Jump to content

nikolag90

Korisnik
  • Broj objava

    29
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je nikolag90 objavio

  1. Dana 08. 12. 2023. u 12:54, nando je napisao:

    Poštovanje. Rođen sam 1987. godine, državljanin sam Republike Srbije, imam odobreni stalni boravak u Hrvatskoj gdje 6 godina živim i radim. Otac ima domovnicu od mog rođenja, majka nema, ali je izjašnjena kao Hrvatica u radnoj knjižici kad ju je pravila prilikom završetka srednje škole. S obzirom da sam rođen prije 1991., pretpostavljam da opcija prema roditeljima otpada?

    Za sada da, nažalost. Dosta nas je pokušalo aplicirat za državljanstvo preko čl. 5. st. 2 tj mi koji smo rođeni prije 1991. godine, ali bez ikakvog uspjeha. S obzirom kakva je trenutna politička klima, sumnjam da će biti ikakvih izmjena u skorije vrijeme. 

  2. U Vašem slučaju će Vas odbit iako su Vam oba roditelja imali tadašnje republičko državljanstvo Hrvatske s obzirom da ste rođeni '76 godine. Članak 30.a st. 2. se odnosio samo na one koji su rođeni između 8.1.1977. do 8.10.1991. godine. Vaš brat je vjerojatno dobio državljanstvo po nekom drugom članku, kao recimo ako nije imao nikakvo republičko državljanstvo do 8.10.1991. ili ako je upisan u maticu rođenih u Hrvatskoj. U njegovom rješenju sigurno piše kako je dobio državljanstvo.

  3. Danas sam išao preuzeti rješenje i kao što sam očekivao, odbijen sam. Izgleda da je to to. Izgleda neće biti nikakvih promjena što se tiče zakona o državljanstvu. Još nisam čuo da je itko uspio dobit sud tako da kontam da kontam da nema ništa od toga. Ostaje nam jedino da se nadamo da će u nekoj budućnosti doći do promena . Ako ništa drugo, želim se zahvaliti svima na ovom forumu koji su nam pomogli i uspjeli ispratit do kraja. Ostalima želim sreću da uspijete dobiti Vaše pravo.

  4. Dana 07. 12. 2022. u 6:42, sivko je napisao:

    Stav 3 su svi  koji su iselili prije navedenog datuma a stav 4 je da su pripadnici hrvatskog naroda mogli iseliti i u bilo koju republiku bivše SFRJ.

    Pa poželjno je da pribavi dokumente od djeda gdje piše da je Hrvat.

    Nisam znao da je to moguće. Ja sam mislio da je to moguće samo ako je na primjer pripadnik hrvatskog naroda živio u Srbiji tokom SFRJ i onda pritom iselio u inozemstvo (npr. Njemačka). Na primjer moja baba je pripadnik hrvatskog naroda (to joj je utvrđeno u rodnom i vjenčanom listu) i ona se iselila sa mojim djedom u Srbiju dok je postojala SFRJ. Jel to znači da to ne spada pod onu klauzulu gdje piše da se iseljenikom ne smatra osobom koja je promjenila prebivalište u neku od bivših republika SFRJ? Ili je ipak onako kako sam prvo napisao?

  5. Dana 28. 10. 2022. u 7:29, sivko je napisao:

    Naravno da je upisana kad je i rođena u ZG.Ima pravo na državljanstvo po čl.6 st.1 alineja 1 https://hr.m.wikisource.org/wiki/Zakon_o_državljanstvu_Narodne_Republike_Hrvatske_iz_1950._godine

    Hvala na odgovoru. Bili su poslali upit MUP-u RH i odgovoreno im je kako njegova majka nema pravo na državljanstvo jer je ona dobila državljanstvo SR Srbije po čl. 7. Pravilnika za izvršenje Zakona o državljanstvu, tj da je praksa bila da se državljanstvo upisuje po ocu ako su roditelji u braku i da se upisuje po majci ako je u pitanju vanbračno dijete. To je po meni u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o državljanstvu NRH iz 1950. godine. Šta je tu onda najbolje činiti? Da li postoji neko rješenje za to ili će se morati pokreniti spor?

  6. S obzirom da ste rođeni u SR Hrvatskoj i da ste upisani u maticu rođenih u Zagrebu, kao i da Vam je majka državljanin RH, onda ispunjavate uvjete prema Zakonu o državljanstvu SR Hrvatske iz 1977 godine.

    Član 4. Zakona o državljanstvu Socijalističke Republike Hrvatske iz 1977. godine:

    Citiraj

    Porijeklom stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske dijete:
    1. ako su oba roditelja u trenutku rođenja djeteta državljani Socijalističke Republike Hrvatske;
    2. ako je jedan od roditelja državljanin Socijalističke Republike Hrvatske, a drugi državljanin druge socijalističke republike, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske ako se roditelji o tome sporazume;
    3. ako nema sporazuma roditelja o državljanstvu djeteta, dijete je državljanin Socijalističke Republike Hrvatske:
    ako u trenutku rođenja djeteta roditelji imaju prebivalište u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj,
    ako u trenutku rođenja djeteta roditelji nemaju zajedničko prebivalište u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske pod uvjetom da je upisano u matičnu knjigu rođenih u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.
    Ako roditelji ne daju izjavu o državljanstvu djeteta u smislu točke 2. stava 1. ovoga člana u roku dva mjeseca od dana rođenja djeteta, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske na temelju točke 3. stava 1. ovoga člana.

    Isto tako je bitno da ne postoji sporazum Vaših roditelja tj da se nisu sporazumeli da dobijete državljanstvo SR Bosne i Hercegovine.

  7. Pozdrav,

    Želim se obratit u ime mog prijatelja s obzirom da njegova majka ima kompliciran slučaj u vezi državljanstva, pa ću ispisati napisati koji je problem u pitanju.

    Osnovni detalji:

    • Rođena je 1963. godine u Hrvatskoj
    • U toku njezina rođenja, njeni roditelji su imali prebivalište u Hrvatskoj.
    • Majka (njegova baba) je u toku njezina rođenja imala hrvatsko državljanstvo, a otac (njegov djed) je imao srpsko.

    Njegova majka kao i njena obitelj su se preselili u Novi Sad 1971. godine. Problem nastaje u tome što njegova majka nigdje nije bila upisana tada u nijedno državljanstvo. Pre nego što je napunila 18 godina, njena obitelj je krenila utvrditi njeno državljanstvo. Matičar u Novom Sadu je njoj utvrdio državljanstvo SR Srbije po čl. 26. Zakona o državljanstvu Socijalističke Republike Srbije jer kao navodno nije nigdje bila upisana u jugoslovensko državljanstvo. Član 26. glasi: "Ako državljanin socijlističke republike i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije nije upisan u evidencije o državljanima, opštinski organ uprave koji vodi matične knjige, nadležan po mestu prebivališta državljanina, utvrdiće za njega državljanstvo socijalističke republike i sprovesti postupak u vezi sa upisom te činjenice u evidencije o državljanima socijalističke republike i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.". Oni su bili u matičnom uredu i njoj su objasnili da je matičar tada trebao utvrditi državljanstvo SR Hrvatske jer ona uopšte nema uvjeta za državljanstvo SR Srbije jer ne postoji sporazum između roditelja njegove majke. Isto tako su naglasili da s obzirom da je prošlo dugo vremena i da iako su načinjene greške, one se neće ispravljati i rekli su joj da se obrati matičnom uredu u Hrvatskoj gdje je rođena za naknadni upis. Da li ona na osnovu ovih činjenica može uraditi naknadni upis u hrvatsko državljanstvo? Hvala.

  8. Ako imamo sreće, možda će se to razriješiti već u prosincu, s obzirom da sam vidio na sajtu Hrvatskog Sabora da predmet "IZVJEŠĆE PUČKE PRAVOBRANITELJICE ZA 2021. GODINU" još nije zaključen i nije još ušao u raspravu. Tu se nalazi i primedba o odbijanju osoba koje imaju pravo na državljanstvo čl. 5. st. 2. Zakona o hrvatskom državljanstvu. Izvor: https://www.sabor.hr/izvjesce-pucke-pravobraniteljice-za-2021-godinu-podnositeljica-pucka-pravobraniteljica?t=132930&tid=210661

  9. Meni je rečeno od strane odvjetnika i udruga da mi možemo dobiti državljanstvo iz razloga zato što je taj zakon stupio na snagu 1.1.2020. godine, a na taj datum se Srbija smatra inozenstvom kao i da stjecanje i utvrđivanje nisu isti pojmovi. Kada se radi utvrđivanje, onda je logično da se aplicira čl. 30. st. 1 ili čl. 30. st. 2. jer se radi primjena starih zakona, dok stjecanje se radi po novom zakonu (čl. 5. st. 2.). Isto tako mi je rečeno da bi mi trebali podnjeti zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana što je uglavnom administrativni postupak i da se to radi u matičnim uredima, ali iz nekog raloga je to MUP HR definirao skroz drugačije. Pored SDSS-a bi bilo dobro pisati i pučkom pravobranitelju jer ona ima isto mišljenje o tome.

  10. Poštovani,

    Jučer mi je stigao odgovor iz veleposlanstva RH u Subotici gdje traže nadopunu tj prijava rođenja i rješenje o upisu u knjige državljana SRS. Međutim, meni je rečeno iz matičnog ureda da rješenje o upisu u knjige SRS ne postoji tj da ja uopšte nigdje nisam bio upisivan prije 8.10.1991 i na osnovu toga sam dobio potvrdu da rješenje ne postoji. Da li na osnovu toga mogu dobiti hrvatsko državljanstvo? Rođen sam 1990. godine u Srbiji.

  11. Na 11. 12. 2021. at 0:36, Vladau je napisao:

    Postovanje,

    Obracam vam se sa molbom za informaciju da li i pod kojim uslovima imajuci u vidu trenutno zakonodavstvo imam mogucnost sticanja hrvatskog drzavljanstva posto sam rodjen 1975. u Beogradu a otac mi je rodjen 1949. u Hrvatskoj i u trenutku mog rodjenja je bio upisan sa hrvatskim drzavljanstvom. Takodje je upisan kao oripadnik hrvatskog naroda u MKRH.

     

    Hvala Najlepse,

    Vladimir

    Ako imate dosta dokumentacije gdje ste se Vi osobno izjasnili kao Hrvat i ako imate rodni list gdje se Vaš otac izjašnjavao kao Hrvat, onda možete ići po čl. 16. tj pripadnik hrvatskog naroda. Ako nemate dokumentacije gdje ste se izjasnili kao Hrvat, onda će biti teže. Možete probati čl. 5. st. 2. tj da dobijete državljanstvo podrijetlom sa jednim roditeljem, ali šanse su male jer MUP tumači zakon da se odnosi samo na one koji rođeni poslije 8.10.1991. U svakom slučaju vredi probati. Možda se nešto promjeni.

  12. Pozdrav još jednom. U petak sam otišao do matičnog ureda gde sam rođen i saznao sam neke nove činjenice. Isto sam uradio zahtev za izdavanje potvrde koja dokazuje:

    - Da mi je 1990. godine nakon rođena upisano SFRJ i da do 8.10.1991 nisam imao nijedno republičko državljanstvo

    - Da nije bilo nikakvog sporazuma izmeđju moje majke i oca i vezi državljanstva

    - Da sam stekao državljanstvo RS-SRJ 1992. nakon formiranja Savezne Republike Jugoslavije

     

    Da li na osnovu ovoga mogu dobiti državljanstvo po mom ocu po starom zakonu iz '77? I ako da, da li bi to uticalo na moj trenutni status državljanstva Srbije? Unapred se zahvaljujem na Vašoj pomoći.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija