Jump to content

tina.m

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Stanujem u stambenoj zgradi u kojoj se stanari griju na vlastitu kotlovnicu i to lož-uljem.Kako je sustav star i zapušten, troškovi centralnog grijanja su izuzetno visoki i za stan ca. 50 m2 iznose oko 700 kn mjesečno. Dali postoji legalan način da isključim svoje radijatore (dakle da ih uklonim, zapečatim, onemogučim) i prestanem plačati te visoke račune,pošto ispada da su mi neki drugi oblici grijanja isplativiji? Molim pomoć. Hvala.
  2. Molim da,ukoliko tko može i zna, pomogne prijatelju koji ima slijedeći problem (iznosim njegov E-mail): Poštovani, kupio sam stan u Zadru na sasvim normalan i ispravan način, znači sa potpuno "čistim" papirima koje mi je prije kupoprodaje uručio prodavatelj (ispravan i svjež vlasnički list sa 1/1 udjela u vlasništvu).Temeljm predugovora i dostavljene dokumentacije, pravnik banke kod koje sam podnesao zahtjev za stambeni kredit je iste papire pregledao i potvrdio njihopvu ispravnost,banka je prodavatelju isplatila ugovoreni iznos i ja sam stupio u posjed stana.Kupoprodajni ugovor je imao klauzulu da drugi dio ugovorenog iznosa isplačujem na račun prodavatelja na rok od 10 godina mjesečnim uplatama po 100€, te da ću po konačnoj isplati punog iznosa, ostvariti pravo na upis vlasništva.U međuvremenu, plaćen je i porez na kupoprodaju nekretnine,sve u zakonskom roku. Međutim, 4 od 10 suvlasnika podnose tužbu protiv prodavatelja da je: a) nezakonski i na neispravan način uknjižio svoje vlasništvo; b)traže povrat nekretnine koju smatraju zajedničkim prostorijama u svoje vlasništvo.Općinski sud u Zadru donosi NEPRAVOMOĆNU presudu da su : pod a) u pravu jer da je postupak uknjižbe vlasništva po prodavatelju bio neispravan i da slijedom toga, prodavatelj NIJE vlasnik nekretnine (KAKO KAD JE ISTI SUD DONESAO RJEŠENJE DA JE ISPRAVNO I IZDAO VLASNIČKI LIST ZA PREDMETNU NEKRETNINU???) ali pod b) da se ne može vratiti u njihovo vlasništvo jer isto nije tražila potrebna većina suvlasnika (dakle, više od pola). Kako je prodavatelj uknjižio stan preuređujući ga od zajedničkih tavanskih prostorija po dobivenoj PISMENOJ SUGLASNOSTI svih suvlasnika u to vrijeme, mene zanima kakve su po mene, ako kupca predmetne nekretnine,konotacije daljnjih pravnih radnji? Naime, tih 4-vero suvlasnika se i dalje tužilo na takvu presudu (čime dakle, ona nije pravomoćna). Predmet već skoro tri godine stoji na Županijskom sudu u Zadru, ja ne mogu raspolagati legalno stečenom imovinom jer sam upozoren da bi u tom slučaju preuzeo na sebe sav teret nepravilnosti prodavatelja (dakle, formalno, još pravog vlasnika stana, jer ga nisam isplatio do kraja i ne mogu se upisati kao vlasnik). Što da činim da bi se zakonski zaštitio od mogućnosti gubitka stana i isplačenih novaca prodavatelju? Molim Vas za pomoć jer sam izvan sebe od cjelokupne zavrzlame. Unaprijed Vam hvala!
  3. Molim pomoć. Radi se o slučaju kada otac ne plaća uzdržavanje za svoje dijete niti po pravomoćnoj sudskoj presudi.Savjetovana sam da pokrenem ovršni prijedlog na mjerodavnom sudu.Kako znam da otac radi "na crno" dakle, nije službeno zaposlen, niti u svom vlasništvu ima ikakvu pokretninu ili nekretninu, zanima me na koga da tražim ovrhu?Dali direktno na imovinu ili plaće njegovih roditelja s kojima živi na istoj adresi?Molim da mi pomognete jer sam već očajna.Dali bi tu mogao pomoći CSS?Po novom zakonu,dali da se obratim CSS-u za isplatu mjesečne alimentacije?Dali će oni po sili zakona pokrenuti kazneni postupak protiv neodgovornog oca i možda, postupak ovrhe? Hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija