Jump to content

TinVi19

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je TinVi19 objavio

  1. Hvala.Praktički u istom danu može se napraviti izjava sestre o odricanju plodouživanja i darovni ugovor brat-roditelj?

    Inače, ako se to ne napravi , bez obzira na promjenu vlasnika, netko može stalno ostati plodouživatelj ako je tako pisalo u kupoprodajnom ugovoru ako se taj netko ne odrekne tog prava?

    Ako sestra ostaje plodouživatelj, da li se u darovnom ugovoru brat-roditelj navodi i to?

    Tek kad se bude nakon 2 godine prebacivat stan s roditelja na kćer, onda se može kćer odreći prava plodouživanja jer će ona postati vlasnik ili će to onda ići automatski jer ne može biti i vlasnik i plodouživatelj?

  2. Prvo, zahvaljujem na odgovoru.

    Da, plodouživanje je bilo upisano i u ZK.

    I da, sve ovo se radi da bi se izbjeglo plaćanje poreza na nekretnine.

    Sestra se bez problema odriče prava na plodouživanje jer u konačnici će ona biti vlasnik stana.

    Kakvo je to pisano jednostrano odreknuće ovlaštenika služnosti? Šta treba točno napisati, može li nekakav primjer i kome se to predaje?

    Da li se to mora riješiti prije darovnog ugovora brat-roditelju da bi se u konačnici mogao obaviti darovni ugovor,roditelj -kćer?

  3. Pozdrav, što treba točno nadodati u darovni ugovor stana između sina i roditelja(sin daruje roditelju), a vezano je za stavku da želi da ujedno  i prestane doživotno  plodouživanje sestre koja je dosad koristila to pravo i bilo je navedeno u kupoprodajnom ugovoru (i brat i sestra žele da prestane to plodouživanje)?

     

    Naime dalje, drugim darovnim ugovorom , između roditelja i kćeri, u konačnici će kćer  postati vlasnica stana, pa je zato bitno da se u prethodnom darovnom ugovoru između sina i roditelja, to pravo plodouživanja izbriše.

     

     

    Darovanje stana (2).pdf

  4. Prije 10 minuta, ksa W123 je napisao:

    Možete sve u jednom danu obaviti. Nakon ovjere idete u gruntovnicu i predajete zahtjev za uknjižbu i prilažete ta dva ugovora (postoji pravni slijed tako da nema potrebe da se prvo roditelj upiše kao vlasnik pa tek onda sestra.

     

    Kada dijete daruje i obrnuto onda se ne plaća porez.

     

    Potrebno je tako napraviti.

     

    NIšta ne znači.

    Samo jedna napomena pošto to planirate izvesti tako vodite računa kad jedna osoba daruje nekome nešto da se onda ta nekretnina ne smije otuđiti (prodati, pokloniti) u roku od 2 godine jer ako je otuđite u tom roku platiti ćete 24 posto poreza. Ukoliko pak sin daruje mami kuću, ona bude na njoj dvije godine pa ju nakon dvije godine prebaci na kćer ne plaća se ništa poreza.

     

    Zahvaljujem na svim odgovorima, ali ovaj dio mi nije jasan.

    Ako sin daruje mami stan , onda tek nakon 2 godine može mama kćeri stan darovat bez da se plati porez?

    Znači, kad bi isti dan napravili 2 darovna ugovora, sin-mama, mama-kćer, na drugi darovni ugovor(mama-kćer) bi trebali  platit porez??

  5. Molim vas točnu informaciju u slučaju gdje brat želi darovati nekretninu sestri.

    Da bi se izbjeglo plaćanje poreza, da li je potrebno da brat daruje prvo nekretninu  roditelju , a potom roditelj kćeri?

    Da li se u slučaju kad dijete daruje roditelju plaća porez? (Znam da kad roditelj djetetu daruje da se ne plaća, ali ne znam da li važi i kad je obratno)

     

    U ovom slučaju bi išla dva darovna ugovora (sin-roditelju, roditelj-kćeri) i da li je to moguće u istom danu obaviti, da li se to uopće smije tako? 

    Da li se onda nakon sina prvo roditelj mora uknjižiti pa tek onda kćer?

     

     

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija