Jump to content

matijam

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru,upoznat sam sa citiranim odredbama zakona o radu ali me zanima praksa....moze li mi poslodavac dostaviti putem poste otkaz ugovora o radu za vrijeme bolovanja i smatra li se dostava izvrsena nakon dva pokusaja dostave...vrijede li odredbe o dostavi kod otkaza? Na koji nacin se mogu zastititi dok sam na bolovanju?
  2. Zar to moze biti vazno?imam dugogodisnje zdravstvene probleme,terapije i sl....nije ozljeda na radu ako to pitate
  3. Imam ugovor na neodređeno i više od 10g. radnog staža u velikoj firmi koja pozitivno posluje. Međutim zbog restrukturiranja poduzeća najavljen mi je poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu kao tehnološki višak uz minimalnu otpremninu, koja nije ni vrijedna spomena. Ja sam već neko vrijeme na bolovanju a još uvijek mi nije uručen otkaz. nedostaju mi još samo 2 godine staža do ispunjenja uvjeta za mirovinu (imam 58god.) i zaista mi ovaj otkaz nikako ne odgovara, pa je moje pitanje može li mi poslodavac uručiti otkaz za vrijeme bolovanja ? Koliko shvaćam, ako su pregovori u tijeku i ako mi još nije uručen otkaz onda ni ne teče otkazni rok. Međutim, može li mi poslodavac za vrijeme bolovanja putem pošte dostaviti otkaz, moram li ja preuzeti tu pošiljku i imam li u tom slučaju pravo na otpremninu? Izgledno je da će mi bolovanje potrajati možda i više mjeseci.
  4. zahvaljujem na odgovoru, dobro je znati da imam pravo na naknadu troškova. Ali prije nego započnem sa sanacijom cijelog krovišta, poznavajući predstavnika, moram se pravno osigurati da me ne može zaustaviti u radovima, odnosno pozvati mi policiju, inspekciju ili slično. Želim izbjeći neugodnosti i nepotrebnu gnjavažu, pa molim ako postoji neko pravno sredstvo kojim bi od suda ishodila dozvolu za sanaciju krovišta zbog iznimno lošeg stanja bez suglasnosti natpolovične većine i većine svih suvlasnika(ne znam da li je sanacija krovišta redovan ili izvanredan posao). Imam iz ranijih godina zapisnika gskg o jako lošem stanju krova i potrebi za sanacijom međutim nikako nisam uspjela prikupiti suglasnosti pa moram očito sudskim putem a ne znam točno kako. hvala
  5. U stambenoj zgradi sa pet stanova ne možemo prikupiti većinu za obnovu krovišta a stanje krova je iznimno loše, mi smo na zadnjem katu i stalno nam pada kiša u stan. Predstavnik ne želi obnovu krova jer "njemu ne prokišnjava" pa smo mi prisiljeni iz vlastitih sredstava obnoviti krov. U tom slučaju nam predstavnik ne želi potpisati suglasnost da smo oslobođeni plaćanja pričuve u razdoblju dok otplaćujemo troškove obnove krova. Međuvlasnički odnosi su loši i molim za savjet na koji način se pravno zaštiti - dakle, prije nego započnemo s obnovom krovišta iz vlastitih sredstava možemo li zatražiti nekakvu sudsku odluku o izvanrednim okolnostima ili slično zbog kojih smo morali krenuti u obnovu bez suglasnosti stanara, kako nam stanari ne bi za vrijeme radova stvarali probleme i zaustavljali radove.
  6. Molim za pomoć, već godinama imamo problema u stambenoj zgradi sa predstavnikom koji ima u vlasništvu 2 od ukupno 5 stanova. Predstavnik ne obavlja svoje obveze niti živi u zgradi te zgrada propada. Nismo uspjeli dobiti 51% za promjenu predstavnika niti to nije izgledno a stanje krova na zgradi je iznimno loše i opasno za prolaznike, potrebna je hitna obnova a predstavnik za to ne želi ni čuti. Mogu li ja kao jedan od suvlasnika zatražiti sudskim putem hitnu promjenu predstavnika kako bi se stvari pokrenule i u tom slučaju da li sud imenuje novog predstavnika te može li se u tužbi predložiti da predstavnik bude neka treća strana koja nije suvlasnik u zgradi?
  7. Znaci mogu traziti od suda za vrijeme parnice skidanje pecata kao neku vrstu privremene mjere,npr jer stan propada i tako gubi na vrijednosti a ja u isto vrijeme nemam nikakvu nekretninu u vlasnistvu pa nemam gdje zivjeti? moze li to na neki nacin za mene negativno utjecati na ishod spora, ili ako izgubim spor jesam li duzan gradu nadoknaditi troskove za vrijeme upotrebe i posjeda stana?
  8. U ostavinskoj raspravi sam se ja javio kao nasljednik temeljem usmene oporuke a grad je osporavao moju oporuku i tvdio da je nasljednik osasne imovine.da bi dokazao suprotno izjavi grada morao sam pokrenuti parnicu u kojoj dokazujem valjanost oporuke,svjedoci su u parnici ponovili svoje izjave i postupak je u tijeku. Ni grad ni ja nismo dobili pravo raspolaganja stanom vec je on zapecacen.za pretpostaviti je da ce parnica potrajati pa bi za to vrijeme htio legalno uci u posjed stana.da li je to moguce?
  9. Molim za pomoć i pravni savjet. Naime, temeljem valjane oporuke,kuma mi je ostavila u nasljedstvo stan, međutim nakon njezine smrti u ostavinskom postupku grad je osporavao valjanost oporuke i tražio pravo vlasništva na nekretnini temeljem ošasne imovine. Napominjem da se na poziv suda nitko od potencijalnih fizičkih nasljednika nije javio u zakonskom roku. S obzirom da smtram da me pripada vlasništvo na stanu temeljem oporuke, podnio sam tužbu protiv grada i u tijeku je parnica. Od početka parnice stan je zapečaćen i rapidno propada jer mu je potrebna hitna adaptacija. Stoga je moje pitanje sljedeće- mogu li za vrijeme parnice, koja po svemu sudeći može potrajati godinama, tražiti pravo posjeda ili služnosti stana, pogotovo jer nemam u vlasništvu nekretnine i živim s roditeljima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija