Jump to content

Damson

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    Damson je reagirao na sevo u Kafić u zgradi   
    Poštovani,
    Teško mi je reć da li postoji takav propis kojim je ugostitelj obvezan provući dimnjak do vrha zgrade ili ne. Znam da je za svaku novu instalaciju na fasadi zgrade potrebna suglasnost stanara. Čak bi to vrijedilo i za izradu novih otvora na pročelju zgrade.
    Kafići i fast food-evi prolaze postupak utvrđivanja minimalnih tehničkih uvjeta koje utvrđuje Ured državne uprave, služba za gospodarstvo, odnosno nadležni ured Grada Zagreba. U sklopu tog postupka mjeri se i buka, ali čini mi se samo buka u lokalu, ne i izvan njega. Također se ispituje i ventilacija, te ugradnja filtera u istu (!).
    Iz iskustva znam da su ugostitelji u slučajevima kakav je Vaš, znali upravo radi održavanja dobrosusjedskih odnosa sa stanarima urediti ventilaciju i bolje nego što su možda bili dužni, sve kako ne bi trpjeli prigovore stanara i česte inspekcijske nadzore. Ovo po Vama opisano, čini mi se da ne spada u tu skupinu.
    Smatram da bi prvi korak trebao biti popričati s ugostiteljem koji otvara tu radnju i ukazati mu na Vašu zabrinutost, te smanjenje životnog standarda zbog buke i mirisa. Ne bi trebali biti protiv otvaranja takvog objekta, ali se ugostitelj mora pobrinuti za dobar suživot s Vama i ostalim stanarima.
    Ako takav način ne donese željene pomake u Vašem odnosu, tada Vi kao susjed imate mogućnost dopisom se obratiti uredu državne uprave koji utvrđuje minimalne tehničke uvjete za predmetni ugostiteljski objekt i tražiti da se ispita razina onečišćenja bukom u okolici objekta, a ne samo u istome, kao i inzistirati na ugradnji filtera, odnosno višeg dimnjaka ventilacije. Također imate mogućnost prijave raznim inspekcijama (sanitarna, gospoodarska). Kao posljednja mogućnost postoji pravna zaštita putem tužbe za zaštitu od štetnih imisija, prvenstveno buke i neugodnih mirisa iz ugostiteljske kuhinje.
    Eto, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.
    Lp.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija