Jump to content

kklem

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je kklem objavio

  1. Zahvaljujem na odgovorima, a postupak parcelacije ,u mom slučaju traje oko dva mjeseca i elaborat još nije predan u katastar.
  2. Poštovani, u postupku sam parcelacije građevinskog zemljišta koja se vrši radi podjele parcela u suvlasništvu. Biti će potrebno izgraditi ograde, pa me zanima da li postoji neki propis o financiranju ograda pri parcelaciji, izgradnji kuće i sl. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  3. Zahvaljujem na odgovoru. Da li bi se ugovor o diobi suvlasnički imovine mogao uknjižiti kao zabilježba u Zemljišne knjige? To mi je važno radi eventualne prodaje suvlasničkog dijela. S poštovanjem, kklem.
  4. Poštovani, molim pomoć oko jednog problema. Je li moguće Sporazum između suvlasnika o korištenju i posjedu dijelova nekretnine, koji je ovjeren kod Javnog bilježnika, upisati kao Zabilježbu u Zemljišne knjige? Pokušao sam pronaći informacije o navedenom, ali nigdje nisam naišao na takav konkretan slučaj iako je u čl. 44. ZZK-a propisano da se zemljišnoknjižne zabilježbe upisuju kako bi učinile vidljivim osobne odnose, osobito ograničenja glede upravljanja imovinom, kao i druge odnose i činjenice određene zakonom, s učinkom da se nitko ne može pozivati na to da za njih nije znao niti morao znati. Unaprijed zahvaljujem.
  5. Poštovani, molim da mi neko pojasni tretman pokretnina u naslijeđenom dijelu nekretnine, stanu , garaži, podrumu. Da li se pokretnine, na primjer: alati, inox posude za vino, preša za vino ili u stanu televizor, umjetničke slike nasljeđuju zajedno sa nekretninom ili imaju drugačiji status? Lijepi pozdrav
  6. Zahvaljujem na odgovoru. Ako sporazum o posjedu i korištenju dijelova nekretnine obvezuje nasljednike i eventualne kupce, tada je mnogo lakše čekati da se dovrši građevinska dozvola i etažiranje. Koliko sam uspio pročitati, takav sporazum se ne može unijeti u Zemljišne knjige, nego samo ovjereni Elaborat o etažiranju. Još jednom hvala na komentaru.
  7. Zahvaljujem na odgovoru. U Rješenju o izvedenom stanju je navedeno: - broj i vrsta funkcionalnih jedinica: 1 stambena jedinica. U postupku legalizacije sam upozoren da se nekretnina ne može legalizirati kao više stambena jedinica, jer između etaža ne postoji zid nego vrata, tako da etaže nisu odvojene, iako su tu godinama živjele dvije obitelji (moj otac u prizemlju i moja obitelj na I katu i potkrovlju). Brojila za plin i struju su bila odvojena . Voda je bila zajednička. Paralelno sa legalizacijom trajao je i ostavinski postupak na sudu koji se nije mogao završiti prije pravomoćnosti rješenja o legalizaciji, jer je u Zemljišnim knjigama bio evidentiran samo legalni dio nekretnine. U toj situaciji zamolio sam da se nekretnina legalizira na bilo koji način, kako bi riješio problem ostavinske rasprave. Kasnije, kada sam saznao da se etažiranje neće moći izvršiti bez nove građevinske dozvole, u Gradskom uredu za prostorno uređenje,izgradnju grada, graditeljstvo,…rečeno mi je da , ako je nekretnina prije bila više stambena, to je poništeno Rješenjem o legalizaciji. Dakle, radi jednog zida sada treba nova građevinska dozvola. Dok se ne završe postupci oko Građevinke dozvole i Elaborata o etažiranju, što po nekim procjenama može trajati i tri godine, polagao sam nadu u Članak 17. „Nasljeđivanje posjeda“ i Članak 42. „Odluka o izvršavanju posjeda i vlasničkih ovlasti“ Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Još jednom zahvaljujem i preporučam se za sva korisna mišljenja i savjete!
  8. Poštovani, molim savjet i mišljenje. Nekretnina je greškom legalizirana kao jedno stambeni objekt. Započevši postupak etažiranja saznali smo da je prvo potrebno ishoditi Građevinsku dozvolu za više stambeni objekt i tek tada izvršiti etažiranje. To je postupak koji traje i za koji treba izdvojiti značajna financijska sredstva. Sestra i ja smo suvlasnici. Sklopili smo Sporazum o razvrgnuću nasljedničke zajednice i razmišljamo o sklapanju Sporazuma o posjedu i korištenju dijelova nekretnine. Molim da mi odgovorite koja je pravna snaga tih dokumenata u eventualnom nasljeđivanju ili prodaji jednog suvlasničkog dijela nekretnine, ako bi se to dogodilo prije ishođenja Građevinske dozvole i etažiranja. Da li bi suvlasnički posjed ostao zaštićen nakon promjene drugog suvlasnika. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
  9. Zahvaljujem na odgovorima. Vrlo korisne informacije.
  10. Poštovani, molim za savjet u vezi parcelacije zemljišta koje je u zajedničkom vlasništvu. Parcelacijom se formiraju dvije parcele od kojih jedna ima pristupni put, a druga nema. Od jedne parcele bi trebalo oduzeti dio kako bi se osigurao pristupni put drugoj. Kako se to rješava? Da li se površina pristupnog puta računa u parcelu koja nema pristupni put ili se umanjuje površina obje parcele za površinu pristupnog puta. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija