Jump to content

vještak-dalm

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. to osporavanje stručnosti je išlo do apsurda da je ovlaštenik HAC-a ustvrdio da predloženi stručnjaci za supravještačenje, fakultetski profesori, nisu mjerodavni jer nisu ovlašteni stalni sudski vještaci. Dokle idu apsurdi?
  2. Molio bih pojašnjenje na drugo pitanje... naime, da preciziram, u vansudskom sporu koji je vođen u uredu državne uprave, ovlaštenik HAC-a, pravnik po struci, je mojem kolegi, koji je stručnjak za 20-godišnjim iskustvom, a kojega su angažirale privatne osobe, zabranio govoriti jer nije stalni ovlašteni sudski vještak. Problem je nastao kada je sudski vještak angažiran od strane Ureda državne uprave, a za potrebe HAC-a izračunao sramotno male vrijednosti za privatna zemljišta pod prekrasnom slavonskom hrastovom šumom, pa su se privatnici odlučili angažirati drugog vještaka šumarske struke.
  3. Kako nisam pravne struke, a svaki se dan susrećem s pravom i različitim tumačenjima zakona i pravilnika, molio bih neke informacije u vezi s predstavljanjem kao sudski vještak, te oduzimanjem prava vještačenja onima koji to nisu. 1. Smije li sudski vještak u slučaju kad nije angažiran od strane suda se predstavljati kao sudski vještak (kada ga angažira privatna osoba)? 2. Ima li sudski vještak u parničnom ili vanparničnom postupku ikakvu prednost pred stručnjakom iste struke koji nije ovlašteni sudski vještak (predstavnici nekih trgovačkih društava u vansudskim nagodbama i sudskim sporovima odbacuju svako vještačenje i izračun vrijednosti ukoliko stručnjak koji ih je izradio nije ovlašteni sudski vještak)? Molio bih i obrazloženje , tj. članak ZUP-a koji to definira. 3. Da li vještak koji izračune izrađuje služeći se krivim, neprimjenjivim i netočnim podacima i pravilnicima podliježe kaznenom progonu i kako se utvrđuje pristranost ili nepristranost vještaka? Molio bih da mi netko odgovori na ova pitanja, naravno, pozivajući se na pravni akt i članak. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija