Jump to content

Kotka1

Korisnik
 • Broj objava

  11
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je Kotka1 objavio

 1. Ako netko zna, molio bi da odgovori je li zakonski utvrđen minimalan iznos božićnice u javnim službama i uplaćuje li radnicima na račune taj iznos resorno ministarstvo ili neposredni poslodavac? Ako je utvrđen, u kojem dokumentu to mogu naći? Pitam jer nam je na poslu od uprave došla obavijest o smiješno maloj božićnici, pa da utvrdimo postupa li uprava mimo pravila ili stvarno smiju svojevoljno odrediti visinu božićnice?
 2. Poštovani, oporuka koju bi tata sastavio je takva da na ostavinskoj brat i ja kuću dijelimo po pola, ali tako da meni daje prvenstvo da mi pripadne cijela kuća ako otkupim bratov dio i novac dam bratu. Obrnuto ne vrijedi. Zanima me je li pravno uopće valjano u oporuci koristiti termine kao "pravo prvenstva, prvokupa" i sl. za pojedinog nasljednika? Osim toga, može li na ostavinskoj brat osporiti moje "pravo prvokupa"? I ako ne može osporiti ili mu je to prihvatljivo, postoji li neka službena procedura za utvrđivanje cijene za otkup bratovog dijela?
 3. Tata, koji je star, bolestan i jedini je živući roditelj, iza sebe ostavlja kuću i zemljište. Nema druge materijalne imovine. S prvim sinom, mojim starijim bratom, je u lošim odnosima i želio bi se dogovoriti s pravnikom da na ostavinskoj "pravo prvenstva" (ako takav termin uopće postoji) kod nasljeđivanja kuće pripadne meni, ali uz uvjet da otkupim dio koji bi brat naslijedio i novac dam bratu. Može li brat na ostavinskoj osporiti takvu tatinu odluku? Ako ne može ili mu je to prihvatljivo, kako se formira cijena ili odlučuje o ciframa? Jer mislim da ako bude kako tata želi, brat i j
 4. Imam pitanje koje je možda više ekonomsko nego pravno, ali svejedno bi cijenio stručno mišljenje. Supružnici za vrijeme braka kupe prvu nekretninu tako da svatko od njih zasebnim kreditom pokrije 50% cijene stana. Ako u slučaju razvoda nekretnina sporazumno ostane u cjelosti ženino vlasništvo, je li bivši muž i dalje dužan plaćati svoj kredit bez obzira što se odrekao svog udjela vlasništva, ili taj kredit odricanjem od vlasništva prelazi bivšoj ženi, ili sve ovisi od slučaja do slučaja tj. kako su ugovori o kreditiranju sklopljeni? Kakva je situacija u slučaju da je stan kupljen i ugovor
 5. Kotka1

  Teretovnica - pitanje

  A sto nema pravo raditi s nekretninom za razliku od vlasnika?
 6. Kotka1

  Teretovnica - pitanje

  Hvala na odgovoru. Sto "pravo uzivanja" podrazumijeva? Sto uzivatelj nema pravo ciniti s nekretninom za razliku od vlasnika? Smije li osoba koja je upisana u teretovnicu to vlastito pravo uzivanja prenijeti na bliskog srodnika ili trecu osobu? U vezi ovog zadnjeg: nije suvlasnik nekretnine upisan u teretovnicu, nego supruga pokojnog suvlasnika. Ako bi suvlasnici (dakle oni upisani u sekciju B-vlastovnica) jednom isli razdjeljivati tu imovinu, koje su njihove obaveze prema osobi upisanoj u teretovnicu (a koja nije navedena u vlastovnici, nego samo u teretovnici)?
 7. Kotka1

  Teretovnica - pitanje

  Nisam stigao dodati ispravak u editu pa ga postavljam tu: Moje pitanje je kakva prava dotična supruga pokojnog N.N. dobiva upisom u teretovnicu i kako se može osporiti ta odluka, jer me dotična ni itko drugi nije obavijestio o namjeri da se upiše u teretovnicu imovine, a koja inače nije precizno razdijeljena među živućim nasljednicima?
 8. Postovani, imam pitanje: u Izvatku iz ZK za jednu odredjenu cesticu u sekciji C-Teretovnica, pise: "Na temelju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju od 08.srpnja 2003 br.X X/XX,uknjižuje se pravo doživotnog uživanja na čitavim nasljeđenim nekretninama N.N. i za korist: N.N. supruga pok. N.N." Ovaj posljednji pok. N.N. je upisan u sekciji B-vlastovnica kao jedan od suvlasnika. Moje pitanje je sto znaci da je doticna supruga pokojnog N.N. upisana u teretovnicu i kako mogu to osporiti, jer me nitko nije obavijestio o tome?
 9. Pozdrav, našao sam u novinama i na autobusnim postajama na više mjesta oglase za prodaju i najam "buba" za ispite s kontakt podacima. S obzirom da radim na faksu i s obzirom da me iznimno vrijeđa takva praksa, zanima me kome mogu to prijaviti i hoće li me blijedo gledati ako odem na policiju radi prijave? Hoće li oni uopće nešto napraviti po pitanju toga? Krši se Etički kodeks Sveučilišta, ali ne znam krši li se takvom praksom i neki zakon, pa zato pitam. Molim da odgovor ne budu uvredljiv ili patronizirajuć ili oblika "bolje se okani toga", jer bi baš volio vidjeti kako bi vi r
 10. Pozdrav, trebam savjet. Sto napraviti u slucaju kada osoba koja je zaposlena kao asistent (ugovor na 6 godina, nedavno prosla prva godina) na jednom faksu, a upisala je doktorski studij na drugom* faksu istog sveucilista zeli prekinuti radni odnos prije isteka ugovora i dovrsetka doktorskog studija: mora li ta osoba nadoknaditi troskove doktorskog studija u cijelosti, ili samo ostatka studija koji nije placen, ili se nista ne placa? Ako osoba prestane biti asistent znaci li u tom slucaju to "automatski" prekid doktorskog studija? Snosi li takva osoba neku vrstu kazne ili zabrane ako
 11. Pozdrav, imam pitanje: jedna osoba koja je državljanin RH, ali već jako dugo ne živi u RH (ima dvojno državljanstvo, izvan EU) bi htio kupiti nekretninu od mene. Zanima me kakva je za njega procedura po pitanju poreza na kupnju nekretnine u RH, tj. koji su mu sve dokumenti potrebni za prijavu poreza? Pitam ovo jer čovjek živi na drugom kontinentu i neće biti tu većinu godine pa kad već dolazi da mu znam reći koje papire u vezi poreza da donese? Hvala.
×
×
 • Napravi novi...