Jump to content

franjo123456

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. cl.963 (1) isplatom naknade iz osiguranja prelaze na osiguratelja, po samom zakonu do visine isplacene svote, sva osiguranikova prava prema toj osobi koja je po bilo kojoj osnovi odgovorna za stetu. Po kojoj osnovi onda moze imat sada osiguratelj pravo regresno 5 godina zastare, a da me npr. leasing teretio za isto 3 godine zastare za naknadu stete? Zar nije ovo isto pravo?
  2. tipkal sam po mobitelu i zabio se u most. Mostu nista, leasing vozilo slupano. Gledao sam neke novije odluke VSRH: Rev 1544/11-2,Rev 1631/09-2,Gzz-98/02-2 koje govore da je zastara 3 godine od otkad je oštećenik doznao za štetu i za osobu koja je štetu učinila. Zasto smatrate da se ovdje primjenjuje opci rok?
  3. Zelite reci da sam stetu prouzrocio vozeci isto vozilo pod utjecajem alkohola vecim od 0,5 promila, da bi se primjenjivalo regresno do 12 prosjecnih mjesecnih placa?
  4. Zelite mi reci da obvezno osiguranje ne vrijedi u mom slucaju iako je vozilo imalo i obvezno osiguranje i kasko (nosioc je bila moja firma),te se moj slucaj ni ne limitira zakonom do 12 prosjecnih mjesecnih placa.
  5. Od kad se racuna zastara? ZOO cl. 234 Rokovi zastare kod ugovora o osiguranju (6) Zastara tražbine koja pripada osiguratelju prema trećoj osobi odgovornoj za nastupanje osiguranog slučaja počinje teći kad i zastara tražbine osiguranika prema toj osobi i navršava se u istom roku. Naknada štete Članak 230. Tražbina naknade štete zastarijeva za tri godine otkad je oštećenik doznao za štetu i za osobu koja je štetu učinila. Znaci li ovo da se ona racunda od dana kad je osiguranje znalo za sve cinjenice, stetu, mene kao osobu koja je stetu prouzrocila?
  6. Kakva je praksa osiguranja u vezi regresa, jel u nagodbama nude barem otpis kamata?
  7. Procitajte molim Vas jos jednom rokove zastare, dal se to ne moze i drugacije tumaciti. ZOO cl. 234 Rokovi zastare kod ugovora o osiguranju (6) Zastara tražbine koja pripada osiguratelju prema trećoj osobi odgovornoj za nastupanje osiguranog slučaja počinje teći kad i zastara tražbine osiguranika(poslodavc) prema toj osobi(meni kao zaposleniku) i navršava se u istom roku(6mjeseci). Gore navedeni zakon govori da je zastara kad i kod osiguranika(u mom slucaju poslodavca je bio osiguranik) prema meni trecoj znaci meni kao zaposleniku.
  8. Postovanje dragi clanovi, nedavno sam dobio tuzbu (nakon skoro 3 godine) od osiguranja na temelju ugovora o osiguranju (kasko) za naknadu stete. Steta se dogodila na poslovnom vozilu (leasing vozilo) koje sam ja vozio a koje je osigurano od strane mog poslodavca (kod istog sam bio zaposlen ugovorom o radu). Isti ju je popravio i temeljem kasko osiguranja dobio naknadu za stetu od osiguranja. Osiguranje sada mene regresno tereti (nakon skoro 3 godine) za istu buduci da je ona ucinjenja iz krajne nepaznje sto je istina i sto se znalo istog dana kada je steta ucinjena. Takoder osiguranje je znalo da sam ja zaposlenik tog poslodavca. moze li se temeljem dolje navedenih zakona tumaciti "moj slucaj" za koji vrijedi zastara od 6mjeseci? ZOO cl. 234 Rokovi zastare kod ugovora o osiguranju (6) Zastara tražbine koja pripada osiguratelju prema trećoj osobi odgovornoj za nastupanje osiguranog slučaja počinje teći kad i zastara tražbine osiguranika prema toj osobi i navršava se u istom roku. ZOO cl 1061. Odgovornost poslodavca (3) Poslodavac koji je oštećeniku popravio štetu ima pravo zahtijevati od zaposlenika naknadu troškova popravljanja štete, ako je ovaj štetu prouzročio namjerno ili iz krajnje nepažnje. (4) Pravo iz stavka 3. ovoga članka zastarijeva u roku od šest mjeseci od dana kad je šteta popravljena.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija