Jump to content

tweety015

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je tweety015 objavio

  1. prije 6 sati , Slavuj22 je napisao:

    Pozdrav!

    Rodjen sam u Hrvatskoj 1976.god.u Zagrebu.Po nacionalnosti sam Srbin.Imam hrvatsko državljanstvo.Sada živim u BIH oženjen sam bh-državljankom i imamo dvoje djece.Sin je 1998. a kćerka 2003.god.Djeca su rodjena u BIH.Interesuje me da li sin ima pravo na domovnicu jer je punoljetan?Ako ima,kakva je procedura i gdje je bolje tražiti domovnicu za njega da li u Hrvatskoj ili u hrvatskom konzulatu u BIH?

    Nemojte propustiti sansu da za cerku uradite domovnicu dok mozete.Savet iz naseg iskustva-zaobidjite konzulate,sve sto radite za decu idete u maticni ured u kojem ste Vi upisani prilikom rodjenja,ili kada ste dobili drzavljanstvo. Manje papirologije,ljubazniji sluzbenici,brze se sve zavrsi.Srecno!

  2. prije 13 sati , SaleIstra je napisao:

     Koliko traje utvrdjivanje ako znate? Hvala puno na odgovoru!

    Preko konzulata u Bg smo mi cekali ravno 4 meseca na utvrdjivanje drzavljanstva.Mislim da vam je bolje da odete direktno tamo u maticni ured gde su Vasi upisani (sestra),tj gde ste upisani u knjigu rodjenih.Mozete ih zvati i telefonom,mi smo dosta stvari tako saznali.Uglavnom su veoma ljubazni i sve lepo objasne.Srecno!!!

  3. Zna li neko mogu li se u Zagrebu predati zahtevi za upis u knjigu drzavljana i maticu rodjenih za decu koja su rodjena u Srbiji. Nesto sam cula da tako postupak ide brze nego preko konzularnog.Tragala sam po internetu,ali nisam uspela da nadjem telefon,ima dosta maticnih ureda,pa ne znam koji bih zvala. Nemamo prebivaliste u RH,samo suprug (i ostatak njegove familije) ima drzavljanstvo.Hvala.

    Srecan Bozic svima koji slave !!!

  4. Pozdrav svima! Suprug mi je drzavljanin RH,sada zivi u Dablinu.Deca su nam rodjena u Bg-u.Da bi bili upisani u knjige drzavljana Hrvatske,u konzulatu mi traze punomoc supruga overenu u konz. u Dablinu.Otprilike bi trebalo da glasi da on daje punomoc meni da mogu podneti zahtev za njihov upis u knjigu drzavljana. Da li je neko radio slicnu punomoc,sta tacno navesti u textu?Hvala

  5. Pozdrav svima.Mene interesuje misljenje oko upisa dece u knjigu drzavljana RH.Naime,suprug ima hr drzavljanstvo,i srpsko dobijeno 2004.Ja imam samo srpsko i deca takodje.Planiramo ici negde u inostranstvo,pa me interesuje sta nam je bolje ciniti-da li pokusati preko hr konzulata u Beogradu da deca budu upisana u knjigu hr drzavljana,ili kada suprug ode van traziti vize za spajanje porodice? Da li je neko imao iskustva u tome? Sta se brze resava?Inace,isli bi smo u Irsku,najverovatnije.

    Hvala

  6. Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete koje je rođeno u inozemstvu i čiji je jedan roditelj u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin, ako do navršene 18. godine života bude prijavljeno radi upisa kao hrvatski državljanin kod nadležnog tijela Republike Hrvatske u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili se nastani u Republici Hrvatskoj (članak 5. Zakona).

     

    Dete rodjeno u inozemstvu ako ne ispunjava uslove iz stava 1.stice hrvatsko drzavljanstvo ukoliko bi ostalo bez drzavljanstva.

    Da li bi ovo znacilo da, ukoliko se dete (tj roditelj u njegovo ime) odrekne drzavljanstva R.Srbije,moze da dobije drzavljanstvo R.Hrvatske?

     

    Meni su ovi svi zakoni kao spanska sela....izvinjavam se ako smaram

     

  7. Postovani,moj suprug je rodjen i ziveo u Glini do 1995.Roditelji su mu oboje Hr drzavljani (otac je preminuo u medjuvremenu,ali je imao Hr drzavljanstvo i primao penziju otuda).Mog supruga nema u knjizi drzavljana zato sto je knjiga sa njegovim godistem nestala u ratu.Traze mu da podnese zahtev za naknadni upis.Mene interesuje da li ce nasa deca (rodjena u Srbiji 2008. i 2011.) steci pravo na Hr drzavljanstvo kada ga suprug dobije?

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija