Jump to content

alexdani

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Okay ,hvala na svim informacijama ,pozdrav
  2. Da li tu izjavu mozemo sami napisati ,ili je potrebno anagzirati odvjetnika ili opcenito nekog tko nije pravni laik buduci da bih htjeli izbjeci svaki trosak koji nije nuzan te da li javni biljeznik naplacuje stavljanje pecata i/ili sam primitak takve izjave ?
  3. Hvala na odgovoru i moju prethodnu poruku slobodno zanemarite buduci da dok sam ju pisao vi ste vec dali odgovor na ovo sta me prvenstveno zanimalo. Imam samo za kraj samo jedno pitanje vezano za dio vaseg odgovor "osoba koja se odriče nasljedstva (pismeno) nije nasljednik i nema troškova. odricanje od nasljedstva mora biti pismeno(ili izjava u zapisnik)." Da li osoba koja se odrice nasljedstva davanjem izjave u zapisnik tijekom ostavinske rasprave takoder ne snosi nikakve troskove ? 99% sam siguran sta se mislili time ,ali samo provjeravam buduci da u prvoj recenici sta naveli samo pismeno odricanje.
  4. Ostaviteljica je preminula nedavno ,postupak jos nije pokrenut.Ali ,na temelju onog sto su mi drugi ljudi rekli ,drzava pokrece postupak ,a zakonski nasljednici ce biti pozvani od strane javnog biljeznika kojem je dodjeljen slucaj kada se zakaze ostavinska rasprave. Ne razumijem pitanje zašto ,jer zar nije da ako i nasljednici ili osoba s odredenim interesom ne zatraze ostavinsku raspravu ,država ce sama pokrenut postupak te obavijestiti zakonske nasljednike ? Da li se osoba koja se odrekne nasljedstva smatra "nasljednikom" te samim time je duzna snositi troskove?
  5. " Stranke u ostavinskom postupku na jednake dijelove plaćaju troškove,ako je troškova uopće bilo. Članak 179.ZN Strankom se u smislu ovoga Zakona smatraju nasljednici i zapisovnici kao i druge osobe koje ostvaruju neko pravo iz ostavine. Nadalje istićem,ako ostavinski postupak vodi Javni bilježnik kao povjerenik suda,neplaća se pristojba. " Ovo drugo pitanje ,pitanje troskova ostavinske rasprave ,da li osoba koja se odrice nasljedstva uopce potpada u katergoriju "nasljednici" ili "zapisovnici" iz članka 179. ZN ? Takoder negdje sam procitao da ako je vrijednost nasljedstva do 60 000 KN ,placa se javnobiljeznicka nagrada u iznosu od 200KN.Buduci da bi u ostavinsku masu samo trebao biti ukljucen grob ,trebalo bi se raditi o 200kn javnobiljeznicke nagrade .Pod uvjetom da nagrada ce biti doista 200kn ,da li postoje jos neki nuzni troskovi vezani za ostavinsku raspravu koje osoba koja se odrice nasljedstva mora platiti ? Ispricavam se ako se neka pitanja banalna i glupa ,ali ne bih se htio neugodno iznenadit kad se ostavinska rasprava sprovede,buduci da mi se je to desilo vec nekoliko puta kod nekih drugi stvari.
  6. Da li i nepojavljivanje na samoj raspavi ima isti ucinak kao i odricanje od nasljedstva tijekom same ostavinske rasprave? Te u slucaju neprihvacanja nasljedstva da li se placaju troskovi ostavinske rasprave ili to samo placju oni koji nesto naslijede ?
  7. Pozdrav ,imam pitanje vezano za ostavinsku raspravu.Ostavinska rasprava bi se trebala odrzati u u narednih nekoliko mjesec.Po mojim saznanjima ostavinska masa se sastoji iskljucivo od dugova i obveza (te groba).Da li ,za zakonom predvidene nasljednike, postoji mogucnost ne prihvacanja nasljedstva , te samim time i nepreuzimanja dugova s obzirom da u ostavinskoj masi nema imovine ili nekog drugo oblika koristi te bilo bo suludo za nasljednike preuzeti dugove s kojima nemaju veze.U slucaju da ta mogucnost postoji ,kakav je postupak odbijanja nasljedstva ?
  8. Pa upravo se bune gotovo svi stanari ,buduci da je tek prosli tjedan poceo graditi nadstresnicu .Do postavljanja nadstresnice nikom nije smetalo što koristi jedno parkirno mjesto .Prosli tjedan ,kad je poceo graditi ,vise stanara mu je jasno do znanja dalo da se protivi izgradnji te nadstresnice. Općeniti opis: kuća dvokatnica s parkiralištem ,u prizemlju se nalaze dva poslovna prostora te doticni stan.Stan nema ulaz/izlaz kroz glavna vrata i stepenište,nego zasebno uz parkiralište, buduci da je naknadno građen.Na prvom i drugom katu su isključivo privatni stanovi.Prvi kat se sastoji od jednog veceg stana ,dok na drugom katu se nalaze tri manja stana. Cjelokupno prizemlje jos uvijek u zemljisnim knjigama se vodi pod moju mamu te 34.33% je njen suvlasnički udio ,medutim de facto ona nije vlasnik buduci da ti poslovni i stambeni prostor u prizemlju su prodani od kada je kuca izgrađena.Doticni stan u prizemlju niti nije naveden još u zemljišnim knjigama buduci da jos nije niti etaziran nego prostor koji predstavlja taj stan sluzbeno je dio veceg poslovnog prostora.Kada bude etazirano pretpostavljam da suvlasnicki udio vlasnika stana u prizemlju ce biti između 5-10% buduci da se ne radi o velikome stanu.Tako da suvlasnika ima koliko i stambenim i poslovnih prostora koliko sam shvatio ,a to je :dva poslovna prostora u prizemlju te jedan stambeni prostor ,na prvom katu se nalazi jedan stan ,te na drugom katu tri stana.To je de facto stanje.Prema zemljišnim knjigama prizemlje se vodi kao jedan poslovni prostor ,dok situacija na prvom katu i drugom katu odgovora stanju kako je i stvarnosti . Nekretnina je izgradena 2000. godine. Taj prostor ,koji danas predstavlja stan u prizemlju,je prvotno osmilsjen kao poslovnoi prostor,odnosno dio tog poslovnog prostora. Po kupoprodavnom ugovoru vlasnik stana u prizemlju nema pravo na parkiralište.
  9. Suglasnost nema definitivno ,za uporabnu neznam ,ali koliko sam shvatio iz nejgovih prica oni tvrdi da niti ne treba imati ikakvu posebnu dozvolu buduci da se radi o "montaznoj nadstresnici".Do koje se granice nesto smatra montaznim objektom ne znam ,ali nosive grede pričvršćene su u samo parkiralište s nekakvim metalnim nastavcima.Tako da ne samo da je postavio nadstrešnicu bez suglasnosti ,nego je i oštetio parkiralište ,kolika je tocno šteta moći će se vidjeti tek kada se skinu grede .Parkiralište se sastoji od 3 parkirna mjesta ,pri čemu,dotični susjed, na jednom parkira svoj auto ,a na durgom je postavio nadstrešnicu...Također u kupoprodavnom ugovoru izričito piše da nema pravo na parkiralište , iako od kada je uselio svo vrijeme koristi parkiralište ,a nitko mu nije pravio probleme oko toga. Najbolje bi bilo kada bi postojala osnova za uplitanje gradevinske inspekcije ,buduci da bi to bilo najbolje i najjednostavnije rjesenje po nas ,medutim ukoliko bi ga tuzili na osnovi ne postojanja suglasnosti stanara to bi trebala biti privatna tuzba ?
  10. hvala na brzom odgovoru,medutim stan od doticnog susjeda je naknadno izagraden ,te prije nego je uopce bilo planova da se na tom mjestu izgradi stan taj parking je postojao ,doticni je znao što kupuje ,te po ugovoru ima pravo samo na nuzni prolaz.Takoder od kada je kupio stan bas iz razloga da mu se ne parkira pred vrata auto se ne parkira do kraja ,nego ima oko 3 metra slobodnog prostora pred njegovim vratima bas iz obzira prema istome.Dapace na tom parkirnom mjestu vec nitko ne parkira od 4. mjeseca ove godine ,a nadstrešnica je izgrađena ovaj tjedan.
  11. Pozdrav, postavio bih par pitanja glede jednog medususjedskog spora ,pa ukoliko netko bih mogao pruziti mi odgovore na doticna pitanja bio bih zahvalan .Naime ,susjed koji u prizemlju ima stan te su mu ulazna vrata udaljena cirka metar od parkiralista je postavio "montaznu" nadstrešnicu na gotovo polovicu najblizeg vratima parkirnog mjesta.Nadstrešnica je otprilike dimenzija 3x3 metra te se u svojoj cjelini prostire preko parkirališta ,odnosno doticnog parkirnog mjesta.Ujedno ,nadstrešnica se sastoji i od nosivih greda koje se učvršćene u samo parkiralište.Pravno ,po ugovoru parkiralište pripada svim stanarima te shodno tome u slucaju da je i sve po zakonu ,tako nešto bi se moglo postaviti iskljucivo uz suglasnost ostalih stanara.Suglasnost nije dana.Pitanje je sljedece , da li je ta nadstrešnica uopce po zakonu dopustiva bez gradevinske dozvole ,te u slucaju da je da li mozemo nesto poduzeti u svrhu uklanjanja iste s obzirom da suglasnost nije dana .
  12. Pozdrav,imam upit vezano za izvaredno studiranje ,pa ako itko bio mogao pomoci mi s informacijom bio bi zahvalan. Prosle jeseni upisao sam 3. semstar redovno pravnog studija ,medutim nisam upisao ljetni semestar te iste 2014/2015 fakulteske godine .Sada bih se htio prebaciti na izvanredno studiranje ,pa me zanima da li ce cinjenica da nisam upisao ljetni semestar mi onemoguciti da nastavim studirati kao izvanredni ,odnosno da upisem kao izvanredni sad ovu jesen?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija