Jump to content

gstaba

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Vjerojatno sam puno zakomplicirao, pa ću ukratko postaviti pitanje. Mogu li sa obiteljskom mirovinom dobiti i osobnu invalidninu i koliko dugo se čeka isplata otpremnine od strane poslodavca u iznosu od 3 plaće prilikom odlaska u mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad? Legalis, Cigo, ili netko drugi, tko zna bar nešto u svezi ovog, molim vas, da mi pomognete i odgovorite na ova 2 pitanja. Unaprijed vam se zahvaljujem. Pozdrav
  2. Dobro veče, 100% sam invalid i za svakodnevno kretanje koristim invalidska kolica. Imam 36 godina, 20 godina beneficiranog radnog staža i primam doplatak za pomoć i njegu u iznosu od 500 kn (100%). 16. 8., nakon 6 mjeseci bolovanja me je liječnička komisija proglasila opće nesposobnim za rad. Lani mi je umro otac pa su mi na HZMO-u rekli, da imam pravo na obiteljsku mirovinu ako dokažem, da sam u vremenu očeve smrti već i tada bio nesposoban za rad. Zanima me, ako to dokažem, mogu li primati osobnu invalidninu zajedno sa obiteljskom mirovinom ili ne? Na ovoj web stranici (http://infos.hok.hr/hr/faq/a_pravni_savjeti/a9_zdravstveno_osiguranje/tko_moze_ostvariti_pravo_na_osobnu_invalidninu) sam otkrio, da uz doplatak za pomoć i njegu imam pravo i na osobnu invalidninu, pošto ne ostvarujem nikakav osobni prihod jer tamo lijepo piše, da se invalidska mirovina ne smatra osobnim prihodom. Međutim, nigdje se ne spominje obiteljska mirovina. Zato me zanima, da li mi je u tom slučaju bolje ići umjesto obiteljske u invalidsku mirovinu makar ona bila puno manja, samo da ostvarim pravo na osobnu invalidninu? To jest, da li mi se uopće isplati ići u obiteljsku mirovinu, ako zbog nje gubim pravo na osobnu invalidninu? Otac nije primao ogromnu plaću od 20000 kuna, već oko 5500-6000 kn, iako i to nije malo. Moja firma mi je zaključila radnu knjižicu 2. 9., pa me još zanima zna li netko kada su mi u firmi dužni najkasnije isplatiti otpremninu u iznosu od 3 plaće? Koliko dugo moram čekati na svoju otpremninu? Je li to određeno u Kolektivnom ugovoru ili u Zakonu o radu? Molim vas za savjet. Unaprijed hvala.
  3. Poštovanje, imam 33 godine i 100% sam invalid od rođenja. U radnom sam odnosu od 1994. godine no lani mi se je pogoršalo zdravstveno stanje. Kako ne mogu raditi skraćeno radno vrijeme (ta mogućnost je ukinuta 1999. godine) prisiljen sam otići u invalidsku mirovinu. Plaća mi je cca 3100 kn. Zna li netko izračunati kolika bi mi bila mirovina? Ovo pitam zato što uz mirovinu želim ostvariti pravo i na osobnu invalidninu. U Centru za socijalnu skrb su mi rekli da mi za ostvarenje prava na osobnu invalidninu, mirovina mora biti manja od 1000 kn. Nedavno sam pronašao podatak na ovom forumu da je minimalna invalidska mirovina 1170 kuna pa me zanima je li to istina ili ne? I još me zanima da li imam pravo na osobnu invalidninu iako ne živim sa članovima svoje obitelji. Inače ne posjedujem niti automobil niti nekretnine.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija