Jump to content

spot9

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je spot9 objavio

  1. Pozdrav, da li postoji neka pravna osnova po kojoj se kod izmjene GUP-a moze traziti da se poljoprivredna cestica na kojoj je izgradjena kuca, pretvori u gradjevinsku makar nije u gradjevnom podrucju?

    Radi se o Dalmaciji i o kuci koja je izgradjena 'nelegalno', ali je u nekom trenutku kada su vlasti dopustale da se takve gradjevine pravno urede legalizirana. 

    Nedaleko ima vise primjera gdje su cestice sa takvim gradjevinama postale gradjevinske, a nisu granicile, niti bile dio gradjevinske zone - sada su na karti ti mali izolirani komadi oznaceni kao gradjevinska zona. Ocito postoji neki mehanizam na koji su se vlasnici tih cestica pozvali kod proslih izmjena.

    Hvala unaprijed!

  2. prije 7 sati , Matrix je napisao:

    Jedno od temeljnih prava svakog pojedinca kojeg jamči Ustav je pravo na pristup sudu, glede čega  odredba ugovora koja spriječava pojedinca da o njegovom zahtjevu odluči sud ili drugi nadležni organ je protivna Ustavu, odnosno je ništava i kao takva nema pravni učinak. 

    Hvala na odgovoru!

    Ne znam da li sam dobro shvatio - dodavanjem ovakvog članka u ugovor ne postiže se ništa:

    "Ugovorne strane se odriču prava pobijanja ovoga Ugovora osim u slučaju grube nezahvalnosti Obdarenika." ?

    Po formulaciji članka pravo pobijanja ugovora u slučaju osiromašenja ne bi bilo moguće, ali ipak je garantirano darovatelju bez obzira na izričito odricanje od istog ugovorom? 

  3. Pozdrav svima, vidim da je često slučaj da se u jednom od članaka darovnog ugovora ugovorne strane odriču prava pobijanja ugovora - nekad opcenito, nekad određenih. Da li to stvarno u potpunosti priječi mogućnost darovatelja da pobije ugovor iz razloga koje mu inače dopušta zakon?

    Ako to vrijedi, da li darovatelj ipak ima još neku mogućnost da pobije ugovor u kratkom roku nakon što bude obaviješten o tome da je ugovor proveden (prepisana nekretnina ili sl)?

  4. prije 2 sati , mutavi je napisao:

    Pozitivnim propisima nije dopušteno etažiranje zgrade u kojoj se nalaze nezakoniti posebni dijelovi. 

    Iznimke jesu posebni dijelovi u zgradama, ako je zgrada bila evidentirana u katastru do 25.07.2006. (kada stupa na snagu ZVDSP).

    Potvrda upravnog tijela trebala je sadržavati napomenu o tome koje je posebni dio izgrađen bez dozvole, a isto tako i Zk sud po službenoj dužnosti navedeno treba zabilježiti uz tako upisani posebni dio zgrade.

    Postoji li takva zabilježba u zemljišnim knjigama? 

    Nema takve zabiljezbe niti bilo cega neuobicajenog, a navedeni su medju suvlasnickim djelovima i novi stanovi u potkrovlju.

    Pretpostavljam da je to dobar znak? Koliko sam shvatio sve je u redu napravljeno sto se papira tice, ali onda nije bilo obavezno imati uporabnu dozvolu

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija