Jump to content

Garfield2

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Radio sam u jednom privatnom poduzeću 3 i pol godine. Imao sam sklopljen uredan Ugovor o radu i bio prijavljen na HZMO I HZZO. Ugovoreni dio plaće isplaćivan mi je preko računa a drugi dio na ruke. Zadnjih 6 mjeseci poslodavac mi je uredno isplaćivao ovaj prvi ugovoreni dio preko računa ali ne i ostatak na ruke. Na moje upite za te neisplaćene dijelove poslodavac me je prvo uvjeravao da će ih isplatiti a kasnije me je počeo ignorirati. Na kraju sam bio prisiljen dati otkaz jer sam shvatio da mi to uopće ne planira isplatiti a ja nemam nikakva zakonska prava tužiti ga. Dao sam usmeni i pismeni otkaz koji je poslodavac potpisao. Isti dan uručio mi je Odluku o otkazu Ugovora o radu i ja sam od tog trenutka započeo s odrađivanjem otkaznog roka koji je predviđen u našem sklopljenom Ugovoru o radu a iznosi 30 dana. Dva dana prije završetka otkaznog roka saznao sam da me poslodavac odjavio sa HZMO i HZZO istog dana kada mi je uručio Odluku o otkazu a da me o tome nije obavjestio. Odmah sam mu uručio Zahtjev za zaštitu prava u kojem sam ga zamolio da me ponovno prijavi od početka do kraja otkaznog roka na što se on oglušio. Danas sam ga zvao s upitom kada će mi konačnoiisplatiti plaću za vrijeme koje sam mu radio u otkaznom roku (prošlo je već 3 mjeseca od mog prestanka rada) na što mi je odgovorio da ja nisam ni radio kod njega u to vrijeme i da nemam argumente da tražim plaću jer sam bio odjavljen! I sada bih Vas molio da mi date savjet što da učinim? Da uzmem odvjetnika ili da odem samo u Inspektorat rada? Ima li kakve šanse da dobijem svoje novce koje mi duguje za zadnje pola godine rada kod njega (šest dijelova plaće koje mi nije isplatio "na ruke") ili barem za zadnjih mjesec dana za koje mi nije dao niti kune? Može li Inspektorat takvom poslodavcu lupiti barem neku kaznu ili je uzalud da se trudim? Hvala unaprijed na pomoći!
  2. Ukoliko za vrijeme odrađivanja otkaznog roka odem na bolovanje da li sam dužan nakon prestanka bolovanja odraditi neodrađene dane otkaznog roka? I da li mi za vrijeme dok sam na bolovanju radni odnos završava istekom otkaznog roka ili se produžava? Imam li kakva prava zahtijevati od poslodavca da mi plati dane koje sam proveo na bolovanju a koji su izvan zadnjeg dana otkaznog roka?
  3. Zaboravih pitati i ovo: da li da zahtjevam da me poslodavac ponovo prijavi od tog datuma kada me odjavio a ja sam počeo raditi otkazni rok (znači od 19.11.) ili od ponedjeljka 17.12. pa do isteka otkaznog roka 19.12. ?
  4. Hvala za odgovor. Nemam nikakav dokaz za isplate dijela plaća na ruke osim svjedoka tj. mojih kolega koji rade sa mnom. Postoji li nekakav tekstualni kliše kako da napišem taj zahtjev za zaštitu svojih prava? Postoji li
  5. Dana 19.11.2007. dao sam poslodavcu usmeni a potom i pismeni otkaz Ugovora o radu. Nakon toga poslodavac me je zvao da potpišem Otkaz ugovora o radu u kojem stoji da je razlog otkaza na zahtjev radnika i da je otkazni rok 30 dana kako stoji i u Ugovoru o radu koji imam sklopljen sa poslodavcem. Također u tom dokumentu piše i da radni odnos prestaje nakon što odradim otkazni rok, tj. nakon 30 dana a to je 19.12.2007. Jedan primjerak tog dokumenta mi nije uručio nego mi je rekao da će to učiniti kad mi prestane radni odnos. Da napomenem radim u jednom d.. poduzeću 4 godine a glavni razlog otkaza, pored ostalih, je taj što mi poslodavac drugi dio plaće nije isplatio unazad 6 mjeseci. Nekoliko puta sam ga pitao i dobivao odgovore tipa: "bit će ovih dana, riješit ćemo to, itd..." Moram napomenuti da mi je za to vrijeme prvi dio plaće uplaćivao uredno i redovno preko banke. Znači sporan je ovaj drugi dio "na ruke". No u vezi ovoga znam da nemam nikakva prava jer se u Ugovoru o radu nalazi i članak koji određuje isplatu baš ovolike plaće koju mi je uredno isplaćivao preko računa. Problem se pojavio kada sam jučer doznao da sam odjavljen i sa HZMO-a i sa HZZO-a s datumom 19.11.2007. Na oba zahtjeva za odjavu stoji da su zaprimljeni 30.11.2007. O ovome nisam razgovarao i pitao poslodavca jer sam pobjesnio i u glavi mi je samo velika želja za podnošenjem tužbe. Samo što ne znam kojim tijelima. Znači ja šutim i uredno odrađujem svoj otkazni rok, a poslodavac me je odjavio i također šuti misleći da ja to ne znam. Kako je ovo moguće, na osnovu kojih dokumenata me je poslodavac odjavio ?!? Što naprimjer ako se sutra razbolim i moram na bolovanje a od 19.12. više nemam pravo na zdravstveno osiguranje jer se nisam prijavio zavodu 30 dana od dana prestanka osiguranja?!? Molim vas za pomoć i savjete. Hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija