Jump to content

Trubac

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Moj brat i ja smo napravili i potpisali Ugovor o diobi suvlasnicke zajednice i napravljen je elaborat o etaziranju. Sve ovo je uradeno prije konacne odluke o oporuci pok majke gdje brat treba da prihvati oporuku, kako bi cjelokupni proces ubrzao. Sada sam obavijestena da bratov odvjetnikpriprema Ugovor o etaziranju. Moje pitanje je: 1. Da li je potreban Ugovor o etaziranju i da li u skladu sa zakonom i propisima izrada takvog ugovora, ako vec postoji Ugovor o diobi i Elaborat o etaziranju. 2. Koji su sve dokumenti potrebni kako bi upisalo vlasnist Na osnovu Ugovora o diobi i elaborata o etaziranju. 3. Da li potrebne dokumente podnose nadleznom organu jedna od stranki ili to ide sluzbenim putem od strane suda.
  2. Moj brat na prvoj raspravi o oporuci pokojne majke nije prihvatio oporuku. Nakon toga biljeznik jepredlozio da se dogovorimo oko toga sto je uradeno, pismenom izjavomi i potpisom brata. U meduvremenu biljeznik je vratio predmet na sud. Rasprava na sudu jos nije obavljena, a brat stalno prijeti da ce povuci izjavu o prihvatanju opruke na sudu. Napominjem da je u sklopu njihovog dogovora napravljen ,potpisan i ovjeren Ugovor o diobi suvlasnicke zajednice, kao i elaborat oetaziranju. Moje pitanje je: da li brat moze povuci vec potpisanu i ovjerenu kod biljeznika izjavu o prihvatanju oporuke? Napominjem da je sve sa moje strane uradeno prema nasem dogovoru.
  3. Hvala! Da li mi mozete odgovoriti na sljedece: na ostavinskoj raspravi kod javnog biljeznika brat nije prihvatio oporuku, pa je biljeznik predlozio da se brat i sestra dogovore. To je uzelo dosta vremena jer je brat pokusavao da odulji proces konacnog dogovora. U meduvremenu je javni biljeznik vratio spis na sud najvjerovatnije jer je to brat trazio. da li je javni biljeznik imao obavezu da i sestru obavijesti da se spis vraca na sud?
  4. Majka je prije smrti dala novac mojoj zeni na raspolaganje da ga koristi za troskove lijecenja majke i oca koji se placaju i po potrebi placanja za dom ako se otac smjesti u dom. To je bila usmena oporuka za koju postoje svjedoci. Na ostavinskoj raspravi, javni biljeznik taj novac nije uzeo u obzir za podjelu jer nije bio na bankovnom racunu. Zenin brat koji je Ugovorom o dosmrtnom uzdrzavanju preuzeo obavezu o uzdrzavanju oca sada trazi taj novac. Kako se taj novac moze podijeliti. Prvo je brat trazio sve, pa podjelu na tri dijelapa na kraju na dva dijela. Sad trazi da se odvjetniku preda novac kako bi bio siguran da ce ga dobiti. Da li je u redu dati novac odvjetniku na cuvanje i koji bi se podijelio nakon prihvatanja elaborata o uzdrzavanju.
  5. Nakon smrti majke moja zena se brinula o bolesnom ocu 5 mjeseci jer brat nije preuzeo obavezu o uzdrzavanj oca. da li ona ima pravo na novcanu naknadu za uzdrzavanje oca iz sredstava koja su bila roditeljska ustedevina, a na ostavinskoj raspravi nisu uzeta u raspodjelu. Da li ona moze traziti naknadu za izgubljeni prihod, jer za to vrijeme nioje radila odnosno koristila neplaceno odsustvo. Nije imala nikakav ugovor o uzdrzavanju oca.
  6. Kcerka se brine o ocu vec 10 mjeseci koji je psihicki bolesnik. Po preporuci lijecnika, ima namjeru smjestiti ga u dom za stara i bolesna lica. Da li u ovom slucaju kcerka mora traziti saglasnost brata da oca smjesti u ovu ustanovu. Hvala
  7. Da li davatelj dosmrtnog ili dozivotnog uzdrzavanja ima pravo primatelja uzdrzavanja smjestiti u dom za stara lica?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija