Jump to content

kristijan99

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, hvala vam na žurim odgovorima, nisam ni smatrao da bi trebao radnik ostati a i ugovorom je propisano da se može otkazati. Nema smisla nekoga zadržavati tko želi otić, iz istog razloga nisam tražio ni otkazni rok, samo me zanimalo da li je sve zakonski ispravno, da nebi bilo problema ni meni ni radniku.
  2. Poštovani, po prvi puta mi se dogodilo da mi radnik sam daje otkaz, a kako je bio prijavljen na određeno ne znam kako postupit. Dakle radnik mi je donio obavjest da daje redoviti otkaz koji sam ja primio i potpisao da sam primio, do isteka ugovora na određeno ima još 4mj, sve je u redu kaže našao je bolje plačen posao i to razumijem čak sam išao u susret da ne mora radit otkazni rok itd... Da li ja moram sad ispisivat otkaz ugovora o radu il je dovoljna ta radnkova obaviest, sa mir i zdrav sam ga već drugi dan odjavio te ću mu to zajedno sa potvrdom o zaposlenju dati za tri dana kada smo se dogovorili. Hvala
  3. Na toj čestici je bila kuća i štagalj, zadnje za kada znam da je bila kuća je 1943 jer se stric rodio na toj adesi i bili su tamo tada prijavljeni, a kuću je izgradio djed vjerovatno prije toga, naon toga je otac 80-tih godina renovirao i dograđivao štagalj čime je dobiven stan tj, kuća, dozvolu za nadogradnju tada je dao ured za graiteljstvo.Neznam kako su prednici stupili u posjed zemljišta.
  4. Shvatio glupost pitanja u naslovu i tekstu teme. (Zakon o izmjenama i dopunama zakona o građenju)
  5. U pravu ste matrix prema rješenju o nasljeđivanju, za kakvo pravo prednika sam zatražio da se izvadi povjesni zemljišnoknjižni izvadak ali još ga čekam. Grad Zagreb je upisan u gruntovnici temeljem presude u sporu protiv Republike Hrvatske, trenutno je nitko ne koristi od 2008 je u derutnom stanju ja povremeno kosim ispred i oko kuće, posjednik u katastru sam ja , strina i stric svako 1/3, ali još nije brisano u katastru njih dvoje, a trebalo bi biti jer opet temeljem presude u kojoj su oni mene tužili ne ulazi sporna nekretnina tj čestica u ostavinu djeda već mog pokojnog oca jer ju je on izgradio i jedini u nju ulagao.
  6. Poštovani, da li netko zna gdje se može naći zakon u naslovu, te ako ne što je tim zakonom rješavano. Jel tim zakonom u ondašnjoj državi rješavano pitanje zemljišta na kojem je zgrada izgrađena, te kako primjeniti legaliziranu zgradu iz 1968 na upis vlasništva na isto zemljište koje je samo evidentirano u posjedništvu ali ne i u vlasništvu. Što se je rješavalo naplatom komunalne naknade u ondašnjoj državi, jel to porez ili što drugo, te da li se plačanjem ili određivanjem komunalne naknade za određenu nekretninu automatizmom smatralo vlasništvo i na zemlji bez obzira na zemljišne knjige. Zanima me radi zgrade koja je evidentirana na zemljištu davno prije 1968, a na zemljište je danas upisan grad Zagreb, te me zanima da li mogu tražiti isplatu radi kuće na zemljištu ili mogu tražiti da se po kakvoj povlaštenoj cjeni odkupi od grada to zemljište, isto je kuća sa dvorištem upisana i u zemljišne knjige. Ili kakvim sudskim smjerom uz svjedoke tražiti da se to zemljište po dosijelosti preda u vlasništvo, svjedoci stvarno postoje da je moja obitelj tamo živjela i gradila i prije drugog svj rata. Zahvaljujem.
  7. Poštovani, vanknjižni sam vlasnik i kroz katastar posjednik zemljišta u Zagrebu, na zemljištu je na staru kuću koja je evidentirana prije 1968 dograđen novi dio i to je sada sve legalizirano na moje ime. Na zemljište je upisan grad Zagreb od 2011g međutim imam dokaze da je na tom zrmljištu tj. na toj adresi živio deda od ne znam kada pa do smrti 1977, rođen drugi stric 1943 na toj adresi te živio na toj adresi do 1981, moj otac rođen na toj adresi 1950 i živio do 1995 i ja sam zadnji prijavljen na toj adresi od 1981 do 2008. Sada gledam da bih mogao možda dobiti tu nekretninu dosjelošću ali ne znam kakve dokaze trebam, otac kada je renovirao kuću od 1983 pa do 1995 ima neke račune iz tog doba za struju, vodu te kaznu za izgradnju koje je platio tada, čestica je raspodjeljena u ostavinskoj raspravi kao vanknjižno vlasništvo u presudi iz 1982. Negdje sam pročitao da se u dosjelost računa razdoblje do 1941 i od 1991, ali ne znam gdje potržiti papire za dokaz da je deda bio na tom zemljištu, da li potvrdom o prebivalištu ili izvodom iz matice rođenih/vjenčanih itd... , jednostavno ne znam koje dokumente tražiti gdj početi ? S poštovanjem.
  8. Poštovani, svojim obrtom koji radi 10 god bih želio proširiti poslovanje na turističke djelatnosti, konkretnije krenuo bih u izgradnju vila ili kuća na moru s namjerom iznajmljivanja. Sada radi se o tome da sam ovaj upit poslao već na više mjesta raznih uprava a nisam dobio odgovor, sam gledam po zakonima ali mi nije jasno, da li obrt kada kupuje zemljište na moru sa namjerom iznajmljivanja mora kupiti zemljište gospodarske namjene ili to može biti stambena namjena. Unaprijed zahvalan
  9. Poštovani, nakon dugo vremena se javljam na forum pa primite moje isprike vi koji ste se potrudili da odgovorite i savjetujete po mojem pitanju. Po predmetu sam pokrenuo vlasničku tužbu radi predaje u posjed zemljišta, nisam tražio naknade nikakve, jedino da tuženik nadoknadi parnični trošak sa zateznim kamatama, jedino ne znam iz čega bi se to naplatilo jel susjed radi na veliko ali na crno. LP i hvala na odgovorima.
  10. Hvala na odgovoru, pošto mi se je susjed stvarno kao čovjek zgadio, da li mogu tražiti naknadu štete zbog korištenja mog zemljišta, te ako mogu na koji se način procijenjuje ta šteta (ležarina ili što već).
  11. Poštovani, molim za savjet. Prije 4 godine kupio sam parcelu za gradnju kuće, parcela je bila u 3 dijela iz kojih sam 2 dijela parcelaciskim elaboratom spojio u jedan sa namjerom formiranja građevne parcele, jedan dio parcele koji je zelena zona je ostao sam za sebe. na svemu sam upisan kao vlasnik bez tereta 1/1. Susjed koji više godina živi iznad mene svojata tu zadnju parcelu od 300m2 na način da na njoj drži grede i stari auto i ostale pokretne stvari, ja kad sam kupio te parcele zamolio sam ga da te stvari makne, također gospodin mi je dao suglasnost za gradnju samo je pri suglasnosti dao izjavu da želi da mjernik bude prisutan. Nakon tih radnji on je krenuo micati stvari na način da je prvo maknuo nekakvu ostavicu za alat, ali nakon toga je stao te me zvao više puta kroz godinu da bi on tu parcelu odkupio od mene u svezi sa tim me je i spojio sa svojim odvjetnicima. Na kraju kada smo dogovorili nakon godinu dana da otkupi parcelu mi je rekao na telefon da šta ja njega maltretiram pozivima i da če on morati izvaditi oružje ako bude gledao ogradu na svome, što ja nisam prijavio itd, te za onu ostavicu mi je njegova odvjetnica rekla da će oni reći da sam to ja srušio. Cijelo vrijeme mi pokušava osporiti dozvole i gradnju preko gradskog poglavarstva, pa katastra, pa na kraju Državne geodetske uprave, o čemu sam dobio riješenja da su mu sve žalbe odbijene. Da stvar bude gora prije godinu dana sam uzeo odvjetnika koji mi je godinu dana govorio da je tužba pokrenuta, te mi nakon godinu dana rekao da je on mene zamjenio sa drugom strankom a da moju tužbu nije ni pokrenuo nakon čega smo se razišli. Sada ne znam što mi je činiti imam malu djecu a susjed mi na mojoj parceli na rubu drži ogromne grede a kako smo na brdu pojavljuje se opasnost da to padne prema kući kako se i kamenje ruta prema kući strah me uopće pustiti djecu van. Ne znam što pokrenuti i da to bude brže gotovo. Unaprijed zahvalan
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija