Jump to content

amnia

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nije novogradnja (ako se novogradnja odnosi na, kako ja to shvaćam, nove zgrade i stanove u koje nitko prije nije uselio), uporabnu dozvolu ima, a tereta nema. Da je stan etažiran ,ne bi bilo nikakvih problema, ali sad je još u postupku. Znamo da je značajan iznos, ali bi se htjeli useliti odmah pa smo se dogovorili za pola cijene. Osim toga, ljude poznamo, ne predobro i znam da nije neka garancija, ali barem je nešto lakše dogovarati se. Iskreno, nisam upoznata s mogućim jamstvima, to bi nam oni dali neko jamstvo od banke? I što onda to za nas znači?
  2. Hvala na odgovoru U slučaju da nam pošalju privremeno rješenje o porezu, a mi bi tražili oslobođenje, jer nam je prva nekretnina, što onda? Postoji li mogućnost davanja izjave da ćemo prebivalište prijaviti kad se uknjižimo, kao što se može dati izjava o naknadnoj prijavi prebivališta kod kupnje stana koji još nije izgrađen (što je spomenuto u publikaciji porezne o oporezivanju prometa nekretnina)? Ili, bi li mogli prijaviti prebivalište na tu adresu, iako nismo još vlasnici, a da nas sadašnji vlasnici ne moraju prijaviti kao najmoprimce ili slično? Bi li onda mogli prijaviti porez na temelju predugovora?
  3. Pozdrav, dečko i ja planiramo kupiti stan koji je u postupku etažiranja, izrađen je etažni elaborat i trenutno je na čitanju na urbanističkom, i to oko 2 mjeseca. Mi smo mislili raditi predugovor i platiti pola kupoprodajne cijene odmah (s tim da bi se uselili odmah, jer je stan prazan), a po završetku etažiranja bi sklopili kupoprodajni ugovor i platili ostatak cijene, veći dio u gotovini, a za nekih 15% cijene bi digli kredit. Sad nas zanima je li to moguće tako, sklapati predugovor koji se odnosi na stan koji je prema zemljišnim knjigama dio zgrade, a kasnije kad sklopimo kupoprodajni ugovor će biti poseban dio s vlastitim vlasničkim listom? Imamo primjerak etažnog elaborata koji sadrži prijedlog za uknjižbu (s konkretnim opisom stana i njegovih dijelova) pa smo prema njemu mislili sastavljati predugovor. Osim toga, zanima nas što je s prijavom poreza? Išli smo do porezne pitati kad počinje obveza prijave poreza i što s predugovorom, gdje su nam rekli da Porezni zakon ne poznaje pojam predugovora i da će ga oni primiti od javnog bilježnika i urudžbirati, ali da oni po njemu ništa neće raditi, odnosno, da obveza prijave poreza nastaje sklapanjem kupoprodajnog ugovora. Ali, ja sam slala i elektronski upit poreznoj, čisto da imam neki pisani dokaz, na što su mi načelno rekli da "propisi o obliku glavnog ugovora važe i za predugovor ako je propisani oblik pretpostavka valjanosti ugovora" te da "predugovor obvezuje ako sadrži bitne sastojke glavnog ugovora", a zaključno su napisali "da obveza poreza na promet nekretnina ne nastaje u trenutku sklapanja predugovora, osim u slučaju predugovora za koje je zemljišnoknjižni sud Poreznoj upravi dostavio rješenje o izvršenom upisu vlasništva u zemljišnim knjigama". I sad, s obzirom da će predugovor vjerojatno sadržavati karakteristike glavnog ugovora, s obzirom da ipak dajemo veću svotu novca, je li moguće da ta obveza prijave poreza nastane već tada, iako se mi još nećemo moći uknjižiti, jer ne znamo kad će etažiranje biti gotovo? Planiramo ići odvjetniku da sastavi sve ugovore, ali dobro bi nam došao i neki savjet da znamo u kom smjeru ići dalje. Hvala unaprijed
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija