Jump to content

Drace

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala Vam puno to bi bilo sve sad imam kompletnu sliku .
  2. Zahvaljujem i Matrixu76 i Maou na odgovorima ,znači najbolje riješenje je napraviti kupoprodajni ugovor sačekati povratak vlasništva ujaku i u zemljišnim knjigama uknjižiti vlasništvo. Ajde ako znate i još jedno pitanje da li kupoprodajni ugovor napravljen i ovjeren kod notara isključuje nasljednika prodavatelja (ujakaa ) pravo na nužni dio i da li nasljednik može osporiti kupoprodajni ugovor.
  3. Konačno jedan konkretan odgovor kao što vidim ja mogu da sklopim ugovor sa ujakom ali pod teretom, stvar upisa u zemljišne knjige je drugi dio koji ću odložiti do prestanka fiducije. Kad bi mi poštovani Mao još odgovorio koju vrsta ugovora mi je najbolja ( o prodaji, kao darovnica, ugovor o izdržavanju i sl).Ovo pitam jer je ujak barem za sada čvrsto odlučio da prenese stan na mene napominjem da on ima zakonskog naslednika sa kojim nije u dobrim odnosima.
  4. Da li je moguće da mi po ovom pitanju ne može niko više reći osim par riječi koje mi je napisao Matrix 76.
  5. Poštovani moj ujak ima stan koji je raspoložan da posle njegove smrti pređe u moje vlasništvo.Imam dva pitanja. 1. Da li stan koji je vlasništvo moga ujaka a pod fiducijarnom je hipotekom može biti predmet ugovora između mene i njega sa naznakom da je pod teretom ( hipoteka je u novčanoj vrijednosti cca 1/3 stana) tako da se isplati otplatiti dug. 2.Koji je vid ugovora najbolji tj koji bi iziskivao najmanje troškova ( poklon,izdržavanje, klasični ugovor o prodaji i sl.) pošto nisam vlasnik nijednog stana neko mi je rekao da prilikom riješavanja stanbenog pitanja nisam obavezan plaćati porez za prevođenje. Hvala,
  6. Poštovani na Pelješcu imam u naslijedstvo kamenu kuću-koja je sluzila kao magazin za mreže i ostale stvari kod ribanja.Objekat je bez krova i star je preko 100 god.Njeni gabariti 6x5 m a ispred ima zemljišta 30 kvm. Moje pitanje je slijedeće : da li mi je potrebna dozvola za izgradnju i ako jes da li mogu da istu dogradim jos spratova.Navodim da su sve okolne kuće izgrađene na dva ili tri sprata a osnova im je bila kamena kuća-magazin kao moja.Napominjem da bi eventualna izgradnja onakva kava jes narušila urbanistički izgled tog dijela mjesta. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija