Jump to content

remorker2

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Na koji se način onda pravno zaštiti od eventualne protupravne naplate parkiranja? Znači li to da općina može raspolagati s pomorskim dobrom jednako kao i s javnom površinom? Na priloženoj sam slici "parkiralište" označio narančastom bojom.
  2. Hvala na informaciji. U novoj odluci koju ste spomenuli stoji da se javnim parkiralištem smatra javna površina namijenjena isključivo za zaustavljanje i parkiranje vozila. Među javnim prometnim površinama na kojima se obavlja naplata parkiranja navedeno je i parkiralište pokraj trajektnog pristaništa u mjestu Drvenik. U spomenutoj odluci također stoji da su naknade za parkiranje vozila utvđene u Odluci o lokalnim porezima Općine Gradac (službeni glasnik 20/19). Uvidom u tu odluku vidimo da se javnim površinama smatraju zemljišta unutar građevinskog područja, koja su u skladu s prostornim planom namijenjena općoj uporabi. Također je određena cijena za parkiralište pored oba trajektna pristaništa i naravno da su to jedina 2 parkirališta pod naplatom na području cijele Općine Gradac u razdobju od 1. listopada do 31. svibnja. Onome tko nije dovoljno upoznat s geografskim i gospodarskim posebnostima istočnog dijela otoka Hvara i značaja koji za dobar dio tamošnjih stanovnika (bilo stalnih ili povremenih) imaju ova 2 parkirališta, možda je teško i pojmiti koliko je potez o naplati baš ovih i samo ovih parkirališta van sezone nekorektan. Ali zadržimo se na pravu... Dakle, i po novim odlukama je razvidno da Općina Gradac prostor nasipa na kojem se parkiraju automobili pokraj trajektnog pristaništa u Drveniku smatra javnom površinom i na temelju toga naplaćuje parking. Iako bi se za točne i službene podatke s katastra u ovom slučaju trebalo obratiti Ispostavi za katastar nekretnina Makarska (što ću svakako napraviti ako mi dođe kazna), gotovo je sigurno da su podaci s arkod preglednika točni i da se zaista ne radi o javnoj površini. Ima li u tom slučaju Općina Gradac ikakve pravne pretpostavke za naplatu parkiranja ili ne?
  3. Članak 27. Odluke o općinskim porezima općine Gradac, donesene na temelju članka 20. i članka 42. Zakona o lokalnim porezima, propisuje korištenje javne površine za parkiranje vozila. Prema tom članku korištenje javne površine za parkiranje vozila plaća se jednom mjesečno i to 200 kn za srpanj i kolovoz te 100 kn za lipanj i rujan. Cijena iznosi 8 kn po satu ili 60 kn dnevno od 1. lipnja do 30. rujna. Parkiranje je besplatno od 1. listopada do 31. svibnja na području cijele općine osim za parkiranje na oba trajektna parkirališta u Drveniku (jedno od ta dva parkirališta je na spomenutom nasipu), gdje je cijena u tom periodu 4 kn po satu, 40 kn dnevno ili 100 kn mjesečno. Ovu je odluku donijelo Općinsko vijeće Općine Gradac dana 19. 12. 2017. godine, a s punim provođenjem iste su očito počeli tek sada. Dakle, radi se o porezu na korištenje javnih površina. Prema članku 12., stavku 2. spomenute Odluke, javnim se površinama u smislu ove Odluke smatraju sve površine u vlasništvu Općine Gradac koje su namijenjene općoj upotrebi (javne zelene površine, javne prometne površine...). Može li površina koja ne postoji u katastru biti javna površina i kao takva u vlasništvu općine?
  4. Pozdrav svima! Već dugo vremena pratim ovaj forum, ali zahvaljujući ovoj temi napokon sam se i registrirao. Naime, radi se o nasipu uz more u Drveniku na Makarskom primorju napravljenom prije 20-ak godina zbog reda za trajekt, a u nastavku nasipa naknadno je uređeno "parkiralište" i plaža. Parkiralište je pod navodnicima jer se nalazi na nasipu između plaže i reda za trajekt, tako da je na njega nemoguće ući i (što je još gore) izaći kada je veliki red za trajekt. Uvidom u podatke s katastra u arkod pregledniku razvidno je da se spomenuti nasip ne nalazi na parceli, zbog čega je (valja) očito da se radi o pomorskom dobru. Bez obzira na to, parkiralište se već godinama ljeti naplaćuje; prije je općina Gradac davala koncesiju privatniku, a sada ga općina naplaćuje direktno. Od rujna ove godine općina Gradac je odlučila da će ga naplaćivati cijelu godinu, a prije nekoliko dana sam i sam dobio čestitku u obliku dnevne karte na kojoj stoji da sam parkirao svoj automobil u "zoni 1 - trajekt" i da sam dužan općini Gradac u roku od 3 dana platiti kartu (priložena je i uplatnica). Kako provjeriti je li naplaćivanje parkiranja u ovom slučaju zakonito i kako se zaštititi ako to nije slučaj?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija