljate biti obvezno osigurani preko obrta, što znači da niste nezaposlena osoba. 2. po mom mišljenju, zatvoriti postojeći obrt, prijaviti se na HZZ kao nezaposlena osoba i onda proći sve one korake koje oni traže. Mada, tu postoji rizik da Vas odbiju, s obzirom na trenutnu gospodarsku klimu i količinu novca za samozapošljavanje. Isto tako, ne znam kako u odnosu na Vas tretiraju da ste već bili zaposleni u istoj djelatnosti u kojoj se sada zapošljavate.
 8. Morali biste javiti supruginom poslodavcu, odnosno dati novu PK iz koje bi bilo vidljivo da na njenoj kartici postoji novi uzdržavani član, tako da oni znaju dobro obračunati plaću.
 9. Znate što može biti? Kov predmet je samo predmet u kojemu se vodi postupak radi potvrde optužnice, sada će potvrđena optužnica s dokazima biti presignirana na vezani spis K i pod tim K-spisom će se dalje voditi predmet. Kov Vam znači "kazneno, optužno vijeće" (koje odlučuje samo o potvrđivanju optužnice, i ni o čemu drugome), a K je glavni kazneni spis.
 10. Ruby_Danderfluff

  TRINGL

  Po mom mišljenju, nije prijevara ako ste korisnike upoznali s tom činjenicom (odnosno, ako su oni svjesni da bi samostalnim sudjelovanjem platili veću cijenu). Naime, Vi (skupljač uzoraka) u tom slučaju djelujete kao posrednik, odnosno kao izvođač usluge (djela), time da popust zadržavate za sebe kao svoju proviziju, odnosno zaradu. Svima dobro, ne znam tko bi Vas prijavio.
 11. Sad smo malo offtopic, ali pošto se radi o događaju iz mog kraja, komentirat ću - kod "bećarca" je meni problem samo to što iz njega proizlazi da je službena osoba u boljoj poziciji nego "obična" žena glede provođenja ovih postupaka.
 12. Ako ste nekome omogućili konzumaciju opojnih droga (stavljanjem na raspolaganje opreme ili prostora), tada možete odgovarati za kazneno djelo iz čl. 191. Kaznenog zakona. Prisluškivanje se još uvijek mora dogoditi u okviru posebnih dokaznih radnji, koje treba dobro obrazložiti da bi se dobilo nalog za isto (a ne radi se o tako ozbiljnom djelu da bi prisluškivanje bilo određeno samo u odnosu na Vas). Ako su određene posebne dokazne radnje, tada je to zakonit dokaz. Sam popis poziva ili poruka ne govori ništa o Vašoj krivnji i trebao bi biti potreban i neki drugi dokaz koji bi Vas povezivao s činjenjem tog kaznenog djela (npr. priznanje onoga kome ste stavili na raspolaganje drogu). Bilo koja osoba se može pozvati na davanje obavijesti u vezi s činjenjem kaznenog djela, a koje su mu poznate. Bez više dokaza, a samo na temelju Vaših neutemeljenih sumnji, zaista je teško nešto reći, postavit ćete se u odnosu na optužbu kad je uopće bude i bilo, zasad ste uskladili svoje ponašanje sa zakonom, a samo druženje s policiji poznatim ili sumnjivim osobama ne znači da ćete biti odgovorni za kaznena djela.
 13. Što se tiče samog udarca i vrijeđanja, trebali ste to podnijeti kao privatnu tužbu zbog lake tjelesne ozljede i uvrede u roku od 3 mjeseca otkad se djelo dogodilo (radi se o privatnoj kaznenoj tužbi, kojom bi počinitelj bio proglašen krivim i osuđen). No građansku tužbu radi naknade štete zbog uvrede i lake tjelesne ozljede možete podnijeti bilo kada u roku od 3 godine od nastanka štete.
 14. Prijavite DORH-u. Oni snose troškove izvida i istrage, Vaš je samo trošak kaznene prijave. Oštećenik svakako sam snosi troškove svog odvjetnika, a ako ga si možete priuštiti, bilo bi dobro da ga imate da vam prati što se s predmetom događa.
 15. Gospodin je potrošač, bilo koji dug koji ispunjava uvjete nesposobnosti za plaćanje, dakle, do bilo koje visine, trebao bi udovoljavati uvjetima za redovni stečaj potrošača. Ovo ograničenje do 100.000,00 kn odnosi se samo na obrtnike, po mom mišljenju (mada i oni tome mogu doskočiti, jer obrtnik uvijek može zatvoriti obrt, a dugovi prelaze na njega osobno). Redovni stečaj se također pokreće na inicijativu potrošača (ispunjavanjem obrasca) kod FINE, prvo ide jedan mirni postupak savjetovanja, a zatim, ako on ne uspije, kod suda se vodi stečaj potrošača na sličan način kao i jednostavni stečaj potrošača.
×
×
 • Napravi novi...