Jump to content

Ugovor o dosmrtnom/doživotnom uzdržavaju – važna pitanja.


turist

Preporučene objave

Poštovani,

Trudio sam se dobro pretražiti forum ali kako je na ovu temu dosta toga napisano ne isključujem mogućnost da mi je odgovor na neka od ovih pet pitanja u toj masi ipak promakao pa molim za razumijevanje.

 

1) Moze li se u ugovoru o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju (ili oporuci) posjed na nekretnini prenositi na davatelje uzdržavanja (ili nasljednike u oporuci) ili se to može samo sa vlasništvom na nekretninama (koje imaju zemljišno knjižni uložak u Zemljišniku)?

Odnosno, da li uvrštavanje nekretnina koje su samo u posjedu pored nekretnina koje su u vlasništvu može ugroziti valjanost cjelokupnog ugovora o dosmrtnom uzdržavanju bez obzira što će se nekretnine u posjedu naknadno uknjižiti kao vlasništvo u Zemljišnik?

Ovo pitam jer sam čuo da su zbog ovakvih stvari ugovori proglašavani nevaljanim.

 

2) Da li je stoga bolje napraviti „ugovor o dosmrtnom uzdržavanju“ samo na nekretnine u vlasništvu, a kada se nekretnine koje su samo u posjedu upišu u Zemljišnik napraviti novi ugovor ili možda aneks ugovora sa istim davateljima i primateljima koji bi glasio na te vlasnički novoupisane nekretnine?

 

3) Do kada se prava davatelja uzdržavanja iz „ugovora o dosmrtnom uzdržavanju“ moraju konzumirati (prenijeti vlasništvo na nekretninama), odnosno da li se to može učiniti i nakon smrti primatelja uzdržavanja?

 

4) Može li se u jedan te isti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju unijeti dva davatelja (djeca) i dva primatelja uzdržavanja (oba roditelja)?

 

5) Kako se mogu upisati dionice u „ugovor o dosmrtnom uzdržavanju“ i kakve detalje o dionicama treba uvrstiti u ugovor?

 

Unaprijed zahvaljujem odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Vlasništvo je relevantno samo kad je upisano u zemljišne knjige.

2. Razlikuje se Ugovor o dosmrtnom i Doživotnom uzdržavanju po pitanju prelaza vlasništva

 

3. Ako je Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, vlasništvo prelazi odmah po potpisu ugovora, dok kod Doživotnog tek nakon smrti primatelja Ugovora.

 

4.Ne, svaki primatelj mora biti upisan posebno.

 

5. Dionice se upisuju u Ugovor kao i nekretnine, pokretnine, darovnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na br.5.odgovor: dionice se unose u ugovor tako da se navede tvrtka izdavatelj u punom nazivu s oznakom pravne osobe (d.d.), broj dionica, zatim oznaka vrijednosnog papira velikim slovima i nominalni iznos na koji dinica glasi. (npr: ...stječe PRAVA IZ DIONICA i to 63 dionice izdavatelja Hrvatske telekomunikacije d.d., oznaka vrijednosnog papira HT-R-A u nominalnom iznosu 100,00 kuna svaka)

 

Na br. 4. Davatelj uzdržavanja može biti više navedeno u ug. o dosmrtnom , ali što se tiče primatelja mogu dvoje ali to vrlo komplicira provedbu u praktičnom smislu pa je bolje sklopiti ug. samo s navedenim jednim primateljem.

 

Na br. 3. Ne vidim u čemu bi bila zapreka da se ugovor provede nakon smrti primatelja uzdržavanja.

Sam Zakon o obveznim odnosima u čl.586. koji regulira ovaj ugovor kaže "...a druga se strana obvezuje da će mu ZA ŽIVOTA prenijeti svu ili dio svoje imovine." Ova odredba može se tumačiti na način da se imovina prenosi odmah po sklapanju ugovora međutim i u periodu nakon sklapanja pa sve do smrti. Zakon ne precizira točno vrijeme prenošenja imovine, ali niti ne brani da se to učini nakon smrti primatelja.

Usporedbe radi: U ug. o doživotnom uzdrž. pak sam Zakon precizira odgodnim uvjetom da je trenutak stjecanja stvari i prava "...odgođeno do trenutka smrti primatelja".

Prema tome ovaj ug. se provodi tek nakon smrti.

Ali ug. o dosmrtnom za života primatelja, ali i nakon njegove smrti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija