Jump to content

niro

Korisnik
  • Broj objava

    48
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je niro objavio

  1. Dana 17. 05. 2022. u 13:05, DARZG je napisao:

    Poštovani stručnjaci ili znalci :),

    možda mi netko može pomoći oko slijedećeg.

    Zainteresiran sam za kupovinu osobnog automobila koji glasi na ime tvtke koja je još 2018. po skraćenom postupku brisana iz sudskog registra. 

    Automobil nije vožen barem 5 godina i treba uložiti u njega. Bivši vlasnik tvrtke i direktor ne zna na koji način bi napravili taj prijenos i stavili vozilo u promet.

     

    Unaprijed hvala.

    DARZ

    Oko toga ima neki popstupak oko naknadano pronađene imovine. Ima procedura..

  2. Na 16. 03. 2022. at 8:24, bhills je napisao:

    @niro hvala na odgovoru. Dodatni problem je što je izgledno da bi se probila granica od 300 000 kn, pa nisam siguran da bi to i dalje bio paušalni obrt.

    U biti, pokušavam naći način kako da pomognem prijatelju, da mu smanjim količinu administracije (otvaranje/vođenje/zatvaranje firme), a opet ne bih htio oštetiti državu - glupo mi se čini da ga zaposlim, prijavim na minimalac, sebi isplaćujem dobit, a njemu onda to na ruke prosljeđujem.

    Zaposlenje za tog stranog klijenta nije trenutno moguće - zato i tražim ideje, sugestije, što bi bilo najjednostavnije.

    U nekoj fer zapadnoj varijanti. Prijavi se čovjek na minimalac, da si smanji troškove za početak. Zavisno od posla isplati si dobit i čist račun do kraja.

  3. Dali je građevinsko zemljište na kojoj je sagrađena nekretnina bilo u sustavu pdv-a? Ako nije morali bi imati u poslovnim knjigama razradu odvojeno vrijednosti zemljišta i zgrade odnosno stana jer je zgrada u sustavu pdv-a. Ako nije bilo u sustavu pdv-a izdajete račun za stan sa pdv-om i vrijednost zemljišta odvojeno a fizička osoba kupac plaća čini mi se onih 3 posto samo na vrijednost zemljišta. 

  4. Neznam što bi rekao..ovo je informacija od najmanje dva različta upravitelja.. Da Vas pitam još, ukoliko neto od suvlasnika na plaća pričuvu i sudskim putem se ipak to naplati dali upravitelj ima pravo troškove suđenja prebaciti na cijelu zgradu? Ovo vrlo često rade...

  5. prije 15 sati , Borbena7 je napisao:

    Ovo bi bilo netočno, jer je potrebna suglasnost suvlasnika koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova.

    Ja sam nedavno nešto slično rješavao i rečeno mi je od strane Upravitelja kada se pričuva uvodi u zgradu dovoljno je 50 plus potpisa suvlasnika. Ali za promjenu Upravitelja je potrebno 100 posto. Jedan prijatelj pokušao baš to napraviti i ovakav odgovor je dobio od Upravitelja

     

  6. Na 20. 01. 2022. at 19:48, Iliesko1 je napisao:

    Prije četri godine promijenio nam se upravitelj zgradom, jedan obrt zamijennjen je drugim, imaju različite vlasnike i različite OIB-e. Suvlasnici nisu obaviješteni niti su skupljani potpisi za novog upravitelja. Iz obrtnog registra, oba obrta su osnovana na isti datum, imaju isti MBO, imaju različite brojeve obrtnice. A u rubrici "stanje obrta" kod prvog upravitelja stoji "preseljen".  Jeli  upravitelj legalno upravlja zgradom? 

    koliko ja znam za promjenu upravitelja je potreban pristanak 100 posto suvlasnika nekretnine...

  7. Na 05. 12. 2021. at 11:15, Pkeri je napisao:

    Pozdrav svima.

    Planiram uvoziti uređaje iz Slovenije u Hrvatsku i preko svojeg trenutačnog d.o.o. društva prodavati i ugrađivati krajnjim kupcima u Hrvatskoj.

    Politika proizvođača u Sloveniji je takva da moram imati otvoreno trgovačko društvo u Sloveniji koja kupuje robu direktno od proizvođača. Planirao sam otvoriti sestrinsku firmu u SL. kojoj bi vlasnik bila trenutačna firma koju imam u HR. Firma u SL. bi kupovala tamo uređaje i prodavala glavnoj firmi u HR. te dalje kao što je napisano ugradnja i prodaja krajnjim kupcima u HR.

    Vrijednost pojedinačnih uređaja iznosi od 20.000 do 50.000 kn te bih se bazirao na otprilike 30-ak uređaja godišnje, postoji mogućnost za i više ali držimo se navedenih brojki. Uređaji bi se kupovali i prevozili tj uvozili u setovima po 10 zbog uštede na prijevozu. Znači godišnje bi uvozio robu 3 puta.

    Zanima me par pitanja:

    1. Dali je bolje otvarati firmu odvojeno od trenutačne u HR. tj da nije vlasnik ista ili kao što sam rekao otvarati sestrinsku firmu kojoj je vlasnik trenutačna u HR?

    2. Kako ide situacija sa PDV-om i Carinom kada se kupuje roba u SL i uvozi RH te kasnije prodaje u RH?

    3. Načuo sam od nekoga da u Sloveniji kada se plati porez od 22% da se dobije povrat PDV-a odnosno DDV-a u iznosu od 9% u području obnovljivih izvora energije. Zanima me, ako netko zna, dali sam dobro to čuo ili nije tako

    To bi bilo sve od pitanja za sada ukoliko se još nečega sjetim naknadno ću pitati.

    Unaprijed hvala!

    1. Probajte kontaktirati firmu RCM. Zavisi od kuda je roba oni bi mogli biti i carinsko skladiše. Znači platili bi carinu pri uvozu u RH.  Oni djeluju u Sloveniji i mislim da bi oni mogli "zamjeniti" tu vašu drugu firmu

    2.Pdv se iskazuje obračunski na onbrascu za pdv zanači ulaz 10 kun pdv i toliko na izlaz. Znači pdv ćete platiti kada prodate odnosno fakturirate svoju uslugu

     

     

     

     

  8. Na 08. 12. 2021. at 17:55, komatoza je napisao:

    Bok ljudi, 

    ako tko zna. Doborovljno sam ušao u sustav PDVa sa 1.11. Doduše, tako mi piše na zahtjevu koji sam preda, ali odgovor još do danas nisam dobio. Pretpostavljam, ako sam predao zahtjev da je to već ok.

     

    E sada, IT uslugu sam izvršio u 10 mjesecu. Račun za to sam izdao sredinom 11 mjeseca.

    Da li sam postupio sukladno zakonu kad sam stavio na to PDV, ili nisam smio na tom računu stavljati +PDV jer je usluga izvršena u 10 mjesecu?

     

    Drama.

    Hvala

     99 posto ako na računu piše da je usluga za 10 mjesec niste smjeli iskazati obvezu za pdv. 

  9. Poštovanje,

     

    Do moje kuće vodi put koji koriste dva susjeda. Put je asfaltirana cesta . Grad je krenuo u izvlaštenje. U procesu vještaćenja pokazalo se da je put moje gruntovno vlasništvo. Put je podjelio na tri katastarske čestice , stavio zabilježbu na C u gruntovnici i ponudio neku mizeriju od ovaca. Ja samo odbio tu cjenu po kvadratu i odbio sam da me izvlaste samo za dio puta. Proces dopisivanja Grad- ja i vještaćenja traje nekoliko godina traje već nekoliko godina i ne vodi nikuda. U međuvremenu je izdao dozvole ( pretpostavljam jer su počeli geodeti izlaziti na teren ) za gradnju i dozvole za novi put. Ti ljudi moraju ići preko mojeg puta da bi došli na svoj put. Ima li tko kakav koristan svavjet što napraviti?

     

    PS nisam napomenuo da najveći dio puta ( do zavoja ) je Grad po zakonu o nerazvrstanim cestama ( jedna od tri katastraske čestice ) jednostrano proglasio svojim vlasništvom

     

    Na skici broj 1 moje vlasništvo

    Na skici broj 2 dio na kojem se gradi novi put i preko kojeg će se dolaziti na nova gradilišta

     

    Skica u prilogu

    Put.pdf

  10. Na 01. 11. 2021. at 11:25, naniteboy je napisao:

    Ako je dvorište samo vaše - ne vidim problem, samo ne smijete snimati van toga (jako pazite na to).
    Ako je dvorište zajedničko (imate samo suvlasništvo) - onda se 2/3 vlasnika mora složiti sa postavljanjem kamera.
    Kamera ne smije obuhvaćati javnu površinu (odnosno ne smije reagirati na događaje tamo) i ne smije direktno ugrožavati privatnost (npr. snimanje prozora od susjeda - iako svi misle da su te kamere kao na CSI-u, a apsolutno nisu :)).
    Morate imati jasno postavljenu oznaku da je objekt pod video nadzorom (naljepnice imate u svim knjižarama - par kuna) - najbolje na ulaznim vratima dvorišta da je odmah jasno.

    Snimka sa kamere se ne smije nikome pokazivati (osim službenoj osobi/sudu - ako treba).

    Za smetanje posjeda, snimka sa kamere naravno može biti dokaz na sudu ali ćete sami morati raditi tužbu (ako znate osobe koje uzurpiraju prostor).
    Ako se odlučite uključiti policiju, apsolutno preporučam da sa stručnom osobom/odvjetnikom provjerite moje navode i osigurajte se kako ne biste Vi dobili po prstima.

    Zahvaljujem. 

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija