Jump to content

mzex

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, razmišljam o otkazu u firmi. U ugovoru mi piše otkazni rok od 6 mjeseci ako ja dajem otkaz, a 1 mjesec ako poslodavac daje meni otkaz. Moje pitanje je da li je to u redu ili je takav ugovor nevažeći? Prijatelj mi kaže da je to nevažeći zbog toga što jednu stranu stavlja u vidno nepovoljan položaj. Ja sam zapolen u ovoj firmi oko 3 godine i 10 mjeseci. Prema zakonu moj otkazni rok je dva mjeseca, no ugovorom je definirano tih 6 mjeseci. Što se gleda - otkazni rok iz ugovora (ako je taj ugovor važeći) ili po zakonu?
  2. hm. kaj niko ne zna odgovor na ovo pitanje? ajd ljudi molim Vas za pomoć.
  3. nedavno sam sklopio ugovor o radu na neodređeno. s obzirom da su to prijatelji nisam čitao ugovor i samo sam ga potpisal misleći da budu unutra napisali ono kaj smo dogovorili na razgovoru. no desilo se neugodno iznenađenje kad sam nakon tri meseca inzistiranja da dobim kopiju ugovora. dali su mi samo fotokopiju tog ugovora a ne i primjerak. radi se o formularu iz narodnih novina koji ima 4 primjerka. ja sam potpisal praktično prazan formular. sad fotokpiju drzim u ruci i pise plaća 5000 kn netto. to je upisano rukom. znam da po novom zakonu mora pisati bruto plaća, no zanima me da li su oni sad duzni taj iznos mi uplatiti na racun i po njemu obracunati ostale doprinose? oni meni uplaćuju oko 8000kn mjesecno, no 3670kn je knjizeno ko plaća i po tome mi plaćaju doprinose, a ostalo mi isplaćuju ko dodatak za terenski i prekovremeni rad. da li je to dovoljan razlog za izvanredni otkaz? sljedeca stvar koja me iznenadila je otkazni rok od 6 mjeseci. sad citam u zakonu o radu da: (članak 114. stavak 7.) Ako radnik otkazuje ugovor o radu, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana, ako on za to ima osobito važan razlog. što može biti osobito važan razlog? da li je to i pronalazak boljeg posla sa boljom plaćom? da li je to pronalazak posla koji je bliži mojoj struci? trenutno radim u firmi koja nije do sad imala zaposlenu osobu mog profila, a zaposlili su me da bi prosirili poslovanje na to polje, te smo aktivirali moje članstvo u komori. zahvaljujem unaprijed.
  4. koja je razlika u pravnom smislu između izjave i isprave? u mom konkretnom slučaju se radi o izjavi o sukladnosti građevnog materijala i certifikatu o sukladnosti građevnog materijala. U zakonu o građenju (NN 175/03) članak 27. sam jedino našel da izjavu daje proizvođač, a certifikat ovlaštena pravna osoba za izdavanje certifikata.
  5. zakaj ne bi mogel jedan posel biti puno radno vreme a drugi pola? kojim zakonom je to regulirano? ako sam u jednoj firmi prijavljen na 40sati a u drugoj na 10h, dal to moze? kak funkcionira ugovor o djelu? dal poslodavac isto onda placa doprinose?
  6. Interesira dal mogu biti zaposlen u dvije tvrtke s tim da bi u obje bil prijavljen? znaci u radnoj knjizici bi imal u isto vreme dve firme upisane. obje bi bile iste struke.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija