Jump to content

Sebastian_05

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Sebastian_05 objavio

  1. Pozdrav, nažalost izvanbračna zajednica je završila i obzirom da imam Izjavu o njoj ovjerenu kod javnog bilježnika, trebam li sad imati i Izjavu da je ona i prestala? Ili kako ste ranije naveli "za prestanak postojanja izvanbračne zajednice nije potrebito pokretanje nikakvog postupka"? Da li je njena nova adresa dokaz da ona više ne postoji? Hvala.
  2. Hvala na opširnom odgovoru. Puno toga je u našim zakonima nažalost "škakljivo". A kada bi se u tu Izjavu koja će ovjeriti kod bilježnika dodala rečenica "...a izvanbračna zajednica traje od ___.srpnja 2018...", a stan je kupljen u svibnju 2018, da li bi se onda stan računao kao kod braka 'stečevina prije braka' i u slučaju prestanka zajednice ne bi bilo moguće polagati prava na stan? Jedino se stan ne smije prodati jer onda više ne bi bio 'stečevina prije braka'.
  3. Na ovoj adresi živimo zajedno od srpnja 2018, a prije smo godinu dana živjeli zajedno na drugoj adresi (no samo sam ja bio prijavljen na tu adresu, a ona je imala drugo prebivalište). Hvala puno na korisnim odgovorima. Može samo dodatno pojašnjenje: - držimo se ovog primjera od 100.000 kn, ako smo zajedno zaradili 100.000 kn (iako je moj udio u zaradi >3/4), a zajedno potrošili 50.000 kn, i 50.000 kn je štednja, partnerica u slučaju prekida zajednice ima pravo na pola štednje, tj. 25.000 kn? (iako ona nije ništa izdvajala u štednju) - stan je kupljen u svibnju 2018, glasi na moje ime 1/1, ima hipoteku, kredit je na mene i ja snosim sav trošak, nema jamaca i sudužnika, i po ovome kupljen je dok zajednica nije trajala 3 godine i prije službene zajedničke adrese i partnerica u slučaju prekida zajednice ne bi imala pravo na dio vlasništva?
  4. Dobar dan, Zanima me pravni dio vezan za obrazac izjave o statusu izvanbračne zajednice (potreban mi je radi ostvarivanja određenih medicinskih prava). Osim što definira postojanje izvanbračne zajednice, zanima me koji su pravni efekti u slučaju možebitnog raskida zajednice (nitko danas ne zna što nosi budućnost), tj. zanima me sljedeće: - ako se izjava potpiše u prosincu 2020, a zajednica npr. prestane za godinu dana, ima li partnerica prava na pola zajedničkih prihoda stečenih u tih godinu dana? (ja sam stalno zaposlen, partnerica nažalost ne (dio godine radi, dio ne). Primjer: ja u godini dana zaradim 70.000 kn, a ona 30.000, može li tražiti pola 'zajedničke imovine' (kao npr. nakon razvoda)? - stan u kojem živimo je moje vlasništvo (kupljen na kredit), i kupljen je mjesec dana prije nego smo oboje upisani na istu adresu. Ima li partnerica u slučaju prestanka zajednice kakva prava na stan? Ja plaćam kredit i sve režije. Potpitanje: Zajednica prestane, ja odlučim prodati stan, zaradim cca 10.000 EUR (razlika nakon zatvaranja kredita), može li partnerica polagati pravo na dio tih 10.000 EURa? - ako je parntnerica nezaposlena u trenutku prestanka zajednice pročitao sam da može tražiti da ju ja uzdržavam do godine dana? Hvala i pozdrav, Sebastian
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija