Jump to content

brane197

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je brane197 objavio

  1. prije 11 sati , scvrtil6 je napisao:

    Poštovani ,

    Pretpostavljam da je na vještačenju utvrđena teža invalidnost, tj. nema invaliditet 100 % a time ni tešku invalidnost (vidi Uredbu o načinu i metodologiji vještačenja NN 67/2017 dokument 1573 lista I). Po toj uredbi invaliditet je 70-80 % za amputaciju noge iznad koljena, što nažalost nije teška invalidnost. No za težu invalidnost ima pravo na doplatak za njegu i pomoć od 600,00 kuna bez obzira na druga primanja. Socijalna radnica radi isključivo po nalazima vještaka. Ako se žalite vjerojatno će Vas slati u Središnji ured za vještačenje. Ako nema, pored amputacije, nekih drugih težih bolesti potvrdit će isto. Morate razlikovati invaliditet od invalidnosti. Invaliditet je stupanj oštećenja a invalidnost funkcionalnost osobe unutar postojećeg invaliditeta. Dakle invaliditet se mjeri u % dok invalidnost u stupnjevima I-IV. što procjenjuju vještaci a postupaju po gore navedenoj uredbi.

    Ako je utvrđena teža invalidnost trebali bi dobiti rješenje o pravu na doplatak za pomoć i njegu. O žalbi sami odlučite, naravno uz savjet i mišljenje socijalnog radnika, s time da žalba ne prijeći isplatu doplatka za njegu i pomoć. Žalbu možete slati tek po primanju rješenja od strane CZSS.

    Što se tiče čekanja rješenja, pošto je utvrđen teži invaliditet člankom 60. Zakona o socijalnoj skrbi dužni su izdati rješenje o pravu na doplatak za pomoć i njegu i to u roku od 60 dana Zakonom o općem upravnom postupku  članak 101. od dana podnošenja zahtjeva sa svim zaostacima od dana predaje zahtjeva. 

    Hvala puno.

  2. , scvrtil6 je napisao:

    Na osobnu invalidninu po HZMO ima pravo u slučaju profesionalne bolesti ili povrede na radu. Ako nije te prirode, već bolest, mora obaviti vještačenje u ZOSI. Ako se utvrdi TEŽA (III stupanj) invalidnost ima pravo na doplatak za pomoć i njegu. Ako se utvrdi TEŠKA (IV stupanj) invalidnost ima pravo na osobnu invalidninu. Osoba može biti s invaliditetom ali bitna je invalidnost - oštećenje funkcionalnih sposobnosti.  Dakle treba razlikovati invaliditet u odnosu na invalidnost. Vrsta mirovine nema veze (osobno sam u invalidskoj mirovini i primam osobnu invalidninu)

    Pozdrav,pošto imate iskustva,zanima me vaše mišljenje o sljedećem.Majci je prije 3 mjeseca amputirana noga nad koljenom.Predali smo zahtjev za invalidninu ali je prije par dana ona odbijena,razlog je teža invalidnost.Čekamo rješenje ali socijalna radnica je rekla da je to glavni razlog.Majčin kirurg ne može vjerovati kao ni mi.Šta bi po vama bilo pametno uraditi prije nego podnesemo žalbu?Hvala.

  3. prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

     

     Kako su obrazložili svoje odluke u rješenjima?

    Za invalidninu još nismo dobili rješenje a iz mirovinskog su nam rekli da majka nema pravo na naknadu za tjelesno oštećenje jer se ono daje samo ljudima koji su stradali na radnom mjestu i ako se radi o profesionalnoj bolesti.To nam je manje bitno nego ovo za invalidninu mi je zbilja čudno.I majčin kirurg se čudi.On je na tri stranice u otpusnom pismu napisao sve u detalje.Vidjećemo kad stigne rješenje šta piše.Možda fali neki dokument ili potvrda mada kad smo predavali,socijalna radnica je rekla da ne treba ništa više.

  4. Poštovanje,

    Molio bih vas pomoć pošto više ne znam šta da radim u ovoj birikratskoj zavrzlami.Naime,majka mi je prije 3 mjeseca ostala bez noge nad koljenom,dijagnoza ateroskleroza.Umirovljenica je s mirovinom od 1400kn.Podnijeli smo zahtjev za invalidninu koji je neki dan odbijen,razlog socijalna radnica nije rekla,samo da je komisija tako odlučila.Mi smo u zahtjevu priložili sve što su tražili.Od medicinske dokumentacije imali smo otpusno pismo gdje sve piše.Zanima me da li bi možda trebalo priložiti još nešto sad kad budemo pravili žalbu.Također,iz mirovinskog su nam odbili i pravo na naknadu za tjelesno oštećenje.Zahvaljujem unaprijed na pomoći.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija