Jump to content

bracodbk

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je bracodbk objavio

  1. Hvala vam svima. Kontaktirati ćemo pravobraniteljicu za djecu.
  2. Radi se o čovjeku koji je svojoj kćeri slao prijeteće poruke, tražio od nje da se podvrgne DNA analizi radi utvrđivanja očinstva (zbog izbjegavanja plaćanja alimentacije) i osuđivanom dileru koji je nekoliko godina proveo u zatvoru. Za sve navedeno postoje dokazi, a u kćerinom životu se ponovo pojavio kad je saznao da je ona, nakon što joj je umrla majka, nasljednica atraktivne obiteljske kuće. Kćer ne želi čuti za njega (13 joj je godina), a kamoli živjeti s njime. Ne želi niti viđanja jer je puno propatila zbog njegovog ponašanja prema njoj. Kakva su u tom slučaju prava djeteta?
  3. Zar baš nitko ne može odgovoriti na ova pitanja?
  4. Poštovani imam nekoliko pitanja pa molim upućene da mi odgovore. Nedavno mi je nakon prometne nesreće preminula zaručnica iza koje je iz nevjenčane zajednice ostala 13-godišnja kćer. Bivši nevjenčani suprug moje zaručnice nije skrbio za kćer, koja je s majkom živjela u drugom gradu, nije plaćao alimentaciju te ni na koji način nije pomagao svojoj bivšoj nevjenčanoj supruzi, a neko je vrijeme proveo i u zatvoru. Nakon smrti moje zaručnice privremenu skrb nad njenom kćeri je dobila baka, majka moje zaručnice. U Centru za socijalnu skrb su joj rekli da malena bez suglasnosti oca (njegovog potpisa) nema pravo na mirovinu od svoje preminule majke, dječji doplatak, niti alimentaciju jer baka nije zakonski skrbnik iako je dobila privremenu skrb u trajanju od jedne godine. Prema centru za socijalnu skrb jedini zakoniti skrbnik je otac, a ova prava malena može ostvariti isključivo uz njegovu suglasnost što on uporno odbija potpisati. Važno je napomenuti da malena ne želi čuti za svog oca i ne želi se sastajati s njime. Zanima me sljedeće: Da li malena u gore opisanoj situaciji ima pravo na alimentaciju? Da li ima pravo na mirovinu od svoje pokojne majke? Da li ima pravo na dječji doplatak? Kakva su prava oca u ovakvoj situaciji? Kad malena može birati s kime će živjeti i da li će sud uzeti u obzir njeno mišljenje? Hvala na odgovoru.
  5. Mislim da ćemo na koncu ići na doživotno uzdržavanje (zbog poreza). Ne znam kako ide s oporukom, koliko je ona jaka i da li se može lako osporiti na sudu. Zahvaljujem svima na odgovorima. Sin jest nezaposlen ali ja sam vlasnik druge nekretnine koja je pod ovrhom zbog nemogućnosti otplaćivanja kredita (duga priča i druga tema) pa se bojim da ne izgubim i tu očevu nekretninu jer u ovoj državi je sve moguće
  6. Molio bih odgovore na nekoliko pitanja. Moj otac je vlasnik stana veličine 55 m2 koji bi meni ostavio u nasljedstvo, ali obzirom da iz prvog braka ima kćer i sina koji žive u Beogradu, odnosno Zemunu, ne zna na koji način riješiti taj problem. Naime taj sin i kćer iz Srbije nikada ga nisu zvali, pitali za zdravlje niti išta slično pa ih otac želi razbaštiniti, a ja sam ocu pomagao u otkupu stana te bi taj staqn ostavio meni ili mom sinu. Na koncu smo odlučili da bi moj otac sastavio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s mojim sinom (svojim unukom) koji je u travnju napunio 18 godina. Pitanja su sljedeća: 1. Može li se takav ugovor pobijati? 2. Gdje ga je najbolje sastaviti i ovjeriti (sud, javni bilježnik ili odvjetnički ured)? 3. Da li moj sin plaća porez za prijenos vlasništva nad nekretninom? 4. Da li se moj sin može odmah po sastavljanju ugovora uknjižiti kao vlasnik nekretnine? 5. Koliko otprilike košta sastavljanje jednog takvog ugovora (stan je u Dubrovniku) 6. Što je potrebno priložiti od dokumentacije da bi se uopće mogao sastaviti ugovor? Hvala unaprijed na odgovorima.
  7. Postoji sudska odluka no ona ne želi ni čuti o nastavku plaćanja alimentacije jer se 18-godišnji sin zaposlio na rok od mjesec dana preko student servisa pa ona to smatra zaposlenjem zbog kojega više ne mora plaćati alimentaciju. Napominjem da sin još uvijek nije završio redovno školovanje, da ne posjeduje radnu knjižici te da nije u stalnom radnom odnosu.
  8. Molim odgovor na sljedeće pitanje. Naime razveden sam od supruge a djeca su pripala meni. Supruga je uredno plaćala alimentaciju tek nakon sudske presude, a ujedno je kažnjena zatvorskom kaznom s rokom kušnje (ne sjećam se koliki je bio rok kušnje ali je istekao). Za kćer je prestala plaćati alimentaciju godinu dana nakon prestanka školovanja kćeri koja u tih godinu dana nije uspjela naći zaposlenje. Problem je sin koji ove godine završava srednju školu, napunio je 18 godina u travnju, ima popravni ispit iz matematike zakazan u kolovozu, a u međuvremenu se zaposlio preko student servisa na rok od mjesec dana. Majka više ne želi plaćati alimentaciju iako je to prema važećem Zakonu dužna raditi još godinu dana nakon završetka redovnog školovanja moga sina ukoliko on u međuvremenu ne nađe posao (još uvijek nema ni diplomu ni radnu knjižicu pa ni ne može zasnovati radni odnos). Da li je majka dužna nastaviti plaćati alimentaciju te ako jest kako je prisiliti na to? Iznos alimentacije je minimalan (600 kuna) a ja u međuvremenu nisam tražio povećanje toga iznosa iako sam imao zakonsko pravo. Hvala unaprijed na odgovoru i ispričavam se ako već postoji slično pitanje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija