Jump to content

Skyeye

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Za svjedoke u carinskom prekršajnom postupku se primjenjuju odredbe čl.173 Prekršajnog zakona, kao i u svim drugim prekršajnim postupcima. To znači da se smisleno primjenjuju odredbe Zakona o kaznenom postupku za ispitivanje svjedoka i vještaka. carinski_vjestak@net.hr
  2. Granična policija smije na graničnim prijelazima izvršiti pregled vozila i stvari koje putnik sa somom nosi.Policija nije obvlaštena vršiti pretragu kao izvidnu radnju bez naloga tijela sudbene vlasti, a to uključuje i područje graničnih prijelaza. Pretraživati bez naloga mogu jedino carinski službenici koji na to imaju pravo temeljem posebnih propisa i to se ne smatra pretragom kao radnjom koja je obuhvaćena kaznenim propisima, ali vrijedi kao dokaz u eventualnom kaznenom postupku.Radnje koje koje su opisane u ovom topiku imaju sve elemente pretrage pa je istu mogao izvršiti samo carinski službenik, nikako policijski. Bez obzira na sve, postoji obveza poštivanja osobe i njezinog dostojanstava, kako policijskih tako i carinskih službenika. Ovo navodim temeljem propisa koji važe u "RH", ali sam siguran da je vrlo slično u Sloveniji, jer je EU pravo temelj po kojem se odvija carinski nadzor i nadzor državne granice.
  3. Skyeye je napisao(la): Ako smijem kao novi član, odmah sa pitanjem? Zanima me Vaše mišljenje, kada i kako se primjenjuje navedeno načelo u Prekršajnom zakonu koji dolazi? Može li se navedeno načelo primjeniti samo u nalogu i da li se može temeljem istog načela zakazati glavna rasprava.Da pojasnim. Kada je počinjen prekršaj koji se pokreće i vodi po službenoj dužnosti od strane tijela (konkretno Carina) da li se za prekršaj podnosi, optužni prijedlog ili samo obavijest o izvršenom prekršaju. Pitam to jer je Carina tijelo koje vodi postupak, ali po različitim ustrojstvenim jedinicama. Prekršaj utvrđuje carinska ispostava a prekršaj vodi Odjel za prekršaje, koji ima ulogu prekršajnog suda (glavna rasprava i dr.) Da li podnositelj ili ispravnije onaj koji utvrdi prekršaj ima uopće ulogu stranke u postupku, s obzirom da je iz istog upravnog tijela kao i sud koji donosi pravorijek i na kraju, da li onaj koji utvrdi prekršaj može oupće podnijeti optužni prijedlog ako je iz istog upravnog tijela? Hvala na odgovoru. P.S:Može li se otvoriti rasprava o tome na forumu? -------------------------------------------------------------------------------- O pitanju se može otvoriti rasprava i to najbolje na forumu za prekršajno pravo. Inkvizotorno načelo se u prekršajnom postupku očituje u niz elemenata. Npr. sud (ili Vijeće za prekršaje crainarnice) sam može izvoditi dokaze, ispitivati okrivljenog što hoće .... Carinski prekršajni postupak je baš zanimljiv zbog onog starog lošeg pravila "kadija te tuži, kadija ti sudi". U to postupku isapda da je tužitelj (podnositelj prekršajnog zahtjeva) isto tijelo kao i sudac (vijeće carinarnice za prekršaje). Ipak i protvi toga ima lijeka, a zove se Visoki prekršajni sud koji postupa po žalbama na prvostupanjske odluke Carine. Ukoliko želiš širu raspravu slobodno otvori temu na forumu za prekršajno i prometno pravo. Tamo sam ja i moderator -------------------------------------------------------------- Evo stavljam na forum temu o inkvizitornom načelu, po dozvoli i sugestiji našeg moderatora.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija