Jump to content

M.Gub

Korisnik
 • Broj objava

  23
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O M.Gub

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. U redu, hvala. Znači s ugovorom ovjerenim kod javnog bilježnika potrebno je samo otići na gruntovnicu i tamo pretpostavljam ispuniti neki zahtjev?
 2. Lijep pozdrav, molio bih da mi se objasni postupak dobrovoljnog razvrgnuća suvlasničke zajednice. Dakle među suvlasnicima postoji dogovor oko podjele imovine. Parcelacijski elaborat je u tijeku i zanima me što nakon toga? Da li je potrebno angažirati odvjetnika, da li postoji špranca ugovora kojom se definira podjela pa se ona ovjeri kod javnog bilježnika ili kako? Što dalje? Ako nije problem, molio bih da mi se samo taj postupak u par rečenica objasni. Hvala.
 3. Lijep pozdrav, ako netko zna, zanima me kako se zakonom ili nekim drugim pravilnikom definira pojam galerije? U Pravilniku o izračunu građevinske bruto površine zgrade stoji da se u gbp ne računaju galerije unutar funkcionalne jedinice zgrade, pa me zanima kako se točno definira galerija. Ako netko zna, unaprijed hvala.
 4. Lijep pozdrav, molio bih pomoć i mišljenje oko sljedeće stvari: nekoć davno, kad su zadruge i kombinati otkupljivali zemljišta seljaka da bi okrupnili svoje parcele, moj djed (govoreći u ime svog brata koji je bio u Americi), tražio je u zamjenu za jednu takvu česticu - drugu česticu. Znači od je kombinata u zamjenu za jedan komad zemlje dobio drugi. Ta zemlja je zvanično bila na njegovog brata, a djed je bio njegov opunomoćenik (taj dokument postoji). Isto tako postoji i dokument o zamjeni zemljišta između dvije strane. Eh sad, djed je koristio i obrađivao tu zemlju, ali ju nije nikada (vjerojatno da izbjegne obvezu plaćanja poreza) prebacio na brata i ona je danas u vlasništvu Republike Hrvatske. Moj je otac vodio spor protiv države, s namjerom da dosjelošću i dokumentima o zamjeni zemljišta i opunomoćenosti stekne pravo vlasništva, ali je spor izgubio. Mene zanima da li je moguće u ime djedovog pokojnog brata započeti spor kojim bi se zemljište prvo prebacilo na njega, a potom, u drugom koraku na mog oca? Da li postoji neki drugi način i da li uopće postoji način da ta zemlja promijeni vlasnika? Da li je otežavajuća okolnost jer se radi o RH? Hvala.
 5. M.Gub

  Služnost puta

  Hvala. Tako sam i mislio, samo mi se ova formulacija učinila nekako zbunjujućom.
 6. M.Gub

  Služnost puta

  Lijep pozdrav, da ne otvaram novu temu pitati ću ovdje. U vlasničkom listu stoji zabilježba: "Na temelju kupoprodajnog ugovora od 15. studenog 1978., uknjižuje se pravo služnosti prolaza, provoza svim vozilima i progona stoke od glavne ceste uz među č.k.br. 322 u širini 4 m i dužini 20 m preko č.k.br. 324/1 upisane u z.k.ul. 382 ove općine." Možete li mi molim vas iz te formulacije interpretirati koja je čestica vlasnička a koja je dobila pravo služnosti? Također me zanima kolika je mogućnost zabune prilikom upisa tih zabilježbi. Da li kad u praksi pokaže da ono što stoji u vlasničkom listu bude pogrešno? Hvala unaprijed.
 7. M.Gub

  Zajednička kuća

  Pročitajte Glavu 2. - Suvlasništvo, Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. U Odjeljku 4 imate razvrgnuće. Znači vaše pravo kao suvlasnika je da uvijek možete tražiti razvrgnuće, a u slučaju da ne možete postići dogovor, razvrgnuće se može napraviti sudskim putem. ako sud ne može podijeliti nekretninu, onda ju stavlja na javnu dražbu ili već nekako prodaje. To je članak 50. tog zakona.
 8. i samo još jedno pitanje vezano uz ovo iznad - da li je u potpunosti lutrija što bi sud dodijelio strani A ili se na to može utjecati?
 9. Lijep pozdrav. Imam nekoliko nejasnoća vezanih uz razvrgnuće suvlasništva. Postaviti ću to ovako: - strana A (od 4 suvlasnika) traži razvrgnuće sudskim putem jer ne postoji suglanost oko podjele - između ostalih strana B, C i D postoji suglasnost i postojati će kada strana A napusti suvlasničku zajednicu. Bez obzira na dio koji strana A dobije sudskim putem. Zanima me da li mi svi moramo sudjelovati u tom sudskom razvrgnuću? Tj. da li strana A može tražiti da joj sud samostalno dodijeli dio vlasništva a da ostatak zemlje i dalje ostane u suvlasništvu preostalih 3 strana? Koje bi se tada sporazumnom diobom razdjelile. Tko sudjeluje u troškovima sudskog razvrgnuća? U Zakonu o vlasništvu u članku 54. stoji: "Troškove razvrgnuća snose suvlasnici razmjerno svojim suvlasničkim djelovima." Da li bi u ovom slučaju samo strana A snosila troškove razvrgnuća ili bi svi morali premda se svi ne bi razvrgavali? Hvala
 10. Hvala vam na odgovoru. Ako imate volje da mi pojasnite, jer mi nije sasvim jasno. Koja je onda točno razlika u dobrovoljnom razvrgnuću i razvrgnuću putem sudske presude? Ovo se pitanje odnosi na vaš odgovor "... ako postoji dogovor." Zašto postoji potreba da se dioba rješava sudskim putem ako postoji dogovor između suvlasnika oko nje i ako je moguće dobrovoljno razvrgnuće? Jel to zato jer se tada parcele ne formiraju prema prostornom planu već prema sudskoj presudi, a u slučaju dobrovoljnog razvrgnuća se moraju formirati prema prostornom planu? Dakle postoje dvije opcije u slučaju da postoji dogovor. Prva je da svi sjednemo, dogovorimo podjelu i da to ukoliko može, geodet isparcelira, mi sastavimo diobeni ugovor i to ide izvansudski, tj. dobrovoljno. Duga opcija je da se, ako se ne može parcelirati po prostornom planu, angažira sudski vještak koji bi napravio skicu podjele, s tim se ide na sud, sud to prihvati te se po odluci suda radi parcelacija? Dakle ako se ide sudskim putem treba angažirati vještaka koji će napraviti prijedlog, a ta je osoba vjerojatno i geodet koji će napraviti samu parcelaciju. Inače razlika između te dvije ponude mi je kakvih 10k kuna, barem po ponudi koju sam dobio, pa zato pitam. Hvala na informaciji o cijeni troškova, no to mi je teško za procjenit. Koliko bi ročišta mogli očekivati ako sve ide po planu? Ugrubo, da li je 5000-10000 kuna sveukupnih sudsko-odvjetničkih troškova ok ballpark? Hvala ponovo.
 11. Evo dobio sam ponudu geodeta. U njoj između ostalog stoje ove stavke: 1. Izrada prijedloga diobe katastarskih čestica (....) u skladu s dogovorom suvlasnika predmetnih čestica. 2. Izrada nalaza i mišljenja stalnog sudskog vještaka za geodetsku struku za katastarske čestice (...) u svrhu razvrgnuća suvlasničke zajednice. 3. Izrada geodetskog elaborata za parcelaciju katastarskih čestica (...) po pravovaljanom Rješenju, odnosno presudi nadležnog suda za razvrgnuće suvlasničke zajednice. Možete li mi molim vas samo pojasniti taj proces. Dakle to bi koliko vidim išlo sudskim putem? Da li se tu onda radi o dobrovoljnom razvrgnuću ili se taj slučaj sudu prikazuje kao nedobrovoljan, pa zato vještak mora posredovati i predlagati rješenje iako ga radi u dogovoru s vlasnicima? Da li je moguće da sud odbaci taj prijedlog vještaka? I ako može neka procjena sudskih i odvjetničkih troškova? barem gruba. Hvala.
 12. Hvala na odgovoru. Mislio sam na neki oblik dobrovoljnog razvrgnuća ali ne poznajem proceduru i terminologiju i mislio sam da se taj postupak nužno vodi preko suda (da on potvrdi naše slaganje). Bio sam pod dojmom da se u slučaju sudskog razvrgnuća ne treba odraditi parcelacija, tj. da sudski vještak napravi prijedlog podjele suvlasništva, s kojim se ide na sud te da se na taj način formiraju nove čestice sa samostalnim vlasnicima, bez da se formalno provodi projekt parcelacije i diobe. Ta bi metoda trebala biti nešto povoljnija i brža od ove kad se provodi parcelacija.
 13. Lijep pozdrav, zamolio bih da me netko uputi u proces razvrgnuća suvlasništva sudskim putem. Zadnjih sat vremena pročitao sam dosta upita postavljenih na ovom forumu, ali svi su specifični i nitko zapravo ne pita nulta pitanja. Dakle, mene zanima kako bi tekao postupak od njegova početka i što je sve potrebno prikupiti? Radi se o parceli sa 3 suvlasnika između kojih postoji usmeni dogovor o podjeli parcele. Pretpostavljam da bi prvo trebalo angažirati sudskog vještaka - geodeta koji bi napravio prijedlog podjele onako kako je dogovoreno, i što zatim? Pretpostavljam trebalo bi sastaviti i ovjeriti neki diobeni ugovor? Da li se i u kojoj fazi angažira odvjetnik? Kako se taj predmet upućuje sudu? Ovo su vjerujem banalna pitanja, ali do sada nikada nisam bio u interakciji s pravosuđem pa vas molim za razumijevanje. Eto, unaprijed hvala.
×
×
 • Napravi novi...