Jump to content

Ivan875

Korisnik
 • Broj objava

  5
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Mi živimo u teroru i strahu od ujaka koji je već jednom napao susjedu i to je bilo procesuirano, a nama prijeti da će nam samo biti gore ukoliko se obratimo institucijama jer će nam oduzeti stan ili će on doseliti k nama. On ne bi brinuo o majci i mijenjao joj pelene nego bi zlostavljao majku dok ona ne bi završila u mentalnoj bolnici i onda bi on uzeo stan jer već trideset godina želi taj stan. Strah nas je obratiti se CZSS jer što ako oni uzmu njegovu stranu i kažu neka se doseli? Baka je vezana za krevet, ali zapomaže i vrišti dan i noć i susjed koji jedini živi tu je više ne može slušati. Mi psihički patimo, ja imam dijagnozu depresije i anksioznosti i sve ovo mi je jako pogoršalo stanje, kao i majci i pitanje je vremena kad će majka izgubiti kontrolu nad sobom. Molim vas, recite nam kome bi se bilo najbolje obratiti? Odvjetniku? Nemamo novca, ali pokušali bi nekako se zadužiti ako će nam to pomoći. Strah nas je ako CZSSS proglasi ujaka skrbnikom bakinim da tek onda slijedi pakao i da će ili doseliti ili uzeti svu penziju i tako platiti dom jer je u mentalnu bolnicu koja ima odjel za dementne ne želi staviti. Iako je ona za bolnicu jer non stop vrišti i to toliko glasno da ne možemo živjeti ni spavati, i tako već mjesecima, ne gasi se uopće, od jutra do sutra. Ujakova žena meni govori „majka će ti umrijeti“ i onda nam prijeti „nećete se riješiti babe, ona će tu biti do smrti, jel vam jasno?“, znači oni se nadaju tome, da će majka poludjeti ili umrijeti od ove situacije. Jel ih možemo prijaviti za nasilje nad mojom bolesnom majkom i zanemarivanje potreba bake? Molim vas, kako se možemo zaštiti od ujaka i staviti baku u bolnicu?
 2. Molim vas, ako itko može odgovoriti, stvarno nam je hitno.
 3. Moja baka boluje od demencije, u teškom je stanju i moja majka bi je htjela staviti u dom jer ona jedina brine o njoj i više ne može. Majka boluje od shizofrenije. Njen brat je prisiljava da brine o njihovoj majci i prijeti da će se doseliti k nama ukoliko neće s tim da on i žena rade i ne bi se mogli posvetiti baki, a prema nama su užasni i imamo poremećene odnose već trideset godina s njima. Što se legalno može uraditi da baku stavimo u dom? Da li socijalna služba ako proglasi bakinog sina skrbnikom (pošto majku ne može) može odrediti da on useli u stan koji je bakin, a majka ima pravo doživotnog stanovanja? Iako mi izričito ne želimo da useli jer njegovi napadi na majku joj svaki put pogoršaju psihičko stanje. Majka ima i pravo na pola penzije koju je baka naslijedila od djeda, ali ujak želi uzeti cijelu penziju i time platiti dom, što bi majku ostavilo bez novca za režije. Što treba napraviti i kome se obratiti da se baku smjesti negdje van stana i da majci ostane pola njene penzije na koju ima pravo, da si može plaćati režije? Htjeli smo je smjestiti u bolnicu koja prima dementne, ali ujak ne želi niti čuti. Prijeti nam da ako zovemo socijalnu službu da ćemo ostati bez stana (iako majka ima pravo doživotnog stanovanja), prijeti da će doseliti, zastrašuje nas već godinu dana i napada majku da ne brine dovoljno o baki, a majka je na rubu snage i više uistinu ne može. Molim vas, jako nam je hitno, kome se trebamo obratiti i jesu li prijetnje osnovane?
 4. Baka je dementna, ne može ona više rasuđivati da bi ikom išta prepisivala. Mene je strah da ona nije prije potpisala neki ugovor o uzdržavanju. To ne znamo. Ukoliko bi se dijelilo po pola, u praksi bi se to moglo prodati ili zamijeniti za dva stana (što ako ujak to ne bi htio nego htio uselit, kome se obratiti?) Stan je četverosobni, na dobroj lokaciji.
 5. Živim s bakom i majkom u stanu koji je bakin. Njen sin je već naslijedio kuću od pokojnog oca, njenog muža i mog djeda. Međutim, djedova želja je bila da naslijedi i stan što bi moju majku, njihovu kći ostavilo na cesti. Majka i ja tu živimo cijeli svoj život. Ujak ima svoj stan i tu nasljeđenu kuću. Baka je jako bolesna, alzheimer je u pitanju i zanima me, koja su prava moje majke i mene? Može li ujak dobiti stan ako je napisana neka oporuka prije ili za vrijeme demencije? Ako se bude dijelilo popola, znači li to da ujak može useliti u stan i živjeti s nama nakon bakine smrti? Jer to ne bi htjeli pošto su odnosi narušeni. Ukoliko sve pripadne ujaku, potraživanje nužnog dijela bi značilo što točno u praksi? Da majka može ostati u svojoj sobi dok ja idem na cestu? Jer nemamo drugi smještaj, a s ujakom ne želimo živjeti. Njemu je ovaj stan opsesija i uradit će sve da ga dobije pa se bojim i miolio bih odgovore na pitanja.
×
×
 • Napravi novi...