Jump to content

maryc

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Može li mi netko odgovoriti, može li se raditi u Hrvatskoj sa hrvatskom osobnom iskaznicom sa bosanskim prebivalištem? Taj zakon o osobnoj iskaznici je ovo ljeto donesen da bi se olakšalo Hrvatima iz Bosne koji su često imali fiktivna prebivališta u RH (npr zbog bankovnog računa u RH i sl), osobne iskaznice sa bosanskim adresama se izdaju i normalno koriste, ali ne znam može li poslodavac prijaviti radnika sa iskaznicom sa bosanskom adresom (ili je ipak potrebno prebivalište prijaviti u Hrvatskoj)? Ovu informaciju nisam uspjela naći nigdje na netu, pa vas molim za pomoć!
  2. Pozdrav, Trebala bih informaciju o neplaćenom dopustu. Moj nevjenčani suprug radi u državnoj firmi, a mi bismo se iduće godine odselili u Njemačku i tamo pokušali naći poslove. Dobili smo informaciju da ukoliko uzme neplaćeni dopust u firmi u kojoj trenutno radi, da se legalno može za to vrijeme neplaćenog dopusta zaposliti u njemačkoj firmi jer mu se tad prestaju uplaćivati doprinosi i plaće u hrvatskoj firmi, ali se po isteku neplaćenog dopusta može vratiti u firmu u Hrvatsku ako ne bude zadovoljan poslom u Njemačkoj. Mi bismo željeli točnu informaciju, je li to zbilja moguće, ukoliko nije, on će dati otkaz u svojoj firmi, ali bismo radije pokušali da ne daje otkaz jer mu je to siguran posao, dok se ne zaposli u drugoj firmi ako je to moguće?
  3. Hvala G-man, Nemam snage za tužbe jer će me to dodatno još koštati, zbog toga sam i napisala ovaj upit, mislila sam da možda ipak postoji neka druga mogućnost. Već imam loše iskustvo sa jednom tužbom, u pitanju je trgovačko društvo koje mi je ostalo dužno cca 50000kn, a naši zakoni su puni rupa i ta moja tužba već godinama skuplja prašinu negdje u nekoj ladici, što je najgore i nju sam morala platiti + savjetovanje sa odvjetnicima, sve zajedno 2000kn. Zadnjih 6 godina mi je zakonski oteto oko 10000eura (bivši poslodavci koji su mi ostali dužni, firme sa kojima sam radila, zatim razni majstori koji su radili adaptacije u 2 stana... a zakon me ne štiti. Jednostavno, ubija me u pojam da mi svi moj novac otimaju, a ja zakonski nemam mogućnot to vratiti.
  4. Trebam pomoć/savjet!!! Imam problem kako vratiti novac od majstora koji mi nikad nije završio posao za koji je bio plaćen. Živim na 7. katu zgrade, a kad pada jaka kiša kutija od roleta mi propušta vodu... Pozvala sam majstora, objasnila mu u čemu je problem i naglasila da ću za taj posao trebati i račun i garanciju (jer sam već jednom majstoru platila bez računa 700kn i nisam imala pravo na reklamaciju), kad je sve pogledao rekao je da zna u čemu je problem i da će za par dana doći (kad bude lijepo vrijeme jer se to ne može raditi po kiši). Kad je došao, radio je nekih pola sata sa svojim pomoćnim radnikom, taj posao je naplatio 1400kn, iako sam tražila račun on mi je već bio pripremio garanciju sa svojim pečatom i potpisom u kojoj u kojoj je opisan problem i rekao mi da je to dovoljno u slučaju reklamacije kojom garantira da se voda neće pojavljivati sijedećih 5 godina, a u slučaju da se pojavi on će to o svom trošku popraviti (u toj garanciji ne piše iznos koji sam ja platila, niti išta što bi dokazalo da je on od mene dobio novce- problem je što taj dan ja na to nisam toliko obraćala pažnju jer sam vjerovala da mi je garancija dovoljna). Čim je pala prva kiša voda je ponovno izbila, njega sam nazvala da mi dođe ponovno to popraviti, obećao je doći sa dizalicom jer sam na 7.katu, a sa vanjske strane bi to trebalo raditi, međutim nikad nije došao. Prestao se javljati na telefone kad ga ja zovem, a kad sam zvala sa drugog broja javio mi se, ispričao se i rekao ja da nije do njega, nego do kolege koji ima dizalicu, ja sam mu rekla da ćemo naći nekog drugog sa dizalicom ako neće njegov kolega i da ću ja platiti dizalicu, samo da dođe i topopravi, rekao je ponovno da dolazi taj dan, naravno ništa nije bilo od toga... Znam da sam prevarena, da on nema namjeru doći jer da je planirao doći ne bi me zavlačio zadnja dva mjeseca, sad tražim drugu firmu koja će mi to popraviti, pa me zanima što mogu učiniti da vratim svoje novce, kome da ga prijavim (poreznoj? kojoj inspekciji? portošačkom kodu? ili nekom drugom?) što mi je uzeo novce za rad koji nije završio i što mi nije izdao račun koji sam tražila uz garanciju, a bojim se da garancija bez računa ne vrijedi ako bih ga tužila jer on može reći da mu i nisam platila... Postoji li način, neka javna crna lista gdje mogu objaviti svoje loše iskustvo... Ako već ne budem mogla vratiti svoje novce, htjela bih da se javno zna tko me prevario... Molim vas za neki učinkovit savjet.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija