Jump to content

grc_u_zelucu

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. nažalost, to je bio i naš rezon kada smo stan prije 4 godine kupili (zaba odobrila kredit)..sada ga pokušavamo prodati, i našim kupcima zaba odbila kredit - kažu stan nije legalan; nije predviđen građevinskom dozvolom...! u građevinskoj dozvoli zaista piše kuća katnica, ali je ona izdana na osnovu glavnog projekta u kojem je u potkrovlju nacrtan stan....ujedno, kuća nije izašla iz gabarita predviđenih istom tom građevinskom dozvolom...i sad smo suočeni s kvakom 22 - ko je tu lud?
  2. Etažni elaborat na osnovu kojeg je upisan kao stan (a ne samo etaža obiteljske kuće) je iz 2003 - a na vl. listu postoji zabilježba da nekretnina nema uporabnu dozvolu - ali to samo po sebi ne podrazumijeva da nema ni građevinsku.....
  3. Kako je moguće da je nekretnina izgrađena bez građevinske dozvole, a da to nije zabilježeno u vl. listu? Koliko sam shvatila Zakon o gradnji (N.N. 175/2003), članak 141 nadležni sud je dužan u tom slučaju u posjedovnici zemljišne knjige zabilježiti da dozvola nije priložena...?
  4. Dakle, sada je definitivno: u glavnom projektu u potkrovlju nije ucrtan stan, ali u tehničkom opisu piše: "Postoji mogućnost izgradnje potkrovnog stana..." (Projekt ij iz 1981, ako to išta znači.. Pomaže li nam to išta? Možemo li zatražiti uporabnu dozvolu na osnovu toga što kuća nije izašla iz gabarita građevne, a građevna je izdana na osnovu projekta u kojem se spominje mogućnost potkrovnog stana? Please, help! ((
  5. Nama su uredno sjeli hipotekom na taj stan prije 4 godine...(mi smo je u međuvremenu preselili na roditeljsku kuću, kako bismo ovaj stan prodali - pat pozicija )
  6. Pozdrav! Imamo sljedeću situaciju: prije 4 godine kupili smo stan u potkrovlju manje zgrade (3 stana). Kupoprodaju je vodila agencija za nekretnine, svi dokumenti (vlasnički list, građevinska dozvola, etažni elaborat) uredni, tako da nam je Zagrebačka banka odobrila kredit, čak je njihova agencija ZANE stan procijenila dosta iznad traženog iznosa…. Sada isti taj stan prodajemo, novi kupci također traže kredit od ISTE banke, ISTA AGENCIJA za procjenu nekretnina (ZANE) ponovo izlazi na teren, ali ovoga puta, uz sve već priložene dokumente traže i glavni i izvedbeni projekt zgrade, koji nisu tražili kada smo mi kupovali stan! Navodno, postoji opasnost da stan nije predviđen glavnim projektom, iako je građevinska izdana na temelju tog projekta, a gabariti zgrade su u potpunosti u skladu s onima propisanima u građevinskoj dozvoli. E sad, možda dižem paniku unaprijed – do glavnog projekta još nismo uspjeli doći, pa ne znam što u njemu piše – ali pokaže li se da tavanski prostor u projektu zaista nije opisan kao stambeni, što nam je činiti? Konkretno: 1.) Kako dovesti papire u red? 2.) Možemo li tužiti ZANE za svojevrsnu obmanu? Prije 4 godine od nas nisu to tražili, a sada tvrde da samo štite kupce…na upit zašto nisu i nas tako štitili, agent ZANE nezainteresirano odgovara: „Valjda smo onda imali relaksiranija pravila..“. Dakle, dopustili su nam da dignemo kredit za nekretninu koju sada možda nećemo moći prodati, jer su oni „onda imali relaksiranija pravila“…..nisam inače od onih koji viču „Sve bum vas tužil!“, ali očajni smo, i osjećamo se izigrani usprkos svim mjerama predostrožnosti, i stvarno smo spremni stvar izgurati do kraja, pa vas molim za savjet ako ga netko ima…….. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija