Jump to content

niro

Korisnik
 • Broj objava

  11
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O niro

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Poštovanje, Dali je moguće razvrgnuti suvlasništvo u zgradi ( tipa da se izdvojiš sa svojim stanom ),otvoriti svoj žiro račun i sudjelovati u svim aktivnostima sukladno etažnom elaboratu i međuvlasničkom ugovoru?
 2. Vezano na interes JLS.. Grad Zagreb nema na puno malo sporednih cesta čisto vlasništvo niti urednu građ.dozvolu pa me zanima pošto to grad jako žurno i temeljito i u tišini otkupljuje odnosno nasilno izvlašćuje već 5-10 godina a koliko sam čuo samo i isključivo iz razloga jer će u budućnosti naplaćivati svim davateljima komunalne usluge ( voda,odvodnja, HEP,telefonija ) njima će naplaćivati pravo na korištenje gradskog vlasništva za komunalnu infrastrukturu odnosno korištenja gradskog zemljišta. Pošto je to isključivo ekonomski interes a ne nekakav opći društveni ili gradski dali se može tome kako prigovoriti?
 3. Poštovanje, Kupljen komad zemlje ( građevinski ) u Zagrebu prije 25-30 godina, oko 950 m2 ( nije pozvan geodeta na izmjeru ). Mala ulica koja spada u kategoriju nerazvrstane ceste. Grad Zagreb uzima sa jedne gruntovne i u tom trenutku čini mi se jedne katastarske čestice oko 120 m2 ( koje su u moje vlasništvu a na kojima je sagrađena cesta , zemljište za cestu nikada nije plaćeno ) . Grad Zagreb dio na kojem je cesta tih oko 120 M2 nekakvom parcelacijom pretvara u 3 katastarske čestice. Najveću katastarsku parcelu ( oko 60 %) ne želi isplatiti pod izgovorom da je tu službeno cesta, ostale dvije manje parcele ( su produžetak te "javne ceste " i spadaju kao u privatan put ) angažira vještaka i koji je proveo svoj posao i napravljeno katastrofalno i na koje je uložen s moje strane prigovor i prihvaćen od grada Zg. Grad naručuje novo vještačenje i taj vještak radi onako prilično korektno . Pošto zemljišne knjige nisu uređene, nije spojen katastar i gruntovnica na mojoj parceli u međuvremenu su rađena i neka vještačenja o stvarnom/kupljenom stanju. Rezultat je sljedeći objekat koji je sagrađen na zemlji nije bio do kraja legalno izveden po građevinskoj dozvoli , napravljena legalizacija , geodeta izmjerio sve i ispada sljedeće - od 950 m2 koje sam kupio oko 120 m2 je na cesti a oko 30 m2 kod susjeda u dvorištu. Tako da sada nakon legalizacije i nove izmjere unutar ograde imam oko 800 m2. Grad Zagreb me nakon svake poduzete radnje obavijestio i ja sam se na svaku njihovu radnju pretežno negativno očitovao iz navedenih razloga ( većina toga je nekorektno napravljeno ). Stavili su prije 3 godine zablilježbu u gruntovnici da je postupak izvlaštenja u toku Molim za mišljenje 1. Dali netko ima konstruktivan savjet koje sve radnje da poduzmem da mi isplate cijeli moj gruntovni i katastarski dio prije parcelacije? Znači svih 120 m2? 2. Na razmaku od 70 metara po dužini ceste izvlašćuju ( znači sve uz cestu odnosno dio ceste koji je proširen prilikom uređivanja odnosno asfaltiranja )i druge susjede i njihov komad zemlje koji služi istoj namjeni i u istoj je kategorizaciji zemljišta, njima vještak procjenjuje npr. 200 jednom, drugom 180, a meni 110 ( i to ovaj vještak koji radi korektno ). Koje radnje poduzeti da se situacija ispravi i postavi jednako za sve? 3. Pošto su stavili zabilježbu u grutovnicu a koja je tamo već 3-4 godine kako bi ja obrisao tu zabilježbu jer nemogu uredno raspolagati svojom imovinom? 4. Nakon što je napravljena legalizacija nemogu elaborat predati u katastar/gruntovnicu na upis iz sljedećeg razloga, kada se predaje elaborat da bi upisao postojeće stanje ( 800 m2 ) mora se prije toga obavijestit sve susjede ( jedan od susjeda mi je i grad Zagreb) . Kad to upištete znači da se slažete sa postojećim stanjem? Pa me nisu više u obavezi izvlastiti?
 4. Mislim da se eračuni šalju od 01.07. samo ako ste u sustavu javne nabave prema "državi". E račun ide eksluzivno preko Fine i tamo na platformi mora biti ili će uskoro biti prikazana svaka vaša i onome kome ste slali radnja radnja
 5. Koliko sam ja vidio na primjeru jedne firme to je po novome izgleda standardna procedura. Vjerojatno niste u poreznoj riješili onaj obrazac dali ulazite u sustav pdv-a ili ne. Vidim da se ipak pooštravaju stvari, možda čak morate potpisati i onu izjavu o nekažnjavanju za gospodarski kriminal. Znači zadnji korak nakon se otvori firma ide se u poreznu uparavu kojoj pripadate i dosta toga morate donjeti sa sobom i potpisati. Krivo sam napisao nema izjave o neaktivnosti. Niste bili u poreznoj upravi kao zadnji korak otvaranja poduzeća?
 6. Poštovani Mario, Zahvaljujem na svim odgovorima LP
 7. Mi smo kao zgrada potpisali novi međuvlasnički ugovor a koji je rezultat izmjere za potrebe etažiranja u kojem je svakome povećana veličina stana 15-20 % po novoj izmjeri, spojeni su podrumi odnosno spremišta sa stanom, potpisali smo tu novu izmjeru kvadrata kod bilježnika ( bilježnik je to sve dostavio poreznoj i sada mene porezna traži očitovanje ) i to je predano na katastar da katastar to sve ovjeri ( obzirom da smo radili i parcelaciju,odvajanje sa zajedničkog komada zemlje na kojem je sagrađeno cijelo naselje ) . Katastar kada sve to ovjeri i pošalje svima zainteresiranima za moguću žalbu. Ako se nitko ne žali rješenje postaje pravomoćno nakon 15 dana i katastar to sve prosljeđuje na gruntovnicu na upis. Znači po Vašem mišljenju trenutak kada to gruntovnica upiše bi mogao biti trenutak kada će porezna razrezati porez na razliku kvadrata iz ugovora i stvarnog stanja?
 8. Poštovani Mario, Zahvaljujem na svim odgovorima. Još bih Vas pitao nešto. Pošto je etažirenjem kao zadnjim korakom nakon legalizacije utvrđeno 15 % više kvadrata nego li piše u ugovoru pa me zanima dali Porezna uprava može na taj dio razlike koja piše u ugovoru i stvarnog stanja nakon etažiranja obračunati porez? Znači na tih 15 % više utvrđenih kvadrata?
 9. Poštovani Mario, Zahvaljujem na svim odgovorima.
 10. Poštovanje, Ovakva je situacija točno. Čovjek od koga sam kupio stan je prvi vlasnik stana kojeg je stekao preko stambene zadruge temeljem ugovora o međusobnim pravima i obvezama. Znači on je uplatio novac a stambena zadruga je gradila tu zgradu. Stambena zadruga propada ( vjerojatno nekakav kriminal u pitanju ) i on više nemože do originalnog ugovora koji bi meni trebao da se upišem u gruntovnu. Pošto je takva situacija jedan pravnik mi savjetuje što ja i činim da stavim članak u ugovor " stranke konstatiraju da je prodavatelj izvaknjižni vlasnik , te se obvezuje pribaviti svu potrebnu dokumentaciju od investitora potrebnu za upis prvo sebe u zemljišne knjige a nakon toga i kupca ( mene ) u roku godine dana" . Novce sam isplatio odmah i piše u ugovoru da potpisom stupam u posjed stana odmah ( bez čekanja tih godinu dana ). Godina dana je prošla i prodavatelj nije nabavio ništa ( jer zaparvo u tome trenutku nije niti moglo biti ništa rješeno zbog iznimno komplicirane situacije , zadruga prije nego je propala uzela je kredit u banci i dozvolila banci da upiše velike terete na C list što smo mi kasnije uspjeli srušiti na sudu jer je taj upis napravljen protuzakonito ali gruntovnici je trebalo prvo 5 godina da upiše terete a po pravomoćnoj presudi da ih izbriše joj je trebalo 14 godina) prodavatelj nije pribavio ništa i to tako stoji do 2016 ili 2017 kada država pokreće projekt legalizacije svih nelegalno sagrađenih objekata i mi kao zgrada se uključujemo, arhitekti i geodeti odrade svoje, dobivamo rješenje o izvedenom stanju ( 2018 ), plaćamo kazne. Ja sam predajem papire na Općinsko drž odvjetništvo da pokrene zemljišno knjižni ispravak da se mogu upisati u knjigu položenih, GSKG kao upravitelj zgrade čini to isto sa godinu dana razmaka. Proces traje 2-3 godine i ja se upisujem u knjigu položenih 2019 g. Još da malo nadodam. Znači nemam standardni ugovor nego je to pravnik koji ga je pisao nazvao prethodni ugovor o kupoprodaji stana. Nakon članaka da se obvezuje prodavatelj na pribavljanje dokumenatcije potrebne za upis u roku godine dana.. idući članak ide " ukoliko prodavatelj ne pribavi dokumentaciju u tom roku kupac to može učiniti sam temeljem ovog prethodnog ugovora i upisati se kao vlasnik bez delnje privole prodavatelja. Znači ugovor se iz prethodnog ugovora pretvara u ugovor protekom godine dana.
 11. Poštovanje, Kupio sam 2002 stan bez detaljnih provjera jer je bio jako povoljan. Ispala je lagana katastrofa, zgrada nelegalno sagrađena, u zk ulošku kaos, upisnih tereta koliko hoćeš... itd. Kada sam to vidio mislio sam dalje preprodati stan ali spletom raznih okolnosti nisam uspio i ostao sam vlasnik. Ugovor nisam prijavio poreznoj upravi. U ovih 17-18godina; zk uložak riješen, legalizacija napravljena, upisao sam se u knjigu položenih, kada je potpisan novi međuvlasnički ugovor javni bilježnik je obavijestio poreznu upravu da sam vlasnik neodređenog dijela i oni mi se sada javljaju i traže me da im dostavim ugovor o kupoprodaji stana. Zanima me dali je ugovor koji nije prijavljen ( neznam dali ga je prijavio javni bilježnik ) od 2002 u zastari što se tiče poreza na promet nekretnina?
×
×
 • Napravi novi...