Jump to content

RV-IT

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Slažem se s Vama u potpunosti. Hvala još jednom na pomoći.
  2. Nije kod nas navedena osnovica u pravilniku. Piše samo da će se osnovica za izračun utvrđivati u skladu s osnovicom koju Vlada RH propiše za državne i lokalne službenike, točno tim riječima bez navoda ikakve svote. Sindikat je kod nas jako aktivan vjerujte mi, bore se i oni i mi iz vijeća skoro pa na svakodnevnoj bazi. Al mi se čini da gubimo borbu jer su ljudi postali jako ogorčeni sa sveukupnom situacijom kod poslodavca, a i mi nakon 3 godine borbe postajemo umorni. Čim završimo borbu oko jedne stvari krene borba oko druge. Napisali smo toliko dopisa u ove 3 godine da to već graniči sa ludošću
  3. Sad sam Vas razumjela. Hvala na objašnjenju. Ništa naši nisu mjenjali. Stoji tako kako je, nedorečeno isto kao i hrpa drugih članaka i naravno s razlogom da mogu raditi kako im se prohtje. Pišemo mi prigovore i prijedloge kod svake promjene ali ništa od toga. Hvala još jednom.
  4. Upoznata sam s tim. Kod nas je ispata jubilarke bila privremeno ukinuta u 2013-oj da bi otprilike u vrijeme izmjene u kolovozu izmjenili i kod nas Pravilnik, vratili dio vezan uz jubilarku i u njega stavili taj dio koji kaže da će se osnovica za izračun utvrđivati u skladu s osnovicom koju Vlada RH propiše za državne i lokalne službenike. Dakle ono što nas zanima je upravo to. S obzirom da se ta osnovica trebala odnositi samo na 2013-u i u 2014-oj se trebala vratiti na 1.800 kuna, ali nije što i je razlog mnogobrojnih tužbi i sada Odluke Vlade za isplatu razlike, da li se to primjenjuje i na nas? Ako je isplata krivo radila za državne i lokalne službenike, nije li se krivo radila i kod nas?
  5. Lijepo Vas molim za mišljenje. Radim kod poslodavca koji ima više stotina zaposlenih i, iako nismo niti javni niti državni službenici, u pravilniku o radu imamo dijelove koji se pozivaju na njihov kolektivni ugovor i slično. To se odnosi i na dio vezan za isplatu jubilarnih nagrada koji kaže da će se osnovica za izračun utvrđivati u skladu s osnovicom koju Vlada RH propiše za državne i lokalne službenike. Tako nas je dokačila i odluka Vlade za isplatu jubilarnih nagrada u visini od 500 kuna umjesto 1.800 kuna za 2013.godinu. Međutim i naši su u firmi, isto kao i državne i javne službe, nastavile s isplatom od 500 kuna u prošloj i tekućoj godini. Prema poslodavcu smo poslali upit o ovoj temi nakon što je 11.lipnja 2015. godine Vlada donijela Odluku o isplati razlike iznosa jubilarne nagrade službenicima i namještenicima u javnim službama za prošlu i tekuću godinu. Poslodavac sad tvrdi da nije u obvezi isplatiti razliku iznosa za jubilarne nagrade jer se ta Odluka Vlade RH ne odnosi na naše radnike s obzirom da poslodavac nije potpisnik Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Da li možemo išta napravit po tom pitanju i koje odgovore da dajemo radnicima na to što mogu napraviti? Naime, nama je suludo da se slijede Odluke Vlade i dijelovi Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama samo kad poslodavcu to odgovara, ali ne i kad se donese neka Odluka koja mu ne odgovara, iako se naš Pravilnik o radu direktno na nju poziva. Vlada je izgubila mnogobrojne sudske slučajeve i zato je i donijela Odluku o isplati razlike. Sad radnike zanima, među ostalim, imaju li i oni osnove za tužiti našeg poslodavca, a to bi svakako htjeli izbjeći jer nije u interesu niti radnika niti poslodavca da se povlače po sudovima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija