Jump to content

Yellowstone4

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Yellowstone4 objavio

  1. prije 20 sati , Borbena7 je napisao:

    To što ovršenik godinama nije imao nekretninu ili nije primao plaću/mirovinu je razlog zbog kojega se zastarni rok nije mogao prekinuti pokušajem naplate preko ovih predmeta ovrhe. Međutim, to što osoba nije godinama imala otvoren račun i što tvrdi da nema pokretnina nije dovoljan razlog da ovrhovoditelj ne bi mogao prekinuti zastarni rok pokušajem naplate na ovim predmetima ovrhe. Ovo bi mogli provjeriti na Fini ili na nadležnom općinskom sudu (za pokretnine).

    Teško je reći, jer nije dovoljan naziv dopisa, odnosno bitan je sadržaj. U određenim situacijama kod ovrha na pokretninama šalje se obavijest ovršeniku.

    Za sud razumjem ali za Finu ne , na koji se način pokušava prekinuti zastarni rok ako računa nema?

    Hvala Borbena

  2. prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

    U ovrsi nema apsolutnog zastarnog roka. Zastarni rok se može prekinuti i nakon prekida teče iz početka, tako npr. kada je Fina isknjižila ovršnu ispravu po čl. 12. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, tada od tog dana teče zastarni rok od 10. godina. I onda se i ovaj rok prekida npr. pokušajem naplate ovrhovoditelja ovrhom na pokretninama ili nekretninama ili pak ponovnim pokušajem naplate preko Fine. Inače, sud ne pazi na zastru po službenoj dužnosti već se stranka mora prigovorom pozvati na nju, a potom tu zastaru i dokazati u parničnom postupku, osim ako sam ovrhovoditelj ne prizna da je nastupila zastara potraživanja.

    Hvala Borbena7, ali ako od nastanka ovrhe nije bilo pokušaja naplate preko fine, poslodavca, nekretnine...jer istih nema i nije bilo što onda?A proteklo je 10g.Kako saznati što je sa njom vjerovnik učinio a da se svojim interesom dužnik je ne pokrene ponovo?

    Hvala lijepa

  3. Hvala Borbena, ako nema računa, pokretnina, nekretnina, a apsolutni rok zastare od 10g je istekao, kako možemo biti sigurni da je to doista tako tj. da li bismo odlaskom na sud tražeći info o predmetu sami sebi prekinuli taj rok.Tko i na koji način može nedvojbeno utvrditi da postoji apsolutna zastara?

    Hvala lijepa

  4. , Borbena7 je napisao:

    Mišljenja sam da bi Vam ovako bilo najjednostavnije. Kako je dana 27.7.2018. u Narodnim novinama objavljen posve novi Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, isti uskoro stupa na snagu (8. dana od dana objave). I za Vaše predmete (sve osim ovoga koji se naplaćuje) je zanimljiv čl. 12. st. 1. ovog zakona,  a koji kaže da će se kao nemogućnost izvršenja osnove za plaćanje za ovršenika fizičku osobu smatrati: ˝Ako se tražbina iz osnove za plaćanje ne naplati od ovršenika fizičke osobe u cijelosti u roku od tri godine od primitka u Agenciju, nakon što po toj osnovi za plaćanje nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci uzastopno s računa tog ovršenika, Agencija prestaje s izvršavanjem te osnove za plaćanje za ovršenika.˝ Pa bi Vi u ovom slučaju trebali pričekati da Zakon stupi na snagu i da Fina postupi po službenoj dužnosti, i u skladu sa čl. 12. st. 1. ovog Zakona, sve ove ovrhe koje su duže od 3. godine na Fini i po kojima 6. mjeseci nije bilo nikakve naplate,  jednostavno izbriše iz svog Očevidnika. Tako da tamo negdje, sredinom ovog mjeseca, odete na Finu i tražite izdavanje podataka iz Očevidnika. Ako je sve kako ste rekli i ako su oni napravili sve po novom Zakonu, tada bi Vi trebali ostati blokirani samo po ovoj ovršnoj ispravi koja se trenutno naplaćuje. Tako da ne bi trebali tražiti zastaru, jer Vam u korist ide ovaj novi Zakon. Evo Vam i link da znate o čemu pričamo

    https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_07_68_1389.html

     

     

     

    Što konkretno znači brisanje iz očevidnika, to je samo brisanje sa   fine To ne znači da se oni neće pokušati na neki drugi način naplatiti niti  da ta ovrha odlazi u zastaru, zar ne?Lijep pozdrav

  5. Borbena7, hvala, mislite da se to što ste napisali moguće odnosi na činjenicu da još uvijek postoji fiducija? Može li se u zemljišniku stavljati neki red pa na primjer prvo ide fiducija pa da još neko bude upisan iza je li to moguća situacija, kao neki redoslijed zabilježbi? Postoji još jedna činjenica a to je da se ne zna točno Tko je vlasnik kojeg dijela objekta shodno tome ni koji bi dio nekretnine bio predmet ovrhe. Pitali smo jednog  odvjetnika i on misli da je to zbog toga što nije etazirana.

    Da li može postojati više zabilježbi Pa da Na primjer fiducija bude prva a iza nje da neko upiše tražbine po tim ovrhama,  kao nekim redoslijedom?

    Hvala lijepa

  6.  dobar dan

    Imamo u vlasništvu jednu veću nekretninu gdje postoji nekoliko suvlasnika i na njoj zabiljležba odnosno teret jednog kredita od jednog od suvlasnika.Drugi  suvlasnik ima pet šest ovrha koje jesu djelomično naplaćene preko novčanih sredstava  na Fini ali ne u cijelosti,  ima već duže vremena od toga a niko vezano za to nije upisao na zajedničkoj nekretnini i da li je to uopće moguće?Netko kaže da je to nemoguće jer još postoji fiducija od kredita,  je li to razlog?

     hvala lijepa na odgovoru

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija