Jump to content

sisavac

Korisnik
  • Broj objava

    156
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Aktivnosti reputacije

  1. haha
    sisavac je dobio reakciju od turist u Ugovor o dosmrtnom/doživotnom uzdržavaju – važna pitanja.   
    Na br.5.odgovor: dionice se unose u ugovor tako da se navede tvrtka izdavatelj u punom nazivu s oznakom pravne osobe (d.d.), broj dionica, zatim oznaka vrijednosnog papira velikim slovima i nominalni iznos na koji dinica glasi. (npr: ...stječe PRAVA IZ DIONICA i to 63 dionice izdavatelja Hrvatske telekomunikacije d.d., oznaka vrijednosnog papira HT-R-A u nominalnom iznosu 100,00 kuna svaka)
     
    Na br. 4. Davatelj uzdržavanja može biti više navedeno u ug. o dosmrtnom , ali što se tiče primatelja mogu dvoje ali to vrlo komplicira provedbu u praktičnom smislu pa je bolje sklopiti ug. samo s navedenim jednim primateljem.
     
    Na br. 3. Ne vidim u čemu bi bila zapreka da se ugovor provede nakon smrti primatelja uzdržavanja.
    Sam Zakon o obveznim odnosima u čl.586. koji regulira ovaj ugovor kaže "...a druga se strana obvezuje da će mu ZA ŽIVOTA prenijeti svu ili dio svoje imovine." Ova odredba može se tumačiti na način da se imovina prenosi odmah po sklapanju ugovora međutim i u periodu nakon sklapanja pa sve do smrti. Zakon ne precizira točno vrijeme prenošenja imovine, ali niti ne brani da se to učini nakon smrti primatelja.
    Usporedbe radi: U ug. o doživotnom uzdrž. pak sam Zakon precizira odgodnim uvjetom da je trenutak stjecanja stvari i prava "...odgođeno do trenutka smrti primatelja".
    Prema tome ovaj ug. se provodi tek nakon smrti.
    Ali ug. o dosmrtnom za života primatelja, ali i nakon njegove smrti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija