Jump to content

Slavko37

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prodao sam zemlju i dao novac sinu da si kupi stan. Sin je upisan kao vlasnik, jer je oslobodjen placanja poreza - to mu je prva nekretnina. Medjutim, upao je u lose drustvo, pa se sad bojim da ga zbog dugova ne natjeraju da proda stan. Pitanje: kako ja mogu zabraniti raspolaganje tom imovinom? Sin je suglasan da se napravi neki ugovor, ili stavi plomba, ili slicno, da on ne moze prodati bez moje suglasnosti. Da li se to radi samo kod javnog biljeznika (da li je to dovoljno) ili treba sudski traziti upis u gruntovnu??? Molim hitno odgovor!
  2. Hocu otvoriti firmu za prijevoz putnika osobnim vozilom kombi 8+1. Koliko sam vidio po zakonu je to nemoguce, jer zadnji vrijedeci Zakon o prijevozu u cestovnom prometu kaze da se slobodni, povremeni (nikako ne zelim linijski) prijevoz putnika moze obavljati samo AUTOBUSOM!!! Koliko vidim, u HR ima hrpa prijevoznika koji se uredno oglasavaju za prijevoz putnika kombijima 8+1, 7+1... Zanima me kako je to moguce i kako da registriram firmu, jer nemam namjeru kupovati autobus. Nigdje nisam nasao niti definiciju autobusa, koji je minimum sjedala? Unprijed hvala na svakom savjetu!
  3. Naslijedio sam staru kucu prizemnicu prije 15 godina, Krov je prokisnjavao i morali smo hitno promjeniti kompletno kroviste sto je izveo registrirani obrtnik. Tijekom radova, ustanovilo se da je vijenac lose izveden (kuca gradjena 1935), te je napravljen novi vijenac, ali smo tom prilikom podigli cijelo kroviste za 4 reda cigle (cca 1 m) i dodali jos jedan vijenac. Prijasnji krov je bio na 3 pera, a sad je klasicni na 2. Zbog hitnosti sanacije, nismo trazili nikakvu dozvolu. Nakon 2 godine sam zbog potreba obitelji na dobivenom tavanskom prostoru sam napravio spavace sobe, suhom gradnjom (gips ploce i metalna konstrukcija). U potkrovlje se ulazi unutarnjim stepenistem iz dnevne sobe, dakle nije odvojena jedinica, niti je to namjera. Sada bih htio to legalizirati, kako moja djeca jednog dana ne bi imali problema. Napominjem da sam uknjizeni vlasnik, donji dio kuce ima gradjevinsku dozvolu, a u naselju je dozvoljena gradnja P+1. Novi zakon kaze da se moze traziti "rjesenje o izvedenom stanju", ali ne znam da li to obuhvaca ovakvu dogradnju? Sto znaci "arhitektonski snimak"? Tko izdaje dokaz da "investitor ima pravo graditi"? Da li netko zna kome da se obratim i od kuda da pocnem ovaj postupak???
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija