Jump to content

giovanna

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zahvaljujem na odgovorima. I ja sa također mišljenja da poslodavac mora biti upućen te da nije moguće dokazati da nije svojevoljno i svjesno uplatio navedeni iznos. Tražit ću još i pravni savjet, ali mislim da mi je traženi iznos satisfakcija obzirom da mi nisu plaćali porez i prirez na dohodak te da u skladu s tim nisam mogla ostvariti povrat poreza. To je moje slijedeće pitanje pa ako netko ima slično iskustvo, bila bih zahvalna. Da li u kazneno djelo ulazi izdavanje neispravnog IP obrasca, odnosno obrasca sa neprikazanom isplatom od cca 2000kn za koju imam dokaz u bančinim izvješćima na tekućem računu? Unaprijed zahvaljujem.
  2. hmm, mislim da Pravilnikom o radu nije bio određen iznos naknade plaće za vrijeme bolovanja na teret HZZO-a, ali se sjećam da je iznos za vrijeme bolovanja na teret poslodavca bio 100%. Mislim da nigdje u službenim dokumentima (pravilnik, ugovori) nije stajalo što je sa periodom na teret HZZO-a. Po tome bih ja u teoriji mogla shvatiti da je poslodavac svojevoljno isplatio puni iznos i da sada nema prava tražiti isti natrag?
  3. Evo imam jedan problem pa bih bila jako zahvalna ako bi mi netko mogao pomoći. Naime, poslodavac me nakon skoro 2 godine od prestanka radnog odnosa obavijestio da mi je greškom isplaćena veća naknada plaće za vrijeme bolovanja na teret HZZO-a i sada traži da vratim iznos koji je krivo uplaćen. Sve se to dogodilo njihovom greškom jer nisu bili svjesni da radnik mora imati 12 mjeseci neprekidnog staža da bi mogao ostvariti pravo na puno naknadu. Ja za to također nisam znala te u skladu s tim nisam ni bila svjesna da mi je uplaćeno više. Sada kažu da na temelju ER1 obrasca o plaći i svih doznaka i obračuna HZZO-a od mene traže da im te novce vratim. Moje pitanje je da li sam po zakonu dužna navedene novce vratiti poslodavcu? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  4. Nedavno sam potpisala sporazumni otkaz te samim time izgubila pravo na naknadu za nezaposlene. Dobila sam informaciju da to pravo mogu ostvariti ako se prijavim u nekom obrtu ili kucanstvu kao kucna pomocnica na rok od 2 dana, platim 70ak kuna te nakon toga prijavim na Zavod za zaposljavanje. Da li je to istina i kakav je proces te prijave na kucanstvo, kojoj sluzbi se moram javiti, sta je sa zdravstvenim? Moram li sastaviti nekakav ugovor o radu i kako mora izgledati? Bila bih jako zahvalna ako bi mi netko mogao pomoci.
  5. saznala sam da je poslodavac dužan isplatiti mi naknadu za 42 dana bolovanja neovisno o radnom stažu, no može li mi netko dati nekakvu informaciju što se događa kad bolovanje predje na teret HZZO-a ako nemam 12 mjeseci radnog staža? da li onda primam onih 835kn ili postoji nekakva mogucnost da nastavim primati 70% plaće? bila bih jaaaaako zahvalna na brzom odgovoru
  6. evo upravo sam se malo informirala o tome i procitala u zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju da je potreban radni staž neprekidno 12 mjeseci ili 18 mjeseci sa prekidima... to bi znacilo da ja nakon 10 mjeseci neprekidnog rada nemam pravo na naknadu u iznosu 70% od plaće, tj. imam pravo samo na 25% proracunske osnovice u iznosu od 835kn??? moze li mi netko potvrditi jesam li to dobro shvatila? unaprijed zahvalna
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija