Jump to content

crollo

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala na iscrpnom odgovoru, imao bih još samo jedno pitanje na ovu temu - Da li primanjem dara preuzimam istodobno i plaćanje ovrhe?
  2. Originalni dug je iz 2000/2001. godine, (Diners). otprilike 35 tisuća kuna. Na to je dodana i zatezna kamata pa je dug oko 90 tisuća kuna. Oko toga se dugo vodio sud, i prema tumačenju našeg odvjetnika nastupila je apsolutna zastara po pitanju duga. Cijela kuća s dvorištem i voćnjakom iza kuće je procijenjena na oko 200.000 kuna, no majka u svom posjedu ima samo 7/24. Na presudu je uložena žalba, ali sudac ju ne rješava još od kolovoza 2019. Više puta je bio požurivan, ali svejedno i dalje odugovlači. Za to vrijeme majci uredno naplaćuju ovrhu s mirovine. Odvjetnik tvrdi da će joj taj iznos jednom kad sudac potvrdi da je riječ o apsolutnoj zastari biti vraćen. Ja bih htio uložiti u taj dio kuće određenea sredstva, mora se promjeniti kompletna stolarija jer je dotrajala. također se mora odvojiti brojilo vode i struje, a mora se izgraditi i kupatilo, jer je postojeće pripalo majčinoj sestri (u njezinom je dijelu kuće). Budući je majka prihvatila svoj dio nasljedstva odnosi u obitelji više nisu isti tako da nam upotreba postojećeg kupatila ne bi bila dozvoljenja ili bi nam bila jako otežana. Stoga vjerujem da taj dio kuće vrijedi manje od duga (stanbeni dio je oko 40 m2). Majka je uredno od studenog 2018. upisana kao suvlasnik kuće (7/24 dijelova), a ovrha je stigla sredinom 2019. Vjerujem da im kuća nije zanimljiva kao sredstvo naplate, ali bih htio biti siguran da ne postoji mogućnost da nakon darovanja i ulaganja s moje strane ju oduzmu ili da se automatikom ovrha prebaci na mene.
  3. Poštovani, Moja majka je naslijedila dio kuće nakon smrti svoje majke. Riječ je od 7/24 kuće veličine 335 m2. Trenutno ima ovrhu na mirovini koju svaki mjesec uredno plaća (ovrha je sjela godinu dana nakon što je nasljedila svoj udio). Majka nema namjeru prodavati taj dio kuće, već bi ga darovnim ugovorom poklonila meni. Zanima me da li je to moguće budući je u tijeku ovrha (na mirovini). Provjerom svih papira vidljivo je da tereta na kući nema. Iz toga sam zaključio da ovrhovoditelj nije zainteresiran za takav vid naplate. Budući da bi ja u taj dio kuće morao uložiti nešto sredstava (promjena stolarije, odvajanje priključka za vodu i struju) zanima me može li ovrhovoditelj u nekom trenutku poništiti darovni ugovor i meni tu nekretninu oduzeti? Da li majka uopće smije mi darovati nekretninu dok traje ovrha? Također me zanima, da li primanjem dara preuzimam istodobno i plaćanje ovrhe? Znam da bi to bio slučaj u slučaju da tad dio nasljedim putem ostavine. Hvala unaprijed na trudu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija