Jump to content

koisnus2pi

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je koisnus2pi objavio

  1. Pozdrav,

    Nema internog pravilnika koji to regulira. Jedini dio iz internog pravilnika vezano za stručno usavršavanje i školovanje je ovo:

    Pojedinosti i konkretni uslovi upućivanja zaposlenog na školovanje, osposobljavanje odnosno poslovno usavršavanje iz stavaka 1. i 2. ovog članka, troškovi koji se odnose na
    školovanje, osposobljavanje i poslovno usavršavanje, naknada troškova školovanja, osposobljavanja i poslovnog usavršavanja, putovanja, smeštaja i ostalih povezanih troškova,
    posebno pitanje naknade troškova u slučajevima otkaza ugovora o radu, te prestanka radnog odnosa kod poslodavca, kao i druga s time povezana pitanja, poslodavac i zaposleni
    mogu definisati u pisanom obliku na način da će o istome sastaviti poseban sporazum ili aneks važećem ugovoru o radu ili da navedena pitanja regulišu u odluci o upućivanju na stručno usavršavanje.

  2. Pozdrav,

    Dao sam otkaz u firmi koja mi je platila edukaciju, potpisali smo ugovor u kojem nakon edukacije moram ostati još 5 godina raditi za poslodavca, inače moram isplatiti edukaciju u cijelosti.
    U ugovoru nema rok do kojeg se mora isplatiti navedeni dug. Sada, poslodavac je sastavio pismo gdje me se poziva da moram vratiti dug u roku od 30 od primitka tog poziva.
    Zanima me koji je zakonski rok za vraćanje duga?

    Također, ima li definirano u zakonu o radu da se dug smanjuje proporcionalno s vremenom koje sam proveo kod poslodavnca nakon potpisanog ugovora o edukaciji?
    (pr. ako u ugovoru stoji da moram ostaiti raditi 2 godine, a ja nakon 1 godine dam otkaz, znači li to vraćanje polovice iznosa?)

    Hvala svima

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija