Jump to content

legalis_forumaš

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Cijenjeni kolege, zamolio bih vas za informacije ili prijedloge u vezi sljedećeg. Kod trenutnog poslodavca sam zaposlen temeljem ugovora o radu, no ukazala mi se prilika za dodatni prihod od strane jednog klijenta pa razmišljam o otvaranju paušalnog obrta jer je u tom slučaju u kategoriji druge djelatnosti i davanja su zbilja simbolična. Ono što me muči je što bi prihod paušalnog obrta od tog klijenta sigurno prelazio famoznih 50% od ukupnog prihoda, no ne mogu naći informaciju je li to kritično od strane porezne (u vidu prikrivenog zapošljavanja) jer ipak imam primarni posao kod poslodavca? Oni kojima je to posao i koji bi trebali dati 100% točnu informaciju kažu i da i ne. Je li pametno u ovoj situaciji otvarati paušalni obrt ili imate neki drugi prijedlog?
  2. zex, hvala na odgovoru ! Zapravo me najviše brine tajming - kada da roditelj ode na poreznu? U trenutku (mjesecu) kada moj iznos prekorači onaj dopušten za olakšicu?
  3. Pozdrav svim stručnjacima i unaprijed isprika ukoliko sam fulao podforum! Pod autorskim ugovorom sam, a moj godišnji prihod je prvobitno trebao biti 11.000 kuna (bruto, bez poreza). Međutim, trebao bih dobiti malo veći honorar od navedenog. Upoznat sam s činjenicom da u tom slučaju ne mogu biti olakšica roditelju (na plaći). Teoretski ja još uvijek nisam premašio taj iznos, ali u 12. mjesecu svakako budem. Da budem iskren, nisam siguran ni da li taj iznos od 11.000 kuna mora biti neto ili bruto? U ugovoru je 11.000 bruto (godišnji), od kojeg ja dobivam neto iznos sa porezom, ali iduće godine imam pravo na povrat poreza. Roditelju se vodim kao olakšica na mjesečnom obračunu plaće, dakle ne dobiva povrat poreza (za mene) za prošlu godinu, nego mu se porezna osnovica odmah umanjuje na mjesečnom izračunu. Ono što me zanima kada i kako da obavijestim njegovu firmu da ne mogu biti olakšica? Na kraju godine kada taj iznos premašim ili? U biti trebam li ja išta ili će dobiti firma info od porezne o tome? U tom slučaju bi roitelj trebao vratiti određenu svotu, što bih želio pravovremeno izbjeći. Dodatno pitanje o obaveznom zdravstvenom osiguranju koje trenutno imam na osnovu police F 120 koju sam stekao na temelju maturalne svjedodžbe na završetku srednjoškolskog obrazovanja - navodno je ta šifra police za nezaposlene osobe (nikad nisam bio prijavljen na HZZO). Zanima me kada ta osnova prestaje vrijediti? Kada službeno stupim u poslovni odnos ili? Na stranicama HZZO-a ne mogu pronaći ništa vezano za to. Unaprijed se zahvaljujem svima i želim vam svima ugodan vikend!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija