Jump to content

Drace

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Drace objavio

  1. Zahvaljujem i Matrixu76 i Maou na odgovorima ,znači najbolje riješenje je napraviti kupoprodajni ugovor sačekati povratak vlasništva ujaku i u zemljišnim knjigama uknjižiti vlasništvo.

    Ajde ako znate i još jedno pitanje da li kupoprodajni ugovor napravljen i ovjeren kod notara isključuje nasljednika prodavatelja (ujakaa ) pravo na nužni dio i da li nasljednik može osporiti kupoprodajni ugovor.

  2. Konačno jedan konkretan odgovor kao što vidim ja mogu da sklopim ugovor sa ujakom ali pod teretom, stvar upisa u zemljišne knjige je drugi dio koji ću odložiti do prestanka fiducije. Kad bi mi poštovani Mao još odgovorio koju vrsta ugovora mi je najbolja ( o prodaji, kao darovnica, ugovor o izdržavanju i sl).Ovo pitam jer je ujak barem za sada čvrsto odlučio da prenese stan na mene napominjem da on ima zakonskog naslednika sa kojim nije u dobrim odnosima.

  3. Poštovani moj ujak ima stan koji je raspoložan da posle njegove smrti pređe u moje vlasništvo.Imam dva pitanja.

    1. Da li stan koji je vlasništvo moga ujaka a pod fiducijarnom je hipotekom može biti predmet ugovora između mene i njega sa naznakom da je pod teretom ( hipoteka je u

    novčanoj vrijednosti cca 1/3 stana) tako da se isplati otplatiti dug.

    2.Koji je vid ugovora najbolji tj koji bi iziskivao najmanje troškova ( poklon,izdržavanje,

    klasični ugovor o prodaji i sl.) pošto nisam vlasnik nijednog stana neko mi je rekao da

    prilikom riješavanja stanbenog pitanja nisam obavezan plaćati porez za prevođenje.

    Hvala,

  4. Poštovani na Pelješcu imam u naslijedstvo kamenu kuću-koja je sluzila kao magazin za mreže i ostale stvari kod ribanja.Objekat je bez krova i star je preko 100 god.Njeni gabariti 6x5 m a ispred ima zemljišta 30 kvm.

    Moje pitanje je slijedeće : da li mi je potrebna dozvola za izgradnju i ako jes da li mogu da istu dogradim jos spratova.Navodim da su sve okolne kuće izgrađene na dva ili tri sprata a osnova im je bila kamena kuća-magazin kao moja.Napominjem da bi eventualna izgradnja onakva kava jes narušila urbanistički izgled tog dijela mjesta.

    Hvala.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija