Jump to content

tosamja

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Interesira me da li osim odvjetnika i javnog bilježnika mogu i ja sm sastaviti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju MAJKE pa ga odnijeti u sud na ovjeru da izbjegnem velike troškove od strane gore pomenutih.Usput da pitam u ugovoru bi stajalo da moja majka meni kao uzdržavatelju ostavlja 50% stana a 1/5 stana ostaloj braći koji ne bi bili uzdržavatelji kao i još neke nekretnine. Mislim da li se u ugovoru mogu imenovati oni koji neće biti uzdržavatelji , to pitam zbog tog da onda majka ne mora praviti posebnu oporuku za onu imovinu koja bi pripala braći a koja nije predmet njenog uzdržavanja. Molim HITNO.
  2. Molim notaricu za savjet , moja dva brata su toliko zakomlpicirala situaciju sa svojim uvjetima da je majka odlučila da ja i drug brat napravimo s njom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju a ona na nas prepiše 50 % i 1/5 svog vlasništva stana a da nas dvojica snosimo troškove smještaja u domu i sve što je njoj potrebno.U ovoj situaciji najteže je njoj jer je stara i bolesna a onda meni jer nemam svoj stan. Kad bi napravili ovakav ugovor ja i brat zajedno bi imali 80% vlasništva na stan , e sad me zanima da li ostala dva brata mogu blokirati prodaju stana s obzirom da imaju svaki po 10% ukupno 20% udjela iz ostavine pok.oca . Po svim prijašnjim prijedlozima majke postavljali su svoje uvjete iz razloga da se mene istjera iz stana i da dobiju čim više novca a svaki je stambeno zbrinut pa se zato to i rade ,niti su se brinuli zadnjih 18 godina a kamoli sada za majku a očigledno je da žele da majka umre odmah pa da podjela bude svima jednako. Oni još i neznaju da je majka donijela svoju odluku o ugovoru s nama dvojicom molim vas za hitan savjet što učiniti jer ovo je nezdrava situacija i kod koga napraviti takav ugovor , unaprijed se zahvaljujem.
  3. Nije mi jasno pa ću definirati pitanje ovako ako ja i druga dva brata napravimo ugovor o doživotnom uzdržavanju majke a stan se tada dijeli meni 2/2 a dvojici braće 2/2 da li ovaj treći brat (na žalost) ima pravo na nužni dio pošto on kao i nas tri ima svoj dio 1/5 na polovini stana pok.oca što je prije podijeljeno.Koje riješenje.
  4. 1989 god. umro je moj otac , pošto otac i majka nisu napravili oporuku da sve pripada supružniku koji ostaje na životu sud je na ostavinskoj stan 70m2 i sitne nekretnine podjelio pola majci a drugu polovicu na 5/5 , majci i nama četri brata jednako. Od tada majka i ja živimo zajedno u tom stanu sada je majka dosta lošeg zdravlja te se nalazi u domu .Majka je izdiktirala oporuku u kojoj meni ostavlja 2dijela od svoje polovine stana a 2 dijela trojici braće ,meni nešto više zbog moje skrbi glede nje zadnjih 18godina.Prijedlog je da ćemo sva četri snositi troškove doma i pogreba majke na 4 dijela ali jedan brat hoće jednake dijelove ali ne želi plaćati nikakve troškove za majku za koju nije ništa učinio sve ove godine.Moje pitanje je da li ga majka može isključiti iz oporuke zbog toga a dali on može praviti probleme na ostavinskoj usput svi su oni stambeno zbrinuti osim mene pa je u oporuci navedeno da se stan može prodati kad ja sebi osguram novi smještaj. Molim hitan savjet jer želio bih oporuku pohraniti na sudu kad je potpiše majka i svjedoci. Hvala na savjetu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija