Jump to content

princeza3

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Iz Zagreba sam. Ostavina je rješavana kod j.b. Imam poznanika odvjetnika i u familiji j. b. Oni su mi (nevezano, svaki za sebe rekli isto), a to je da ona (žena) ima pravo tražiti brač. steč. jer su nekretnine stečene u braku, a samo je otac bio naveden kao vlasnik. Da sam ja rekla da se protivim brač. steč. to bi išlo u parnicu i trajalo godinama, a ona bi to dobila (u najboljem slučaju ne pola možda 30-40%)jer se tu radi o zajedničkih 40 godina braka, a ja bi još morala platiti troškove.I meni se na ostavinskoj činilo kao sa je j.b. naklonjeniji očevoj ženi, a možda je i bio jer sam na odlasku čula kako mu je žena rekla da ga pozdravlja gosp. taj i taj.Dobila sam jučer rješenje od j.b., neznam mogu li uopće sada nešto mijenjati i povlačiti-recimo izjavu da se ne protivim br.steč. Sada me još čeka noćna mora potraživenja nasljeđenog, jer se nisu htjele dogovoriti, da ja uzmem vikendicu, a one stan u kojem žive (a cijela vikendica vrijedi manje od moje 1/6 stana), pa ću morati tražiti, kako rekoše svi, razvrgnuće suvlasništva, od čega mi je isto muka.
  2. Dva odvjetnika. Rekli su da mi pripada 1/3, a kad sam rekla da žena traži brač. steč. onda su rekli da će ju sigurno i dobiti i da ja onda imam 1/6. Žena i tata su bili u braku 40g. do njegove smrti prije 4mj. Htjele su (žena i kćer) da se odreknem nasljedstva pa da će mi dati,kada prodaju vikendicu, trećinu novaca. To sam, naravno, odbila, ali izgleda da su me ipak prešle. Čudi me taj j.b. da me nije savjetovao, bar to da ne odgovorim odmah. Još jednom da pitam, mogu li se žaliti na vlastitu odlukukoju sam tamo izrekla,a to je da se ne protivim bračnoj stečevini?
  3. Raspitivala sam se tu i drugdje. Rekli su mi da će druga žena sigurno dobiti bračnu stečevinu, ako ju traži, a meni je bilo dosta njihovog maltretiranja. J.B me nekoliko puta pitao dali se protivim bračnoj stečevini, nije mi rekao da mogu razmisliti i da nemoram odmah odgovoriti, pa sam mislila da to mora biti rješeno na licu mjesta. Rekao je da se možemo žaliti u roku tjedan dana na rješenje (ostavina bila jučar), mogu li sada više promjeniti tu odluku ili je gotovo? Us put da kažem da nikada nisam dobila ni lipu alimentacije od oca.
  4. Molim lijepo može li mi netko odgovoriti, vrtim se ko miš u loncu s tim zakonima! Na ostavinskoj je 2. žena mog oca tražila bračnu stečevinu i j. b. je pitao dali se protivim (nisam znala da će to pitati i što trebam reči), pa sam rekla da ne, jer je imovina bila samo na oca, pa sam ljudski mislila da je ok da je pola ženino. Druga polovica se djelila na tri djela (njihova kćer) i tako sam naslijedila 1/6. No kako žena i kćer koriste te nekretnine, a ja ne što trebam napraviti da nasljeđeno meni ne ostane samo na papiru,a one uživaju i moj dio? Odnosi su se narušili u ostavini, jer su htjele da se ja odreknem nasljedstva. Molim pomoć!
  5. Puno hvala, sada mi je definitivno jasno!
  6. Naslijedila sam po1/6 stana i oranice (u naravi vikendice). Što trebam napraviti da mogu raspolagati tim svojim nasljedstvom, s obzirom da nekretnine koriste isključivo druga dva nasljednika?
  7. Teta ima 80 godina, a ne radi se o nekretninama, već o gotovini. Ona i muž su prodali stan, dok je bio živ, i on je svoju polovicu ostavio svojoj obitelji, a ona hoće svoj dio ostaviti svojim nećacima.Imala je 4 brata(pokojna) 1. brat- jedno dijete; 2. i 3. po dvoje djece; 4. nema djece (žena je živa). Dali oni nasljeđuju po 1/4? Dali i žena od brata, koji nije imao djecu, isto sudjeluje u nasljeđivanju i dobiva 1/4 koja bi pripala njenom mužu da je živ?
  8. Moj pokojni otac kupio je zemljište za vrijeme trajanja drugog braka, ali novce za kupnju dala mu je njegova mama, a moja baka. To nigdje ne piše, ali svi znamo.Otac je na toj zemlji sagradio vikendicu. Njegova druga žena navela je tu nekretninu kao bračnu stečevinu. Može li to?
  9. Teta je živa, nema djece, muž umro. Imala je četiri brata (svi pokojni) od kojih jedan ima jedno dijete, drugi i treći po dvoje, a četvrti nema djece no žena mu je živa. Kako se djeli nasljedstvo? Ona bi htjela da se djeli po braći, znači na 1/4. Dali će po zakonu tako i biti ili bi, za takvu podjelu, trebala napisati oporuku?
  10. Kineska poslovica kaže: "Čovjeka ne poznaješ dok s njim ne moraš djeliti nasljedstvo!" Ja sam u istoj situaciji, samo što sam dijete iz prvog braka. Otac je umro i sada me njagova druga žena i kćer hoće razapeti! Rade sve da dobijem,ako već nemože-ništa,onda minimum- nužni dio. Nisam pomogla, to će znalci, ali u svakom slučaju- sretno!
  11. Molim još jednom za savijet! Zna li netko nešto o ovakvoj situaciji, imate li nekakvu ideju?
  12. Baka i djed ostavili su stan majci i rekli da ga daruje meni, no moja je majka darovala stan mojojim, tada malodobnim kćerima(2), da nebi stan,ako se razvedem, one jednom morale djeliti s neznam kime. Kćeri su sada punoljetne i ja bih željela zaštititi muža (njihovog oca) i sebe da možemo stanovati u stanu dokle god treba,pa i do smrti,jer nemamo drugu nekretninu. Ne sumljam u naše kćeri, ali tko zna kakvi nam budu zatovi. Ako odluče prodati stan muž i ja naći ćemo se na ulici. Može li se napraviti nekakav ugovor koji bi nam jamčio da možemo živjeti u stanu dok nam treba ili da sada one meni darovnicom daju stan? Plaća li se na to porez? Muž i ja ne posjedujemo ništa. Hvala!
  13. Što više čitam zakone manje znam, pa vas, znalce, molim da mi pomognete da znam na čemu sam. Činjanice: - pokojnik je moj otac; - nasljednici- druga žena, njihova kćer i ja (kćer iz prvog braka); -ostavinska- 2 nekretnine koje glase samo na oca. Pitanja: a) dali se nasljedstvo djeli na tri ( 3x 1/3)? b) druga žena je najavila da će tražiti bračnu stečevinu, zanima me dali to ide putem parnice ili je dovoljna njena izjava da ju traži, pa da joj se odobri? (Npr.znam da je novce za zemljište jedne nekretnine tati dala njegova mama, moja baka (to mi je rekao tata i baka,koja je još živa). c) ako dobije bračnu stečevinu, kako se onda djeli nasljedstvo? d) Ima li kakvog utjecaja i značenja činjenica da moj otac nije za mene plačao alimentaciju koja mu je određena (imam to rješenje), pa je očito i moja alimentacija u bračnoj stečevini? Mogu li što napraviti s tom činjenicom? Pošto me očeva druga žena želi istisnuti što je više moguće iz nasljedstva, važno mi je da znam svoja prava da ih mogu tražiti. Unaprijed hvala!
  14. Sada mi nije ništa jasno, molim vas da mi pomognete.Dakle, iza očeve smrti nasljednici smo druga očeva žena, njihova kćer i ja (kćer iz 1. braka). Imovina (stan i vikendica) glase na oca. Rekli su mi da se to djeli na tri (dakle moja bi bila 1/3), ali ako žena traži bračnu stečevinu dobiva pola, a druga polovica se djeli, u ovom slučaju na tri. Zato ona traži bračnu stečevinu, pa bi ja dobila 1/6.Jesam li to dobro razumijela? No ona bi mi i to uskratila (spominje usmenu tatinu oporuku), pa me zato zanima taj nužni dio. Molim pomoć, sada više neznam na što imam pravo!
  15. Iza smrti oca nasljeđe djelimo: druga žena, njihova kćer i ja (kćer iz prvog braka). Žena traži bračnu stečevinu. Znači da bi moj dio bio 1/6? Pošto mi osporavaju moje zakonsko pravo čini se da ću morati tražiti nužni dio. Koliki je nužni dio? Moram li ga tražiti sudski ili se dodjeljuje automatski?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija