Jump to content

ivanal123

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. ma sve je to meni jasno i sve ja znam, ali ipak želimo da to ide pravno kako treba i zato pitam za savjet dal je imao netko nešto takvo. ja mislim da se porezna tu nebi smjela miješat u njihovo vlasništvo i određivati kako da oni dijele svoju kuću i prihode od nje, pogotovo zato što je na drugoj poreznoj ista stvar prošla bez ikakvih problema i pitanja
  2. virtalni hvala na odgovoru. ja ne mislim da smo naletjeli na tvrđu "babu" u poreznoj već mislim da te "babe" što tamo sjede nemaju pojma. da, porez se plaća po poreznom rješenju, al ona ima i apartmane na koje plaća paušalni porez i ako prijeđe 230000 kn godišnje ulazi kao fizička osoba u sustav PDV-a (iako nisam sigurna kako se to računa, dali se zbrajaju ti dohotci ili ne)
  3. ugl. stvarno ne znam kako se izraziti a da ne pišem romane zanima me kako pravno rješiti da svaki suvlasnik iznajmi svoj dio kuće koja nije etažirana niti sudski podijeljena (samo po njihovom osobnom dogovoru) i da prihodi i porez idu svakom od njih za svoj dio?
  4. pa u tome i je problem, što njoj ne odgovara da to ide na nju jer ima veliki dohodak, da nebi upala u sustav PDV-a, a on raspolaže s tim, po njihovom dogovoru. najmanji problem je da potpišu oboje ugovor i da se dijeli ali kažem da to njoj ne odgovara. Zato me zanima dal je netko imao nešto slično ili zna kako to rješiti pravno a bez sudske diobe jer to neće završiti tko zna do kada? Zna li tko što o Ugovoru o suposjedu nekretnine, jer kad sam ja pitala na poreznoj mogu li to napraviti, službenica me začuđeno pogledala i nije imala pojma što je to. A kad sam se pozvala na Članak 37 i Članak 38 (u kojem između ostalog piše "Plodovi i druge koristi od cijele stvari, kao i troškovi i tereti,dijele se među sve suvlasnike razmjerno veličini njihovih suvlasničkih dijelova, ako se drukčije ne sporazumiju") Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ona da to njima ne vrijedi i da oni rade po Zakonu o najmu stanova i Zakonu o obveznim odnosima u kojima ja nisam našla na temelju čega oni taj zahtjev mogu odbiti, jer se ne dotiču vlasničkih odnosa
  5. Suprug i njegova sestra su suvlasnici nekretnine koju su dobili nasljedstvom. Imaju svak po 1/2 suvlasničkog udjela (kuća nije etažirana niti je napravljena sudska dioba). Suprug želi iznajmiti kat kuće, tj. stan ali na poreznoj mu vraćaju ugovor i traže da oboje moraju biti najmodavci,da novac treba ići pola-pola na njihove račune i da porez trebaju oboje plaćati, što njima ne odgovara. Radi se novi ugovor u kojem su oboje najmodavci (kako su u poreznoj tražili), ali sestra potpisuje izjavu kod javnog bilježnika kojom se odriče tih prihoda u korist brata. Na poreznoj opet isto, ugovor su ovaj put prihvatili, ali izjavu nisu jer traže da kuća mora biti sudski podjeljena (ne žele prihvatiti niti etažiranje) i opet da se novac i porez dijele. Da stvar bude još čudnija, sestra je uredno prijavila drugi kat kuće na sebe (ima apartmane koje iznajmljuje) i prizemlje u kojem se nalazi lokal koji se također iznajmljuje (novci idu samo na njen račun kao i porez). To je sve prošlo kod njene ispostave porezne (živi u drugom gradu i županiji), bez da je itko pravio probleme oko diobe. Njoj naravno ne odgovara da mora biti u ovom ugovoru, jer bi joj to išlo u dohodak, a novac neće dobiti (jer je to njihov interni dogovor oko podjele kuće). Sada to stoji na poreznoj i čekamo njihov odgovor hoće li proći jer ni voditeljica odjela ne zna što učiniti,. Kako je moguće da na jednoj Poreznoj ispostavi jedna stvar prolazi, a na drugoj ne? Dali je moguće iznajmiti dio nekretnine ako su se oni kao suvlasnici tako dogovorili?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija