Jump to content

FićekŽuti

Korisnik
  • Broj objava

    1
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    FićekŽuti je reagirao na Iustitia_ZD u Plinski pištolj - nošenje i korištenje   
    Po mom tumačenju nije legalno nositi takvo oružje, jer se oružje C kategorije ne može registrirati u svrhu osobne sigurnosti.
    Članak 35. stavak 8. Zakona o nabavi i registraciji oružja građana kaže da se Oružje B i C kategorije izvan lovišta i strelišta mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a oružje koje se nosi radi osobne sigurnosti mora se nositi na način da nije vidljivo.
    Po trenutnom tekstu zakona se isključivo vatreno oružje kategorije B može registrirati u svrhu osobne sigurnosti (dozvola za držanje se izdaje, a dozvolu za držanje i nošenje je u hrvatskoj gotovo nemoguće dobiti)
    Oružje kategorije C može se (i mora) prijaviti u roku 8 dana od dana nabave.
    S obzirom na to da ja nigdje u zakonu ne nalazim nešto o oružju kategorije C u svrhu osobne sigurnosti, a člankom 72. stavak 1. točka 14. zakona propisana je i kazna ukoliko se oružje B i C kategorije izvan lovišta i strelišta ne prenosi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima, sklon sam vjerovati da nošenje oružja C kategorije nije dozvoljeno.
    Naravno, na terenu je moguće svašta, ali najbolje bi u Vašem slučaju bilo izravno se obratiti MUP-u i zatražiti njihovo tumačenje zakona po tom pitanju.
    Slažem se s Vama da u Zakonu to nije definirano, a ima i nekih nedorečenosti koje treba razriješiti.
    Oružje se može probati na strelištima i drugim mjestima određenim za vježbe gađanja. Dvorište baš nije najbolja opcija, otkud Vaš susjed zna da Vi pucate iz plinskog pištolja, a i moguće je da bi isti bio uznemiren.
    Ne znam isto koja je svrha pucati doma po dvorištu, ako baš hoćete isprobati pucajte doma u podrumu ako ga imate (tamo je najmanja vjerojatnost da će vas netko čuti i biti uzmeniren ukoliko imate svoju kuću), samo morate kasnije moći otvoriti prozore i prozračiti zato jer kad se puca iz 9 mm P.A.K. to smrdi kao i iz svakog drugog vatrenog oružja.
    Na kraju uvijek je najbolja mogućnost da odete na neko lokalno strelište ili pitate nekog lovca da odete isprobati plinski pištolj.
    Susjed vas uvijek može prijaviti a policija će postupiti po članku 21. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji se može široko tumačiti i Vi ćete u krajnjoj liniji nadrapat i platit kaznu
    Po tekstu zakona ne vidim ograničenja za ovakvo nešto, jer se u zakonu isključivo za oružje kategorije C s tetivom spominje da se ono smije koristiti na strelištima i drugim mjestima određenim za vježbe gađanja.
    I tu onda opet plešemo na rubu članka 21. ZPPJRM, ako stanari prijave postoji šansa da se Vas kazni.
    Naravno druga je stvar ako lovci i sportaši pucaju iz oružja kategorije B, jer je to zakonom dopušteno i propisano kako se može i gdje, dok za plinsko oružje kategorije C nigdje ništa decidirano ne piše, a tako se onda izlažete slobodnoj procjeni policijskog službenika hoće li postupati po ZPPJRM ili neće.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija