Jump to content

juremio

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je juremio objavio

  1. Radnik radi na ugovor na neodređeno od veljače 2019. kod poslodavca na poziciji Konobar, puno radno vrijeme. Uslijed bolesti radnik uzima bolovanje sredinom listopada 2020. godine. Bolovanje istječe 31.10.2020. i radnik se ne pojavljuje na poslu, već usred depresije (zbog narušenih odnosa na radnom mjestu i straha od poslodavca) se društveno izolira i izbjegava kontakt. Radnik se djelomično oporavlja i liječnica obiteljske medicine ga upućuje na psihijatrijsko liječenje koje započinje tek 08.01.2021. Ima pravo na retrogradno bolovanje, ali tek nakon 2-3 odrađena termina kod psihijatra odnosno kada službeno započne psihijatrijsko liječenje. Na dan 11.12.2020. poslodavac pismenim putem traži doznake od radnika na njegovu adresu na kojoj ne stanuje, za što radnik dolazi u saznanje tek tijekom siječnja 2021. Na dan 28.11.2020. stožer zabranjuje rad kafićima pa shodno tome i poslodavcu kod kojeg je radnik zaposlen. Poslodavac prima poticaje za radnike. Poslodavac ne poziva radnika na posao međutim ne odjavljuje ga i ne isplaćuje mu plaću za studeni i prosinac. Poslodavac nije predao JOPPD obrasce za radnika za studeni i prosinac. Poslodavac nije uručio obračun plaće radniku. Kako riješiti ovu situaciju da radnik dobije plaće do trenutka otkaza ugovora o radu - što će radnik prihvatiti. Po meni ne postoji osnova za izvanredni otkaz ugovora o radu, jer je prošao rok od 15 dana od dana nastanka okolnosti odnosno "teške povrede radnog odnosa". U ugovoru o radu je navedeno da se otkaz ugovora o radu regulira Zakonom o radu. Eventualno bi poslodavac mogao dati otkaz uvjetovan ponašanjem radnika, ali prije toga bi trebao upozoriti radnika na kršenje radnih obveza što po meni nije dopis naslovljen "Poziv za dostavu doznaka". Radnik početkom psihijatrijskog liječenja, najranije 19.01.2021. može ostvariti bolovanje i dostaviti poslodavcu doznake koje će pokrivati navedeno razdoblje, ali do tad je radnik u riziku dobivanja otkaza.
  2. U ožujku 2019. FINA je dobila nalog da me ovrši u korist Policijske postaje Split. U tom nalogu je navedeno: "Nalaže se FINI da ovrhu provodi do opoziva ili naplate svih tražbina iz ovog naloga, A NAJDALJE DO 20.07.2020., nakon kojeg dana FINA prestaje s daljnjom provedbom ovrhe nad novčanim sredstvima ovršenika bez obzira da li su tražbine iz ovog naloga u cjelosti naplaćene". S obzirom da imam drugu ovrhu koja se naplaćuje trenutno, ova ovrha nije se nikad krenula naplaćivati. Na današnji dan orvha je još uvijek u očevidniku. Da li mogu tražiti od FINE da obustave ovu ovrhu od PU Split i kako?
  3. tehnicki jest. ali je prvensteveno istoimena domena registrirana od strane poslodavca, a tek kasnije prebacena na mene. poslodavac je citavo vrijeme nakladnik tog djela. samo autorsko djelo je nastalo prije nego je poslodavac uopce poceo s radom (cca dvije godine ranije) ali je bilo pod drugim nazivom (domenom). u arhivi na internetu je vidljiva tranzicija. kad je poslodavac krenuo s radom ja sam kao jedna od ovlastenih osoba / autor djela (dualna uloga) tada registrirao domenu koja se koristila za prikazivanje mog autorskog djela ciji je nakladnik bio poslodavac. Poslodavac tvrdi da njemu pripada sve - i naziv domene i autorsko djelo, ali nije pokrenuo postupke pred sudom za utvrđivanje autorstva jer nemože dokazati da ja nisam autor odnosno da je autor neka druga fizicka osoba. Arbitraznim postupkom je dobio domenu i sad moze kreirati sadrzaj na njoj. Mene zanima da li imam pravo registrirat zig koji je istovjetan nazivu domene koja je u njegovom vlasnistvu i da onda on pod tim imenom ne moze producirati sadrzaj (ako zeli pod nekim drugim neka slobodno).
  4. Imam specifičan slučaj. Vlasnik sam autorskog djela (web stranice) koji je poslodavac iskorištavao do trenutka mog odlaska. Autorstvo nije upitno i mogu ga dokazat. Međutim, kada sam kreirao autorsko djelo, poslodavac je zakupio domenu koju sam koristio za prikazivanje autotskog djela na internetu. U jednom trenutku poslodavac je prebacio domenu na mene kao fizicku osobu, ali nakon otkaza trazio je povrat domene sto sam odbio. Arbitraza od Carneta je ponistila prijenos iz razloga sto nikada nisam naznacio javno da domena pripada meni kao fizickoj osobi vec se stekao dojam da je vlasnik domene moj poslodavac (nakladnik). u međuvremenu sam kreirao novu domenu i napravio rebranding, međutim htio bih zaštiti naziv stare domene/branda koja u ovom trenutku nije vise defacto u mom vlasnistvu. Da li je to zapreka da registriram zig s nazivom te domene kako bih sprijecio bivseg poslodavca da potencijalno u buducnosti napravi svoje djelo i brandira ga pod nekoc mojim brandom? Rijec je o brandu koji je star 15 godina. Svjestan sam da mi to ne garantira povratak domene u moje vlasnistvo.
  5. Prije 15 godina kreirao sam web stranicu (u međuvremenu je nadograđivao) i dao je poslodavcu na korištenje. Poslodavac je bila udruga kojoj sam ja bio predsjednik. U ugovoru o radu se nigdje ne spominje izrada web stranice niti išta slično. Poslodavac je ulagao određena financijska sredstva u održavanje web stranice i navodio web stranicu kao svoj projekt (uz moje usmeno dopuštenje). Kada sam otišao iz udruge, novi predstavnik poslodavca (odnosno poslodavac) traži da mu se web stranica vrati što sam odbio. Dao sam mogućnost da poslodavac nastavi koristiti web stranicu za oglašavanje i druge promotivne aktivnosti na način kao što je to činio do sada. Na koji sve način mogu dokazati da je stranica moje autorsko djelo? Mogu li uskratiti pravo korištenja navedene web stranice poslodavcu? Koja su prava poslodavca vezana uz moje autorsko djelo?
  6. Od 16.10.2018. zaposlen sam kod privatnika (j.d.o.o.) kao konobar. Nisam dobio potpisani ugovor o radu nazad niti platne liste odnosno obračun plaće svaki mjesec. U evidenciji HZMO/HZZO se vidi da sam prijavljen, ali mi na račun nije stigla niti jedna plaća već me isplaćuje isključivo na ruke i to iz dnevnog prometa kafića. Sada već nisam dobio plaću za zadnja dva mjeseca, a posredno sam iz susjednog kafića čuo preko zaposlenih da se navodno poslodavka raspituje da zaposli nove konobare jer samnom navodno nije zadovoljna. Tijekom radnog odnosa nije mi nikada uputila nikakvu opomenu ili na bilo koji način izrazila nezadovoljstvo samnom, dok sa drugim radnicima jest. Jedino nezadovoljstvo je izrazila danas kada sam slučajno zaspao i kasnio 2h na posao što se nije nikada dogodilo. Također, tražila je za vrijeme bolovanja da dođem na posao jer "nema tko radit". Zanima me koje su mi pravne opcije da zaštitim svoja prava i dobijem zaostale plaće. Poslodavkinju sam već prijavio državnom inspektoratu zbog neisplate plaće, međutim dok oni reagiraju moglo bi potrajati, a ja ako ostanem na ovom radnom mjestu moglo bi se dogodit da će mi dugovati i tri (ako ne i više) plaće. Čitao sam tumačenje da navodno mogu odbiti raditi sve do isplate plaće i da mi ne može zbog toga dati otkaz. Također, ukoliko ja dam otkaz zbog neisplate plaće kako mogu osigurati da mi se iste isplate? Kako je najbolje postupiti u mom slučaju?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija