Jump to content

Emanon

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  1. Javio sam se za besplatnu pravnu pomoć i eventualnu dodjelu odvjetnika. Najveći problem je u tome što sam ja tu poštu dobio u ruke tek prije 3 dana, ali su nju podigli umjesto mene roditelji prije više od 15 dana, nisu mi dali na vrijeme i bojim se da sad gubim bilo kakva prava na žalbu.
  2. Evo me sa zapletom cijele situacije. Zaprimio sam poštu gdje mi se sada s novim datumom daje izvanredni otkaz u kojem pišu nekakva obrazloženja koja nisu istinita (nikad nisam dobio opomenu za navedeno ponašanje niti išta slično) i navodi se da je između ostalog razlog otkaza moje nedolaženje na posao uzastopno 32 (!!!!) dana, počevši od datuma prve odjave do dana davanja izvanrednog otkaza. Sada su se čak udostojili poslati i odjave s HZMO-a i HZZO-a gdje piše da sam ja do sredine 10. mjeseca bio zaposlen, što nije istina. Na HZZ sam se prijavio nakon otkaza i tamo piše datum prvobitne odjave poslodavca, datum prijave na burzu i prijava na zdravstveno. Također su napisali da imaju pravo tražiti nadoknadu štete (u prijevodu neće isplatiti ništa od plaće). Što sad? Na žalbu koju sam poslao njima 12.10. nisu odgovorili, a sad navode da je meni izvanredni dan par dana kasnije i da sam imao pravo na prigovor u roku od 14 dana. dakle, ja sam se žalio prije nego što su oni poslali novu odluku, onu o izvanrednom otkazu. Je li sljedeći korak sud, što sad dalje...?
  3. Evo me sa zapletom cijele situacije. Zaprimio sam poštu gdje mi se sada s novim datumom daje izvanredni otkaz u kojem pišu nekakva obrazloženja koja nisu istinita (nikad nisam dobio opomenu za navedeno ponašanje niti išta slično) i navodi se da je između ostalog razlog otkaza moje nedolaženje na posao uzastopno 32 (!!!!) dana, počevši od datuma prve odjave do dana davanja izvanrednog otkaza. Sada su se čak udostojili poslati i odjave s HZMO-a i HZZO-a gdje piše da sam ja do sredine 10. mjeseca bio zaposlen, što nije istina. Na HZZ sam se prijavio nakon otkaza i tamo piše datum prvobitne odjave poslodavca, datum prijave na burzu i prijava na zdravstveno. Također su napisali da imaju pravo tražiti nadoknadu štete (u prijevodu neće isplatiti ništa od plaće). Što sad? Na žalbu koju sam poslao njima 12.10. nisu odgovorili, a sad navode da je meni izvanredni dan par dana kasnije i da sam imao pravo na prigovor u roku od 14 dana. dakle, ja sam se žalio prije nego što su oni poslali novu odluku, onu o izvanrednom otkazu. Je li sljedeći korak sud, što sad dalje...?
  4. Pogledao sam navedeni članak, dakle (ako sam dobro shvatio) tužbu podnosim na Općinskom sudu u Zagrebu obzirom da je tu moje prebivalište i mjesto obavljanja posla? Nemam imovine uopće, a uz to sam pod ovrhom te plaćam alimentaciju. Živim na adresi s roditeljima koji su u mirovini. Zanima me još je li prilikom samog podnošenja tužbe potrebno platiti neki iznos ili to tek ide na kraju samog postupka? Moje isprike na puno pitanja, ali prvi put sam u ovakvoj situaciji i sve mi je ovo novo.
  5. Hvala na iscrpnom odgovoru! Njima je rok za odgovor bio sada u ponedjeljak, znači imam još mrvicu vremena za tužbu. Da su barem dali poslovno uvjetovani otkaz ili bilo što, ovako ispada da sam suglasan s otkazom (a naravno nisam). E sad: 1.) Na koji sud podnosim tužbu? 2.) Imam li ikakvo pravo na oslobođenje troškova postupka obzirom da nemam primanja? 3.) Trebam li nužno imati odvjetnika za postupak? Hvala!
  6. Pozdrav! Situacija je sljedeća. Naime, zaposlio sam se u jednoj firmi, potpisao ugovor na određeno u trajanju od 1 godine, uz probni rok od 6 mjeseci. Nakon cca 2.5 mjeseca, iznenadno sam pozvan na razgovor gdje mi je usmeno rečeno da nisam zadovoljio probni rok te da se ugovor prekida. Da naglasim, nisam dobivao nikakva upozorenja niti usmeno, niti pismeno da kršim ugovor o radu ili da sam pogriješio tijekom radnog odnosa. Sporno je sljedeće - odjavljen sam sa istim danom kada je razgovor obavljen sa mnom, ali bez mog prethodnog znanja o tome (dakle, unaprijed su me odjavili). Nadalje, kao razlog otkaza je naveden sporazumni otkaz koji ja uopće nisam niti potpisao (a on je već nastupio, BEZ mog potpisa), a da uopće prilikom razgovora nije spomenut sporazumni otkaz, već kao razlog otkaza nezadovoljavanje probnog roka. Dokumente za potpisati sporazumni otkaz sam dobio nakon 3 tjedna od otkaza poštom, ali ih nisam potpisao, već sam nakon primitka papira poslao žalbu poslodavcu na koju on ni dan danas nije odgovorio (prošlo je mjesec dana od poslane žalbe). Također, plaća za 8. mjesec je isplaćena samo djelomično, a po otkazu uopće nisam ni dobio platnu listu za taj mjesec. Što mi je činiti dalje? Prema svemu, nemam prava niti na naknadu s burze jer su naveli sporazumni otkaz, nije mi isplaćena plaća, prekršili su ugovor, itd. Čak ni ne tražim povratak na to radno mjesto, već barem da se otkaz preformulira u drugačiji kako bi barem dobio naknadu za nezaposlene. Unaprijed hvala na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija