Jump to content

legasov

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    legasov je dobio reakciju od G-man u Otkaz prije isteka probnog roka   
    kojim odredbama Zakona o radu? Moram priznati da sam detaljno pročitao Zakon o radu i da se nigdje izričito ne navodi da je to zakonito, ali nije jasno definirano niti da nije. Citiram iz članka sa donjeg linka: "Polazeći od istaknute svrhe (prirode) instituta probnog rada te istaknutih odredaba čl. 31. ZR-a, odluka o tome je li radnik zadovoljio na probnom radu u pravilu može se donijeti istekom ugovorenog roka probnog "rada. http://www.poslovni.hr/tips-and-tricks/sudska-praksa-probni-rad-ne-treba-poistovjetiti-s-radom-na-odreeno-vrijeme-340380
    Poslodavac je trebao u tom slučaju ugovoriti probni rok od jednog, dva ili tri mjeseca i ispoštovati ugovoreno. Jer ovako ispada da se nisu držali ugovorenoga, ali kao što ste i sami dobro primijetili, sudska praksa je takva (zbog nedovoljno jasnih odredaba Zakona) da oni mogu "naštimati" otkaz i uručiti ga kada god žele tijekom probnog perioda. Čitao sam dosta o sudskoj praksi u konkretnim slučajevima (na stranici radno-pravo.hr) i često se znalo događati da je Vrhovni sud preinačio presude od županijskog sudova, mada su slučajevi od kojih ste neke i sami citirali bili različitiji od mojeg slučaja, barem kako navode poslodavci - zaposlenici se stavljalo na teret skrivljeno ponašanje, u jednom drugom slučaju zaposlenik je otkaz dobio samo tjedan dana prije isteka probnog roka itd. Kod mene nije bilo baš nikakve zamjerke na odnos prema radu, dapače radio sam i prekovremeno bez naknade, a otkaz je donesen puno prije isteka probnog roka.  Ali, kako ste rekli, sve to poslodavac može naštimati, pa može čak i izmisliti neke propuste i sl. Interesantno je da sam nakon povratka  s razgovora (direktorova soba je tik do radnih klupa) zatekao obrisan Windows račun i da mi je bio zapriječen pristup svim informacijama kojima sam se dotada uredno služio. Obrisali sve dokaze (mada nisam niti ja naivan)  
    Dobro ste zaključili i da je direktor shvatio da je u konkretan posao ušao naivno i eksperimentalno, čak mi je nedugo nakon zaposlenja priznao da mu je odjel u gubitku i da se od mene očekuje da ih izvučem iz gubitka. Radi se o obiteljskoj tvrtki, a on je mladi čovjek željan dokazivanja pred ocem koji je stvarni vođa posla, a glavni posao je sasvim druga djelatnost od one koju je sin vodio. Mišljenja sam da mu je otac rekao da sreže troškove, jer su nekoliko dana prije uručenja otkaza on i voditelj bili na razgovoru kod oca. Zbog toga taj pomak u mišljenju.
    Sve u svemu vrlo nekorektno ponašanje poslodavca, ponašanje koje se očito tolerira i ne kažnjava. Poruka za sve - nemojte vjerovati onome što piše u ugovoru, tražite probni rok na mjesec ili dva ili neko pisano jamstvo da će vas držati toliko mjeseci na probnom roku koliko stoji u ugovoru, zašto ne  pa neka onda na sudu dokazuje suprotno.
    G-Man, hvala na odgovoru, pratim Vaš rad i cijenim stručnost i objektivnost u postovima.
     
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija